Publicat la: 
27/04/2018

alcool

Vinurile si berile etichetate cu o concentratie mai mica de alcool pot influenta comportamentul consumatorilor, determinandu-i sa consume mai mult, potrivit unui studiu publicat recent in revista de specialitate "Health Psychology," condus de cercetatorii de la Universitatea Cambridge in colaborare cu oamenii de stiinta de la Universitatea South Bank din Lodra, informeaza cam.ac.uk.

Etichetarea bauturilor alcoolice

Consumul de alcool este a cincea cauza principala pentru imbolnavire si deces prematur, atat in Marea Britanie, cat si la nivel mondial, asa incat reducerea consumului de alcool este o prioritate a specialistilor din domeniul sanatatii publice. 

Modificarile legislative propuse recent in Marea Britanie includ extinderea varietatii termenilor care ar putea fi utilizati pentru a indica continutul de alcool si a extinde limita pentru a include si produse cu un continut mai mic de alcool decat media pietei, descrisa prin 12,9% alcool pe volum pentru vin si 4,4% alcool pe volum pentru bere.

"Pentru a reduce consumul de bauturi alcoolice, consumatorii pot alege in locul bauturilor cu un continut mare de alcool pe cele cu un continut redus. Dar daca bauturile etichetate ca fiind slabe in alcool ar putea sa influenteze comportamentul consumatorilor ce vor considera ca astfel pot consuma mai mult?," conform Dr. Millica Vasiljevic, cercetatoare in cadrul Universitatii din Cambridge.

Cum influenteaza bauturile slab alcoolizate nivelul de consum?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, oamenii de stiinta au realizat un studiu in randul consumatorilor de vin si bere. 

Pe parcursul studiului de laborator, organizat de asa natura pentru a imita mediul de bar, participantilor li s-au oferit spre testare bauturi alcoolice cu etichete realizate special pentru acest experiment. 

Primul grup de voluntari a primit bauturi etichetate ca "Foarte slab alcoolizate" sau cu 4% alcool pe volum pentru vin si 1% alcool pe volum pentru bere. 

Cel de-al doilea grup de participanti au primit bauturi etichetate ca "Slab alcoolizate" sau cu 8% alcool pe volum pentru vin si 3% alcool pe volum pentru bere. 

Cel de-al treilea grup a primit spre testare bauturi ale caror eticheta nu mentiona descrierea continutului de alcool, ci valorile medii existente pe piata, respectiv 12% alcool pe volum pentru vin si 4,2% alcool pe volum pentru bere.

Rezultatele experimentului au aratat ca, odata cu scaderea nivelului de alcool pe volum mentionat pe eticheta sticlelor, consumul de alcool a crescut in randul participantilor la studiu. 

Consum mediu al bauturilor etichetate ca fiind "Foarte slab alcoolizate" a fost de 214 ml pe persoana, prin comparatie cu 177 ml pe persoana pentru bauturile neetichetate.

"Etichetarea bauturilor alcoolice cu o concentratie mai mica poate fi, la o prima vedere, o idee buna, insa studiul de fata arata ca, in mod paradoxal, aceste informatii menite sa scada consumul de alcool influenteaza consumatorii sa consume si mai mult," adauga Prof. Theresa Marteau, autoarea principala a studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Gavrilescu Cristina-Florentina,Medic Specialist
Medic Specialist
Iordachi Iulia - Elena,Medic Medicina de Familie
Medic Medicina...
Zarnescu Oana,Medic Specialist Med. Familie
Medic Specialist...
Tatomir Adina-Maria, Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist
Medic Primar...

Articole similare

Cum scapi de sughit? / Foto: Photoxpress.com O inhalare ascutita urmata de un "hac" enervant - acesta este, in linii mari, sughitul. Din pacate, cei mai multi dintre noi au sughitat macar o data in viata. Chiar daca pare amuzant din exterior, pentru cei care nu se pot opri din sughitat, acesta este de-a dreptul iritant. Comenteaza acest subiect...
Vinurile si berile etichetate cu o concentratie mai mica de alcool pot influenta comportamentul consumatorilor, determinandu-i sa consume mai mult, potrivit unui studiu publicat recent in revista de specialitate "Health Psychology," condus de cercetatorii de la Universitatea Cambridge in colaborare cu oamenii de stiinta de la Universitatea South...
Dr. Delia Simion discutand despre osteoporoza/ Foto: HotNews.ro Despre factorii de risc si evolutia bolii, despre caile de preventie, importanta exercitiului fizic facut cu masura si mai ales despre intelepciunea unui echilibru alimentar, dr. Delia Simion, medic specialist reumatolog, a vorbit intr-un interviu pentru MedLive.ro. Factori asociati...
Munca in exces poate duce la un consum exagerat de alcool, potrivit oamenilor de stiinta dintr-o echipa internationala, care au avertizat opinia publica, prin intermediul unui studiu publicat miercuri, in legatura cu acest dublu exces ce afecteaza starea de sanatate, scrie Mediafax. Analiza unei serii de studii realizate pe un total de peste...
Un studiu american recent sugereaza faptul ca persoanele care nu consuma deloc alcool prezinta un risc mai mare de a muri prematur, informeaza BusinessInsider, citat de Mediafax. Potrivit acestui studiu, persoanele care consuma alcool cu regularitate prezinta un risc mai mic de deces prematur in comparatie cu persoanele care nu au baut alcool...