Publicat la: 
3/08/2018

incredere

Atunci cand vine vorba de a prezice probabilitatea ca o persoana sa actioneze intr-o maniera demna de incredere, unul dintre cei mai importanti factori este anticiparea vinovatiei, conform unei cercetari realizata la University of Chicago Booth School of Business.

In studiul publicat in Journal of Personality and Social Psychology, cercetatorii identifica un predictor pentru intentiile si comportamentul asociate cu increderea si ofera, de asemenea, sfaturi practice pentru a decide in cine sa avem incredere.

''Inclinatia spre vinovatie" este cel mai puternic predictor al gradului de incredere al acelei persoane

Printre constatarile cheie ale studiului: tendinta unei persoane de a anticipa sentimentul de vinovatie, pe care cercetatorii o numesc "inclinatia spre vinovatie", este cel mai puternic predictor al gradului de incredere al acelei persoane - mai important decat o varietate de alte trasaturi de personalitate (extraversiune, deschidere, neuroticism si constiinciozitate).

Inclinatia spre vinovatie difera de vina. in timp ce vinovatia simpla provoaca un comportament de reparare dupa o greseala, inclinatia spre vina reflecta anticiparea vinovatiei fata de ceva gresit si ii face pe oameni sa evite in primul rand sa faca rau. Oamenii care au avut scor inalt la 'inclinatia spre vinovatie' simt un sentiment mai mare de responsabilitate interpersonala atunci cand le acorzi incredere si, ca atare, sunt mai putin susceptibili sa exploateze increderea pe care ceilalti o au in ei.

Intr-o serie de sase studii, cercetatorii au creat jocuri si sondaje pentru a masura comportamentul si intentiile legate de incredere. Persoanele care au obtinut un scor inalta la 'inclinatia spre vinovatie' au returnat mai multi bani altora decat cei care au inregistrat un nivel scazut de vinovatie.

Atunci cand decizi in cine sa ai incredere, ai incredere in 'predispozitia spre vinovatie'

"Increderea este esentiala pentru a avea relatii eficiente si organizatii eficiente. Persoanele si institutiile suporta costuri ridicate atunci cand increderea se pierde, dar oamenii pot atenua aceste costuri prin angajarea in relatii cu persoane care sunt de incredere. Constatarile noastre extind literatura substantiala asupra increderii prin aprofundarea intelegerii increderii: atunci cand decizi in cine sa ai incredere, ai incredere in predispozitia spre vinovatie", spun cercetatorii.

Studiul este neobisnuit pentru ca, spre deosebire de alte cercetari existente care se axeaza pe ce anume face ca oamenii sa aiba incredere reciproca, ofera o perspectiva asupra intrebarii ''cine este demn de increderea noastra?''.

"Cercetarile noastre sugereaza ca, daca doriti ca angajatii sa fie de incredere, asigurati-va ca se simt personal responsabili pentru comportamentul lor si ca se asteapta sa se simta vinovati in fata unei nedreptati", spune Emma E. Levine, unul dintre autorii studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Atunci cand vine vorba de a prezice probabilitatea ca o persoana sa actioneze intr-o maniera demna de incredere, unul dintre cei mai importanti factori este anticiparea vinovatiei, conform unei cercetari realizata la University of Chicago Booth School of Business. In studiul publicat in Journal of Personality and Social Psychology, cercetatorii...
17% dintre romani au ales serviciile medicale private, in 2010/ Foto: Dreamstime.com Unii au incredere in specialisti, insa vor sa se implice in stabilirea propriului tratament. Altii aduc ofrande medicului de familie si farmacistului, stiu ca sufera de hipertensiune arteriala si ca nu rudele si prietenii sunt cei care ii pot informa mai...