MEDICINA GENERALA

04 Aprilie 2013

Enigmatica endocrinologie

scris de

Parlog-Cristian Ana-Loredana

Enigmatica endocrinologieDaca ai probleme cu inima te duci la cardiolog, daca te supara oasele la reumatolog, probleme cu vederea? Bineinteles oftalmologie, dar semnificatia endocrinologiei ramane pentru multi, chiar in ziua de azi, o enigma. Aceasta cu toate ca endocrinologia romaneasca se poate lauda cu primul tratat de endocrinologie din lume (scris in 1909 de catre profesorul C.I.Parhon), prima catedra de endocrinologie (1933) si primul institut de endocrinologie din lume (Institutul C.I.Parhon, infiintat in 1946). Astfel ca, in timpul consultatiilor, m-am intalnit cu situatii de tipul:
  • Doamna doctor ma doare stomacul si vars de 3 zile, Si la endocrinologie pentru ce ati venit? Pai tocmai v-am spus: ma doare stomacul si vars de trei zile! (o confuzie scuzabila: gastroenterologie/endocrinologie suna aproape la fel) sau
  • Doamna doctor m-a trimis medicul de familie la dumneavoastra ca am probleme cu glanda. Am si ecografie! La finalul buletinului de ecografie la concluzii: inflamatie a glandei submandibulare stangi. (daca scrie glanda inseamna ca tine de endocrinologie, nu?)
Daca in loc de endocrinologie s-ar fi numit glandologie poate altfel ar sta lucrurile, pentru ca de Glanda a auzit oricine. Dar de cate ori nu am citit stupoare si neincredere pe fetele celor care in timpul unei consultatii de endocrinologie afla ca de fapt sunt mai multe glande! Da, ati citit corect! Sunt mai multe. Adevarul nu poate fi ocultat la nesfarsit, a sosit momentul adevarului: in afara de Glanda (denumita in limbaj de specialitate tiroida) fiecare organism mai poseda: -2 glande suprarenale (situate dupa cum o sugereaza si numele chiar deasupra rinichilor dar fara nicio alta legatura cu acestia), -4 glande paratiroide (in ciuda faptului ca sunt asezate fix langa tiroida, de unde si denumirea, nu au legatura cu aceasta ci isi vad de treaba lor care ar fi in principiu reglarea nivelului de calciu din sange), -o glanda hipofiza (care reprezinta un centru de control al celorlalte glande) si la gramada (ca tot suntem la nivelul capului) putem adauga si epifiza si hipotalamusul, glande obscure de care nici unii medici mai batrani nu au auzit. -pancreasul (in afara de enzimele digestive pe care le produce are si functie endocrina sintetizeaza insulina, si de aici lucrurile incep deja sa se limpezeasca, de aici vine diabetul zaharat) -ovarele/testiculele care sintetizeaza estrogeni, progesteron, testosteron si care pot ajunge la endocinolog pentru tulburari de ciclu menstrual, sindromul ovarelor polichistice, menopauza precoce, insuficienta testiculara. In ultimii ani s-a descoperit ca numeroase tesuturi din alte organe prezinta functie de glanda endocrina secretand hormoni, cum ar fi cele din: -stomac (gastrina) -intestin subtire (secretina) -rinichi (eritropoietina) -inima (factorul natriuretic atrial) -piele (vitamina D) -ficat (somatomedine) -tesutul adipos (leptina- deficitul de leptina este legat de obezitate, infertilitate). Acesta ar fi inceputul Va invit sa descoperim impreuna universul fascinant al endocrinologiei.
Autor: Loredana Parlog, medic endocrinologEchipa MedLife de Endocrinologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina
Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina

Oncologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.