Publicat la: 
5/01/2015

Este depresia o reactie alergica?

Potrivit oamenilor de stiinta, depresia ar putea fi abordata ca o boala fizica, care cauzeaza o stare proasta persoanei afectate. George Slavich, psiholog la Universitatea din California, a studiat depresia mult timp si a ajuns la concluzia ca afectiunea poate fi asociata atat cu corpul, cat si cu mintea. Ce este depresia de fapt? Poate fi depresia o reactie alergica?

"Nici nu mai vorbesc despre depresie ca fiind o conditie psihiatrica. Aceasta implica psihologia, dar implica si parti legate de biologie si de sanatatea fizica", a declarat George Slavich.

Baza acestui nou punct de vedere este una evidenta, potrivit medicului: Toata lumea se simte mizerabil atunci cand este bolnava.

Sentimentul de oboseala, plictiseala sau lene este cunoscut in randul psihologilor ca fiind un comportament "bolnavicios". Acesta se intampla cu un motiv si impiedica provocarea daunelor suplimentare sau raspandirea infectiei.

Dar, aceste simptome seamana foarte mult cu depresia. Deci, daca persoanele care sufera de depresie prezinta un comportament clasic de om bolnav, iar oamenii bolnavi se simt la fel ca cei care au depresie, ar putea exista o cauza comuna in aparitia acestora?

Raspunsul pare a fi da. Cauza cea mai probabil? Inflamatia, acea parte a sistemului imunitar care functioneaza ca o alarma si care cheama celelalte parti ale sistemului in ajutor. O familie de proteine numite citochine declanseaza inflamatia in organism si seteaza creierul pe "modul bolnav".

Atat nivelul citochinelor, cat si cel al inflamatiei, cresc in timpul episoadelor de depresie. Persoanele sanatoase pot fi "aruncate" temporar in stari de depresie si anxietate atunci cand le este administrat un vaccin ce creste nivelul inflamatiei.

In plus, persoanele care sufera de boli inflamatorii, precum artrita reumatoida, tind sa aiba stari depresive mai des decat cele sanatoase. Atunci cand le este administrat un medicament ce este menit sa le eficientizeze raspunsul inflamator, pacientii cu cancer devin, de multe ori, depresivi.

Daca adaugam la acesti factori si stresul, in special cel care apare din cauza respingerii sau singuratatii sociale, care cauzeaza inflamatia, depresia pare a fi o alergie la viata moderna, scrie The Guardian.

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Păcat ca cei afectati sunt tratati precum cobaii ....creierul uman nu e jucărie pt a se incerca pe el tratamente la ghici..astia ne sunt medicii

Nu stiu de catre ce medici ati fost tratat dvs.,dar eu sunt multimita de atitidinea dr.curant si de tratamentul medicamentos (nu sunt singura cu aceasta opinie in privinta dlui.dr.Cojocnean Florin,clinica Topmed,Tg.Mures-contract cu CAS).

Eu cred ca faceti reclama, dna Antal. Toata stima pentru dnul doctor, dar adevarul este ca pacientii sunt cobaii medicilor psihiatri care-si inchipuie ca e suficent ca ei sa fie indopati cu coaxil sau mai periculosul cipralex ca sa-si rezolve problemele. Cati dintre cei cu depresii manifeste au fost invitati la sedinte de psihoterapie? Depresia provine din incapacitatea adaptiva a individului intr-o lume cuprinsa de alienare, din teama ce i se cuibareste zi de zi in suflet legata de siguranta zilei de maine, de problemele organice cu care se confrunta si ele aparute tocmai din cauza stresului dus dincolo de limitele de suportabilitate....

Da,fac reclama unui om care m-a ajutat si culmea nu mi-a prescris precum altii-cipralex,culmea tratamentul desi contine 2pastile,costul nu e deloc ieftin,de 4ani il urmez iar dl dr nu a ezitat sa ma includa in categoria compensata total. Din cate stiu de la alti pacienti,omul este fair play in meseria sa.

Eu am trecut printr-o depresie accentuata din cauza standardelor profesionale inalte, fixate de mine, nu prin contract de munca.

Din cauza ca nu reuseam sa realizez ce mi-am propus (e vorba de un proiect de cercetare, nu o pozitie profesionala) lucram tot mai mult si ma odihneam f putin. Nu am avut weekend-uri in care sa ma rup de la ce faceam, ci doar cate 1 saptamana de concediu iarna si vara. Nu realizam ca sunt in stare de depresie, dar aveam simptome f bizare si anume ,senzatii de neuropatie periferica. Toate investigatiile facute nu conduceau la afectiuni insotite de neuropatie. In fiecare dupa masa si noapte senzatiile de arsura a picioarelor ma adusesera la disperare. In cele din urma google-ind dupa "peripheric neuropathy" am descoperit un articol pe Pub Med in care era precizat ca au existat cazuri in studiu in care depresia era insotita de senzatiile ce le aveam si eu. Abia atunci am constientizat ca sunt depresiv. Faptul ca am descoperit ca nu sunt bolnav fizic m-a intarit si am reusit sa ies din starea in care eram. M-am odihnit, am gasit sa fac alte lucruri interesante si mai tarziu m-am reintors la ceea ce ma macina. Am reusit in final si ma bucur ca am realizat asta prin informare, nu prin tratament medicamentos. M-as bucura ca aceste cateva detalii din experienta mea sa-i ajute si pe altii.

Da,ii fac reclama omului fiindca merita si culmea,nu m-a tratat cu cipralex iar schema de tratament desi costisitoare nu a ezitat sa ma incadreze in regim de gratuitate,dar relevant este ca dr ul este fair play cu meseria sa,stiu acest fapt si dr la alti pacienti.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

  •  
  • 1 of 14

Articole similare

Persoanele care sunt subponderale la varsta mijlocie prezinta un risc de dementa cu 30% mai mare in comparatie cu persoanele care au o greutate corporala considerata normala, potrivit unui studiu realizat de curand in Marea Britanie, citat de Mediafax. Persoanele obeze par a fi mai bine protejate impotriva dementei, intrucat in cazul lor...
Diverticuloza reprezinta situatia in care se formeaza structuri saculare la nivelul pliurilor mucoasei intestinale (cel mai frecvent la nivelul colonului sigmoid). Inflamatia acestor diverticuli reprezinta diverticulita. Diagnostic Diagnosticul diverticulitei este pus in urma examenului clinic la care se adauga investigatii suplimentare (...
Pregatiri pentru sarcina / Foto: Photoxpress Pentru a avea un copil, sunt necesari doi parinti. Pentru a avea o sarcina sanatoasa, sunt necesare cateva vizite la medic si, poate, cateva schimbari in stilul de viata. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive. Analize si verificari Medicul de familie este primul la care va prezentati dupa ce v-...
Terapie pentru copiii care sufera de autism / Foto: Reuters Probabil cu totii ati auzit despre autism. Probabil chiar cunoasteti pe cineva care sufera de aceasta boala un frate, fiul sau fiica unei colege de birou sau chiar un coleg de clasa de-al fiului dumneavoastra. Autismul este o tulburare de dezvoltare, care afecteaza creierul. Pentru...
Mancare sanatoasa/ Foto: MorgueFile.com In cel mai recent raport al American Association for Cancer Research se arata ca 585.720 dintre decesele provocate de cancer in Statele Unite sunt asociate cu comportamente ce pot fi prevenite. Pentru o boala care de cele mai multe ori pare (si chiar este) lispita de sens, este posibil ca multe dintre...