Este empatia o abilitate pe care o putem deprinde?

MindCare
29 Iunie 2015
Autor: Echipa medicală MedLife
este empatia o abilitate pe care o putem deprinde

Empatia este o parte importanta in viata oamenilor si, cu toate acestea, este foarte usor sa pierdem din vedere sentimentele altora, insa, conform unui studiu recent din domeniul neurostiintelor, oricine poate invata sa dezvolte si sa foloseasca potentialul empatic, informeaza BBC.

Noile cercetari din domeniul neurostiintelor arata ca aproximativ 98% dintre oameni au abilitati empatice, exceptie facand persoanele sociopate, insa nu toate persoanele stiu sa foloseasca acest potential.

Diferente la nivelul empatic intre persoane sunt intalnite in orice tip de relatie, insa vestea buna este ca empatia poate fi deprinsa la fel cum putem invata sa mergem pe bicicleta sau sa conducem o masina. Asadar, cum pot fi imbunatatite capacitatile empatice?

In acest sens, neuropsihologul Simon Baron-Cohen a conceput un test prin intermediul caruia se poate stabili nivelul de empatie pe care il are o persoana. Testul consta in afisarea unor imagini ce reprezinta 36 de perechi de ochi, cu priviri diferite, carora subiectul trebuie sa le asocieze unul dintre urmatoarele cuvinte ce descriu diferite stari: gelozie, aroganta, spaima sau ura. Scorul mediu pe care majoritatea oamenilor il obtin este de 26 de puncte, iar acest lucru arata ca oamenii reusesc sa citeasca vizual emotiile celorlalti, desi sunt departe de a isi exploata in totalitate potentialul empatic.

Pentru imbunatatirea abilitatilor empatice exista trei strategii simple si eficiente care ne pot ajuta sa ne folosim potentialul empatic pe care il avem in stare latenta la nivel neuronal.

Primul dintre acestea se refera obiceiul de a ii asculta pe cei din jur cu atentie, fara a ii intrerupe si a reflecta asupra a ceea ce spun, pentru a le intelege perspectiva si a le arata ca sunt ascultati cu atentie.

Marshall Rosenberg, psiholog si fondator al unei organizatii pentru comunicarea non-violenta, sustine ca ascultarea cu atentie a interlocutorului poate avea un impact major in rezolvarea situatiilor conflictuale. Daca fiecare persoana ar asculta cu atentie si ar repeta ceea ce spune interlocutorul sau inainte de a da un raspuns, 50% din situatiile conflictuale ar fi rezolvate, fie ca este vorba despre relatiile profesionale sau personale, sustine Rosenberg.

O alta strategie pentru dezvoltarea abilitatilor empatice se refera la observarea cu atentie a tuturor persoanelor cu care intram in contact in rutina de zi cu zi, pentru constientizarea tuturor aspectelor vietii. Spre exemplu, atunci cand savuram cafeaua de dimineata, ne putem gandi la persoana care a cules boabele de cafea, ori cand ne imbracam, ne putem gandi la croitorul care a conceput hainele.

A treia practica se refera la felul in care privim oamenii necunoscuti si propune depasirea prejudecatilor pe care le avem despre ceilalti pornind de la aspect, cultura sau rasa. In acest sens, este vorba despre a recastiga curiozitatea pe care o aveam atunci cand eram mici, dar pe care societatea a suprimat-o, construind tipologii in functie de care am fost obisnuiti sa ii judecam pe cei din jur.

G.T.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării