Publicat la: 
27/04/2018

alcool

Vinurile si berile etichetate cu o concentratie mai mica de alcool pot influenta comportamentul consumatorilor, determinandu-i sa consume mai mult, potrivit unui studiu publicat recent in revista de specialitate "Health Psychology," condus de cercetatorii de la Universitatea Cambridge in colaborare cu oamenii de stiinta de la Universitatea South Bank din Lodra, informeaza cam.ac.uk.

Etichetarea bauturilor alcoolice

Consumul de alcool este a cincea cauza principala pentru imbolnavire si deces prematur, atat in Marea Britanie, cat si la nivel mondial, asa incat reducerea consumului de alcool este o prioritate a specialistilor din domeniul sanatatii publice. 

Modificarile legislative propuse recent in Marea Britanie includ extinderea varietatii termenilor care ar putea fi utilizati pentru a indica continutul de alcool si a extinde limita pentru a include si produse cu un continut mai mic de alcool decat media pietei, descrisa prin 12,9% alcool pe volum pentru vin si 4,4% alcool pe volum pentru bere.

"Pentru a reduce consumul de bauturi alcoolice, consumatorii pot alege in locul bauturilor cu un continut mare de alcool pe cele cu un continut redus. Dar daca bauturile etichetate ca fiind slabe in alcool ar putea sa influenteze comportamentul consumatorilor ce vor considera ca astfel pot consuma mai mult?," conform Dr. Millica Vasiljevic, cercetatoare in cadrul Universitatii din Cambridge.

Cum influenteaza bauturile slab alcoolizate nivelul de consum?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, oamenii de stiinta au realizat un studiu in randul consumatorilor de vin si bere. 

Pe parcursul studiului de laborator, organizat de asa natura pentru a imita mediul de bar, participantilor li s-au oferit spre testare bauturi alcoolice cu etichete realizate special pentru acest experiment. 

Primul grup de voluntari a primit bauturi etichetate ca "Foarte slab alcoolizate" sau cu 4% alcool pe volum pentru vin si 1% alcool pe volum pentru bere. 

Cel de-al doilea grup de participanti au primit bauturi etichetate ca "Slab alcoolizate" sau cu 8% alcool pe volum pentru vin si 3% alcool pe volum pentru bere. 

Cel de-al treilea grup a primit spre testare bauturi ale caror eticheta nu mentiona descrierea continutului de alcool, ci valorile medii existente pe piata, respectiv 12% alcool pe volum pentru vin si 4,2% alcool pe volum pentru bere.

Rezultatele experimentului au aratat ca, odata cu scaderea nivelului de alcool pe volum mentionat pe eticheta sticlelor, consumul de alcool a crescut in randul participantilor la studiu. 

Consum mediu al bauturilor etichetate ca fiind "Foarte slab alcoolizate" a fost de 214 ml pe persoana, prin comparatie cu 177 ml pe persoana pentru bauturile neetichetate.

"Etichetarea bauturilor alcoolice cu o concentratie mai mica poate fi, la o prima vedere, o idee buna, insa studiul de fata arata ca, in mod paradoxal, aceste informatii menite sa scada consumul de alcool influenteaza consumatorii sa consume si mai mult," adauga Prof. Theresa Marteau, autoarea principala a studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie, Medicina generala

Medic Specialist
Medic Primar
Surugiu Elena,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

Interzis alcoolul, sau doar limitat? / Foto: Photoxpress Esti gravida? Probabil ca toata lumea are o parere despre ceea ce ar trebui sau nu ar trebui sa faci. Ai auzit ca nu ai voie alcool, ca nu e bine sa te vopsesti, ca o cafea la micul dejun nu mai este la locul ei si ca baile fierbinti iti afecteaza sarcina. Lucruri simple pe marginea carora...
Alcoolismul ar putea fi tratat in curand cu ajutorul unei terapii speciale care foloseste tehnologii de realitate virtuala, potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta din Coreea de Sud, noteaza Mediafax. In ultimii ani, numarul cercetarilor care au vizat mecanismele aflate in spatele dependentei de alcool a crescut foarte mult, iar...
Un sistem imunitar puternic va asigura o viata sanatoasa, ferita de suferinta / Foto: Photoxpress.com Nu il poti simti si nici nu il poti vedea. Nu ii poti lua pulsul sau temperatura. Totusi, sistemul imunitar lucreza in permanenta pentru a ne proteja de infectii, virusuri, ciuperci, paraziti care cauzeaza boala, suferinta si, in ultima instanta...
Dr. Delia Simion discutand despre osteoporoza/ Foto: HotNews.ro Despre factorii de risc si evolutia bolii, despre caile de preventie, importanta exercitiului fizic facut cu masura si mai ales despre intelepciunea unui echilibru alimentar, dr. Delia Simion, medic specialist reumatolog, a vorbit intr-un interviu pentru MedLive.ro. Factori asociati...
Vinurile si berile etichetate cu o concentratie mai mica de alcool pot influenta comportamentul consumatorilor, determinandu-i sa consume mai mult, potrivit unui studiu publicat recent in revista de specialitate "Health Psychology," condus de cercetatorii de la Universitatea Cambridge in colaborare cu oamenii de stiinta de la Universitatea South...