Encefalograma (EEG): Ce trebuie să știi

encefalograma eeg ce trebuie sa stii

Ce este encefalograma

Encefalograma (EEG) este procedura prin care se detectează modificări ale activității cerebrale, nedureroasă și non-invazivă și reprezintă unul dintre principalele teste de diagnosticare ale epilepsiei, precum și în diagnosticarea altor tulburări cerebrale.

Acest test detectează anomalii în undele cerebrale sau în activitatea electrică a creierului. În timpul procedurii, pe scalp sunt lipiți electrozi constând în mici discuri metalice cu fire subțiri. Electrozii sunt cuplați la un aparat (electroencefalograf) și detectează micile „încărcări” electrice care rezultă din activitatea celulelor creierului. Acestea sunt amplificate și apar sub forma unui grafic pe ecranul unui computer sau a unei înregistrări care poate fi imprimată pe hârtie. Pe toată durata procesului, pacientul stă așezat pe un scaun sau în poziția culcat.

În timpul unui EEG, reies aproximativ 100 de pagini de activitate. Se urmărește, în primul rând, forma undei de bază, dar și scurtele explozii de energie și răspunsuri la stimuli. Aceste studii măsoară activitatea electrică din creier, ca răspuns la stimularea vederii, a sunetului sau a atingerii.

Există mai multe tipuri de teste EEG:

  • EEG de rutină: Scanările EEG de rutină durează 23 de minute. Este posibil ca tehnicianul EEG să ceară pacientului să respire în diverse moduri și să privească lumini intermitente în timpul procedurii.
  • EEG prelungit: Un test EEG prelungit durează de obicei o oră și 15 minute, dar unele tipuri pot dura mai multe zile. Un EEG prelungit oferă mai multe informații decât un EEG de rutină. EEG-urile prelungite utilizează și video.
  • EEG ambulatoriu: EEG-urile ambulatorii durează între una și trei zile. EEG-urile ambulatorii au loc la domiciliu sau la o unitate de monitorizare EEG. În timpul unui EEG ambulatoriu, electrozii se conectează la un mic înregistrator. Pacientul își poate desfășura majoritatea activităților zilnice în timp ce aparatul urmărește activitatea cerebrală.
  • Video EEG: Tehnicianul face o înregistrare video în timpul EEG-ului. Înregistrarea video ajută medicul să vadă și să audă ce face pacientul atunci când are o criză sau un alt eveniment cerebral. Se mai numește și monitorizare EEG, telemetrie EEG sau monitorizare video EEG.
  • EEG în somn: Un tehnician efectuează un test EEG în timpul somnului. De obicei, medicul solicită acest tip de EEG, dacă un EEG de rutină nu oferă suficiente informații.

Când e necesară encefalograma

Există diverse motive pentru care este necesară o encefalogramă. Pe lângă epilepsie, testul poate fi folosit și pentru a diagnostica alte tulburări care influențează activitatea cerebrală, cum ar fi:

  • Tumorile cerebrale
  • Leziuni ale creierului în urma unui traumatism cranian
  • Disfuncție cerebrală care poate avea o varietate de cauze (encefalopatie)
  • Tulburări ale somnului
  • Inflamație a creierului (encefalită herpetică)
  • Accident vascular cerebral
  • Boala Alzheimer
  • Boala Creutzfeldt-Jakob

EEG-ul poate fi utilizat și pentru a determina activitatea electrică generală a creierului (de exemplu, pentru a evalua traumatismele, intoxicația cu medicamente sau gradul de afectare a creierului la pacienții în comă). EEG-ul poate fi utilizat și pentru a monitoriza fluxul sanguin în creier în timpul procedurilor chirurgicale, pentru a ajuta la găsirea nivelului corect de anestezie pentru cineva aflat într-o comă indusă medical.

Pregătirea pentru un EEG

Echipa medicală va stabili, în prealabil, care sunt pașii de urmat înainte de o encefalogramă. În mod obișnuit, acestea sunt recomandările cel mai des întâlnite:

  • Părul trebuie să fie curat și uscat înainte de a merge la programare (pentru a ajuta senzorii să se lipească mai ușor de scalp). A se evita folosirea de balsam la spălare și utilizarea unor produse precum gelul de păr, fixativul sau ceara.
  • Este interzis consumul de cafea sau alte băuturi care pot provoca o stare de agitație (cu cel puțin 8 ore înainte).
  • În cazul în care pacientul urmează un tratament, medicul trebuie anunțat despre toate medicamentele (cu sau fără prescripție medicală) și suplimentele pe bază de plante pe care acesta le ia.
  • Medicul poate să recomande și reducerea somnului în noaptea dinaintea testului. Unele teste EEG necesită dormitul în timpul procedurii, iar altele nu. Dacă EEG-ul urmează să fie efectuat în timpul somnului, este posibil ca adulților să nu li se permită să doarmă mai mult de 4 sau 5 ore în noaptea dinaintea testului. Copiilor nu li se poate permite să doarmă mai mult de 5 până la 7 ore în noaptea dinaintea testului.
  • Este recomandată o alimentație obișnuită în ziua precedentă procedurii și în ziua respectivă (postul este interzis). Nivelul scăzut de zahăr din sânge poate influența rezultatele.

Când e recomandat să consulți un specialist

Cele mai multe EEG-uri sunt efectuate pentru a diagnostica și monitoriza tulburările convulsive. De asemenea, EEG-urile pot identifica cauzele altor probleme, cum ar fi tulburările de somn și modificările de comportament. Pe lângă motivele deja menționate, uneori encefalogramele sunt folosite pentru a evalua activitatea cerebrală după un traumatism cranian sever sau înainte de un transplant de inimă sau de ficat.

În cazul copiilor, EEG-urile se fac, de obicei, atunci când copiii prezintă întârzieri în dezvoltare sau simptome precum pierderea cunoștinței sau mișcări sau comportamente anormale. Encefalograma la copii va ajuta să se stabilească dacă simptomele sunt cauzate de convulsii sau de alte afecțiuni cerebrale.

Opțiuni de tratament

După finalizarea testului, electrozii vor fi îndepărtați, iar pasta de electrozi va fi spălată. Dacă pacientul a luat sedative pentru test, este posibil să se recomande odihna până când dispare efectul acestora. De asemenea, este indicat ca cineva să fie alături de pacient și să-l preia de la clinică. Este posibil să apară iritații sau roșeață la nivelul pielii în locurile în care au fost plasați electrozii, dar acestea vor dispărea în câteva ore.

În mod normal, rezultatele nu vor ieși în aceeași zi. Înregistrările vor trebui să fie analizate mai întâi și vor fi trimise medicului care a solicitat testul. Instrucțiunile și tratamentul post EEG vor fi discutate cu pacientul, în funcție de situația particulară în care se află acesta.

Bibliografie

  1. “Electroencephalogram (EEG).” Hopkinsmedicine.org, 8 Aug. 2021, www.hopkinsmedicine.org
  2. “EEG (Electroencephalogram) - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org
  3. “EEG: Tests, What Is It & Definition.” Cleveland Clinic, 2021, https://my.clevelandclinic.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu billet de trimitere în decontare cu Casă de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării