Publicat la: 
15/08/2017

Epidemia singuratatii - o amenintare majora la adresa sanatatii publice

Izolarea ar putea fi cu mult mai periculoasa pentru sanatate prin comparatie cu obezitatea, arata un raport efectuat de catre cercetatorii americani. Aproximativ 42,6 milioane de adulti americani cu varste de peste 45 de ani sufera de singuratate cronica, potrivit webmd.com.

"Conexiunile sociale sunt o necesitate umana fundamentala si esentiala atat pentru bunastarea noastra, cat si pentru supravietuire. Exemplele cazurilor extreme din centrele ingrjire si educatie timpurie arata ca copiii decedeaza pe fondul privarii de atentie si afectiune.

Un alt exemplu il reprezinta izolarea sociala utilizata de-a lungul istoriei noastre ca o forma de pedeapsa. Cu toate acestea, o parte insemnata din populatia americana se confrunta cu aceasta problema in mod regulat," declara Julianne Holt-Lunstad, profesoara de psihologie la Universitatea Brigham Young din Provo, Utah.

In cadrul unei conferinte ce a avut loc recent la sediul Asociatiei Americane de Psihologie din Wasington, D.C., Julianne Holt-Lunstad a prezentat rezultatele a doua mari studii efectuate pe aceasta tema.

In cadrul primului studiu, cercetatorii americani au analizat datele a 148 de cercetari realizate in randul a 300 de mii de persoane. Raportul final al analizei arata ca o viata sociala activa reduce cu 50% riscul decesului prematur.

Pe parcursul celei de-a doua cercetari, oamenii de stiinta au evaluat rezultatele a 70 de studii la care au participat 3,4 milioane de oameni, pentru a masura impactul pe care o viata sociala mai putin activa, izolarea sociala, traitul in singuratate l-ar putea avea asupra riscului declansarii decesului prematur. In concluzia studiului autorii mentioneaza ca impactul este mult mai mare decat cel al obezitatii.

Mai mult de unu din patru oameni numai din Statele Unite ale Americii traiesc singuri, jumatate dintre acestia fiind necasatoriti, iar ratele casatoriei si natalitatii sunt in scadere, conform ultimului recensamant efectuat in randul populatiei americane.

"Aceste tendinte sugereaza ca americanii devin din ce in ce mai putin dispusi sa relationeze pe plan social, confruntandu-se cu izolarea si sentimentul de singuratate," comunica prof. Holt-Lunstad.

"Exista dovezi puternice care arata ca izolarea sociala si singuratatea cresc semnificativ riscul aparitiei decesului prematur, prin comparatie cu alti factori care contribuie la aceasta problema. Multe natiuni se confrunta in zilele noastre cu o "epidemie de singuratate". Cea mai mare provocare o reprezinta, in acest sens, gasirea solutiilor si preintampinarea acestor rezultate," mai adauga Holt-Lunstad.

Posibilele solutii includ examinarea medicala pentru identificarea tendintelor de izolare in randul tinerilor, dar si formarea acestora pentru a dezvolta aptitudini sociale. In cazul persoanelor in varsta, discutam despre pregatirea acestora pentru pensionare, atat din punct de vedere financiar, cat si social, avand in vedere ca multe dintre relatiile de prietenie sunt formate la locul de munca.

Comunitatea joaca, de asemenea, un rol central si, in acest sens, este incurajata construirea de spatii care incurajeaza oamenii sa petreaca timp in natura pentru a incuraja sentimentul de apartenenta la comunitate si societate, conchide Holt-Lunstad.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie