Călcâie crăpate: cauze, simptome, tratament
Informații generale despre călcâiele crăpate
Călcâiele crăpate reprezintă o afecțiune inestetică, dar care nu provoacă, de obicei, probleme serioase. Fisurile în călcâie apar atunci când pielea călcâiului devine tare și uscată. Indiferent de cauza apariției acestor fisuri, există soluții pentru tratament și modalități de a împiedica apariția acestora.
Pielea uscată nu se limitează doar la față, ci poate afecta și alte părți ale corpului, inclusiv picioarele. Călcâiele uscate, iritate, pot căpăta crăpături incomode și fisuri profunde și dureroase. Deși există tendința de a se agrava în timpul iernii din cauza nivelurilor mai scăzute de umiditate, există și alți factori care pot contribui la uscarea călcâielor, inclusiv dușurile prea fierbinți sau folosirea unor săpunuri care conțin substanțe dure, care compromit bariera naturală a pielii.
Ce sunt călcâiele crăpate
Călcâiele crăpate sunt adânciturile și fisurile care apar ca urmare a uscăciunii pielii, afecțiune care poate fi temporară (în anotimpul rece) sau poate deveni o problemă de lungă durată, cu efecte dăunătoare asupra calității vieții.
Pielea călcâielor trebuie îngrijită regulat și cu aceeași atenție ca și restul zonelor corpului. Indiferent de sezon, pe călcâie trebuie aplicate produse speciale, în functie de tipul de piele și de alte eventuale probleme de sănătate ale pielii, dacă acestea există.
Din varii motive, pielea se poate usca excesiv, ceea ce poate determina apariția fisurilor în călcâie.
Apariția crăpăturilor în călcâie poate fi determinată de stilul de viață, de dietă, dar și de existența anumitor boli cronice.
Care sunt semnele și simptomele asociate călcâielor crăpate
Aspectul fizic al călcâielor este principalul semn observabil. Pe lângă aspectul pielii uscate și crăpate de pe călcâie, pot exista și alte semne ale acestei condiții:
- piele descuamată;
- durere și disconfort, mai ales în picioare;
- mâncărime în zonă;
- sângerarea ca urmare a fisurilor.
Dacă în zona călcâielor pielea prezintă și simptome de roșeață, căldură sau tumefacție/ umflare (infamație), există suspiciunea prezenței unei infecții.
Care sunt sunt cauzele apariției călcâielor crăpate
Când pielea din jurul călcâielor devine uscată și groasă, există indicii ce sugerează apariția călcâielor crăpate. Și presiunea suplimentară asupra stratului adipos al călcâielor poate provoca pielea uscată și groasă, formând crăpături sau fisuri ale pielii. Oricine poate dezvolta fisuri ale călcâielor, dar anumiți factori cresc riscul apariției:
- purtarea sandalelor;
- băile fierbinți;
- folosirea săpunurilor dure;
- condiții genetice, piele uscată;
- vremea uscată și rece;
- statul în picioare pentru perioade lungi;
- obezitatea.
Și unele afecțiuni medicale pot duce la apariția călcâielor crăpate:
- Hipotiroidismul, pentru că tiroida nu produce suficient anumiți hormoni;
- Dermatoza plantară juvenilă, o afecțiune a pielii la copiii mici;
- Sindromul Sjögren, o afecțiune cronică care împiedică organismul să producă suficientă umiditate;
- O infecție fungică, cum ar fi „Piciorul de atlet”;
- Pintenii calcaneeni (proeminențe osoase ale călcâiului).
Când e recomandat să consulți un specialist
Deși, de regulă, este o afecțiune temporară, cu care aproape oricine se confruntă la un moment dat în viață, este posibil să fie nevoie de consultarea unui medic dermatolog dacă călcâiele capătă crăpături grave sau cele existente nu se închid după aplicarea unui tratament, timp de o săptămână. Podiatrul, un specialist în afecțiunile picioarelor, poate recomanda un tratament aplicat, în funcție de istoricul fiecărui pacient, tratament care poate include:
- bandajare - implică utilizarea unui bandaj strâns sau a unor pansamente în jurul călcâiului pentru a împiedica pielea să se miște.
- debridare – îndepărtarea prin tăiere a pielii groase și tari de pe călcâie. Procedura trebuie realizată de un specialist pentru că, dacă este tăiată prea multă piele, există riscul de infecție;
- medicamente - medicul poate recomanda creme puternice, eliberate doar cu rețetă, care conțin, de obicei, un procent mai mare de ingrediente active, cum ar fi ureea sau acidul salicilic.
- lipici pentru piele - specialistul poate folosi un adeziv conceput pentru a fi utilizat pe piele, pentru a lipi marginile fisurilor călcâiului şi pentru a permite pielii să se vindece.
- modificarea încălțămintei – inserțiile pentru pantofi pot fi adăugate pentru un plus de confort adus călcâielor. Branțurile personalizate din pantofi pot oferi un sprijin mai bun prin redistribuirea greutății de pe călcâi. Acest lucru poate împiedica grăsimea să se extindă lateral și să fisureze pielea călcâielor.
Care sunt opțiunile de tratament
Majoritatea cazurilor care prezintă călcâie crăpate pot fi tratate acasă. Cea mai comună procedură este aceea a înmuierii pielii prin menținerea picioarelor în apă călduță, apoi masarea lor cu cremă hidratantă, de cel puțin două ori pe zi. Cremele folosite trebuie să aibă texturi grase.
Călcâiele crăpate pot fi tratate dacă sunt respectați următorii pași:
- înmuiați picioarele în apă cu săpun, timp de 20 de minute;
- uscați bine picioarele;
- utilizați o pilă specială sau cu piatră ponce pentru a îndepărta pielea groasă și tare de pe călcâie;
- aplicați o cremă puternică hidratantă, cum ar fi vaselina, pe zona afectată;
- încălțați o pereche de șosete groase, pentru a menține crema hidratantă pe pielea călcâielor.
Cremele folosite pentru tratarea călcâielor crăpate ar trebui să conțină următoarele substanțe:
- Uree;
- Acid salicilic;
- Alfa-hidroxi acid;
- Izomerat de zaharide;
- Acid lactic.
Aceste ingrediente favorizează îndepărtarea pielii uscate și ajută la hidratare. Compușii din substanțe pot, totuși, provoca și usturime și iritație.
În cazul în care fisurile călcâielor se agravează, rareori, se poate impune necesitatea unei intervenții chirurgicale (debridare), mai ales dacă acestea sunt adânci, întrucât devin practic o rană deschisă și sunt expuse riscului de infecție.
Cum poate fi prevenită apariția călcâielor crăpate
Pentru a preveni apariția călcâielor crăpate este necesar să verificați cu atenție starea călcâielor, mai ales dacă suferiți de anumite boli cronice, cum ar fi diabetul. Identificarea rapidă a semnelor poate ajuta la prevenirea unei condiții care poate deveni gravă și debilitantă.
Igiena este esențială pentru a preveni apariția oricărei afecțiuni a picioarelor, chiar și a crăpăturilor călcâielor. Spălați-vă zilnic picioarele cu apă caldă și săpun.
Purtați încălțăminte adecvată și branțuri de susținere, dacă vă sunt recomandate. Dacă vă cumpărați pantofi, faceți asta spre sfârșitul zilei, deoarece picioarele sunt obosite și tind să se umfle după prima jumătate a zilei. Este soluția cea mai bună pentru a nu avea pantofi care vă strâng.
Nu vă expuneți picioarele la temperaturi extreme. Dacă sunteți la plajă, purtați papuci pe nisip și pe trotuarul fierbine, pentru că pielea tălpilor poate suferi arsuri superficiale și crapă. Dacă picioarele au tendința de a se răci, chiar și noaptea, purtați șosete și în pat. Iarna încercaţi să purtați încălțăminte căptușită, care să mențină picioarele calde și uscate.
Alte sfaturi pentru îngrijirea călcâielor
Există și alte metode prin care se pot îngriji călcâiele crăpate. Pentru a sigila eventualele răni și pentru a preveni o posibilă infecție, se poate aplica pe călcâie un bandaj lichid. Acest produs este, de fapt, un spray care aplică o peliculă pe fisurile profunde ale călcâiului. Bandajul lichid se aplică pe pielea curată și uscată.
Mierea este remediul 100% natural care poate trata călcâiele crăpate. Are proprietăți antimicrobiene iar cercetările au arătat că poate ajuta la vindecarea și curățarea rănilor și la hidratarea pielii. Mierea poate fi folosită și ca exfoliant pentru picioare. După 20 de minute de înmuiere în apă călduță, mierea poate fi aplicată pe călcâie și lăsată să acționeze peste noapte.
Uleiul de cocos este recomandat adesea pentru pielea uscată, eczeme și psoriazis. Poate ajuta pielea să rețină umiditatea și poate fi o soluție pentru călcâiele crăpate. Proprietățile antiinflamatorii și antimicrobiene ale uleiului de cocos pot contribui la tratarea călcâiele crăpate, predispuse la sângerare sau infecții.
Există numeroase alte remedii naturiste, preparate în casă, care ar putea fi folosite pentru călcâiele crăpate, cu mențiunea că nu există studii de specialitate și nici dovezi ale faptului că tratează în mod sigur și specific fisurile.
Acestea remedii includ:
- oțetul, folosit pentru înmuierea pielii întărite a picioarelor;
- ulei de măsline sau cel vegetal, pentru hidratarea pielii;
- unt de shea, pentru hidratarea pielii;
- piure de banane, pentru hidratarea pielii picioarelor;
- ceară de parafină;
- fulgi de ovăz amestecați cu ulei, pentru exfoliere.
Niciun fel de tratament sau remediu tradițional nu trebuie aplicat după ureche dacă există indicii că fisurile călcâielor sunt cauzate de o afecțiune medicală. Cazurile severe ar trebui evaluate de un podiatru, care va sugera cel mai bun tratament pentru condiția dumneavoastră.
Bibliografie
- “Tips for Healing Cracked Heels.” Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org
- Cracked Heels. “Cracked Heels.” The Feet People, 2023, www.thefeetpeople.com.au
- Mili Godio, and Vivian Manning-Schaffel. “10 Best Treatments for Dry, Cracked Heels in 2023, according to Experts.” NBC News, NBC Select, 14 Nov. 2019, www.nbcnews.com
- “How to Care for Dry, Cracked Heels.” Aad.org, 2023, www.aad.org
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Sindromul scrotal acut
Sindromul scrotal acut este o urgență medicală care se referă la apariția bruscă a durerii, umflăturii, înroșirii și/sau sensibilității scrotului. Poate fi cauzată de o varietate de afecțiuni grave care pot duce la deteriorarea permanentă sau la pierderea testiculului, dacă n...
Durerea de călcâi: ce afecțiuni poate indica
Durerea de călcâi este o problemă frecventă a piciorului, care poate rezulta din inflamații, modificări osoase, compresie nervoasă, dar și alți factori. Apare sub călcâi sau chiar în spatele acestuia, unde tendonul lui Ahile se conectează la osul călcâiului dar, uneori, poate afecta p...
Boala zgârieturii de pisică: cauze, simptome, tratament
Boala zgârieturii de pisică, denumită și febra zgârieturii de pisică, este o afecțiune cauzată de bacteria Bartonella henselae, care provoacă inflamarea ganglionilor limfatici, umflături pe piele, iritaţie și febră. Bacteria Bartonella henselae poate infecta omul în urma une...