EMDR: Ce este și ce trebuie să știi despre această terapie

Specialități
26 Octombrie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
emdr ce este si ce trebuie sa stii despre aceasta terapie

Informații generale despre EMDR

EMDR vine de la Eye Movement Desensitization and Reprocessing, adică desensibilizarea și reprocesarea prin mișcări oculare. Este o tehnică pe care psihoterapeuții o folosesc în special pentru tratarea tulburării de stres posttraumatic (PTSD), dar nu numai.

Ce este terapia EMDR

EMDR presupune ca o persoană să-și amintească un eveniment traumatic în timp ce execută mișcări specifice ale ochilor. Scopul terapiei EMDR este de a înlocui reacțiile adverse la amintirile dureroase (anxietate, gânduri intruzive, depresie) cu răspunsuri mai puțin încărcate negativ sau chiar pozitive.

Mai mult de 20.000 de practicieni au fost instruiți pentru a utiliza EMDR de când psihologul Francine Shapiro a dezvoltat tehnica în 1989. Într-o zi, în timp ce se plimba prin pădure, Shapiro a observat întâmplător că propriile emoții negative se diminuau pe măsură ce ochii îi alunecau dintr-o parte în alta. Apoi, ea a constatat același efect pozitiv la pacienți.

Organizații precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Asociația Americană de Psihiatrie (APA) recomandă terapia EMDR pentru persoanele cu tulburare de stres post-traumatic (PTSD).

Cum funcționează această terapie

O ședință de tratament EMDR poate dura până la 90 de minute. Terapeutul își va mișca degetele înainte și înapoi în fața feței pacientului și îi va cere acestuia să urmărească aceste mișcări ale mâinilor cu ochii. În același timp, terapeutul EMDR va ruga clientul să își amintească un eveniment deranjant, pe care urmează să-l desensibilizeze. Acest lucru va include emoțiile și senzațiile corporale care îl însoțesc.

Treptat, terapeutul va ajuta pacientul să transforme gândurile spre unele mai plăcute. Unii terapeuți folosesc alternative la mișcările degetelor, cum ar fi bătăi cu mâna sau cu degetele de la picioare sau tonuri muzicale.

Terapia EMDR are 8 faze:

  • Faza 1: Istoricul clientului și planificarea tratamentului
    Terapeutul evaluează cazul clientului, inclusiv capacitatea acestuia de a tolera expunerea la amintirile traumatice. Apoi, va formula planul de tratament pe baza simptomelor persoanei și a comportamentelor care trebuie modificate.

  • Faza 2: Pregătirea
    Terapeutul pune bazele tratamentului prin stabilirea unei relații terapeutice cu clientul și prin educarea acestuia cu privire la EMDR. De asemenea, va învăța persoana tehnici de autocontrol (modalități de a face față amintirilor stresante care apar), la care poate apela apoi, și în afara orelor de terapie.

  • Faza 3: Evaluarea
    Terapeutul identifică amintirile traumatice pe care clientul trebuie să le abordeze. Clientul va alege apoi o imagine care să reprezinte fiecare amintire, notând convingerile negative și senzațiile fizice care însoțesc aceste amintiri. Apoi va identifica un gând pozitiv care să înlocuiască convingerile negative.

  • Faza 4: Desensibilizarea
    Desensibilizarea presupune reducerea reacțiilor perturbatoare ale clientului la amintirea traumatică, inclusiv a senzațiilor fizice pe care le are atunci când se gândește la acea traumă. Senzațiile fizice pot include un ritm cardiac accelerat, transpirație sau probleme cu stomacul. Terapeutul facilitează desensibilizarea prin dirijarea mișcărilor ochilor clientului în timp ce acesta se concentrează asupra materialului traumatic.

  • Faza 5: Instalarea
    Această etapă se concentrează pe instalarea gândurilor pozitive pe care clientul le-a identificat în faza 3.

  • Faza 6: Scanarea corpului
    O scanare a corpului este o tehnică meditativă în care o persoană, sub îndrumarea terapeutului, își scanează corpul din cap până în picioare pentru a observa senzațiile fizice care au loc. În timpul EMDR, terapeutul va viza aceste senzații fizice pentru a le prelucra în continuare.

  • Faza 7: Închiderea
    La sfârșitul fiecărei sesiuni, terapeutul va stabiliza clientul folosind tehnicile de autocontrol pe care le-a discutat în faza 2. Terapeutul îi va explica clientului la ce se poate aștepta între ședințe. De asemenea, îi va cere acestuia să țină o evidență a oricăror experiențe negative care apar, astfel încât să le poată viza la următoarea ședință.

  • Faza 8: Reevaluare
    Faza finală implică o revizuire a eficienței tratamentului de până acum. Terapeutul și clientul vor identifica, de asemenea, orice efecte traumatice suplimentare care trebuie vizate.

În ce situații se apelează la terapia EMDR

Deși cele mai multe cercetări privind EMDR au examinat utilizarea acestei terapii la persoanele cu PTSD, EMDR este uneori folosit experimental pentru a trata și alte afecțiuni, cum ar fi:

Care sunt beneficiile acestei terapii?

Medicii consideră, în general, că terapia EMDR este un tratament sigur. De obicei, provoacă mai puține reacții adverse decât medicamentele pentru depresie sau simptome de traumă. De asemenea, spre deosebire de unele medicamente, EMDR își poate menține eficacitatea și după încheierea terapiei. Chiar și așa, EMDR (ca alte forme de psihoterapie) pot provoca unele efecte secundare, cum ar fi:

  • intensificare a amintirilor traumatice
  • emoții accentuate sau senzații fizice în timpul ședințelor sau ambele
  • amețeli
  • coșmaruri
  • scoaterea la suprafață a unor noi amintiri traumatice

De obicei, aceste simptome se vor rezolva pe măsură ce tratamentul continuă. Pacientul trebuie să îi povestească terapeutului lui despre experiențele și stările pe care le are între ședințe, astfel încât să poată lucra asupra noilor amintiri și simptome în ședințele viitoare.

În ciuda utilizării sale din ce în ce mai frecvente, practicienii din domeniul sănătății mintale încă dezbat eficiența EMDR. Criticii remarcă faptul că majoritatea studiilor EMDR au implicat doar un număr mic de participanți. Alți cercetători, însă, au demonstrat eficacitatea tratamentului în rapoarte publicate care au consolidat datele din mai multe studii. O altă sursă care recomandă EMDR este Departamentul pentru problemele Veteranilor de Război (din America), dar și Departamentul Apărării, care au emis împreună ghiduri de practică clinică și ele „recomandă cu tărie” EMDR pentru tratamentul PTSD atât la populația militară, cât și la cea non-militară. Ghidurile mai notează că această abordare a fost la fel de eficientă ca și alte tratamente psihologice în unele studii și mai puțin eficientă în altele.

Fără tratament, PTSD se poate agrava în timp. Pentru unii oameni, tratamentul poate vindeca PTSD. Pentru alții, acesta poate face ca simptomele să fie mai puțin intense și dureroase. Este important de reținut că terapia EMDR nu este potrivită pentru toată lumea. Doar un specialist în sănătate mintală poate decide cel mai bun plan de tratament în funcție de nevoile și gradul de amintiri traumatice ale fiecăruia.

Bibliografie

  1. Leonard, Jayne. “EMDR Therapy: Everything You Need to Know.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 11 July 2019, www.medicalnewstoday.com
  2. WebMD Editorial Contributor. “EMDR: Eye Movement Desensitization and Reprocessing.” WebMD, WebMD, 31 Jan. 2007, www.webmd.com

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu billet de trimitere în decontare cu Casă de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării