Etichetarea bauturilor cu continut scazut de alcool poate creste riscul de consum in exces | STUDIU

Vinurile si berile etichetate cu o concentratie mai mica de alcool pot influenta comportamentul consumatorilor, determinandu-i sa consume mai mult, potrivit unui studiu publicat recent in revista de specialitate "Health Psychology," condus de cercetatorii de la Universitatea Cambridge in colaborare cu oamenii de stiinta de la Universitatea South Bank din Lodra, informeaza cam.ac.uk.
Etichetarea bauturilor alcoolice
Consumul de alcool este a cincea cauza principala pentru imbolnavire si deces prematur, atat in Marea Britanie, cat si la nivel mondial, asa incat reducerea consumului de alcool este o prioritate a specialistilor din domeniul sanatatii publice.
Modificarile legislative propuse recent in Marea Britanie includ extinderea varietatii termenilor care ar putea fi utilizati pentru a indica continutul de alcool si a extinde limita pentru a include si produse cu un continut mai mic de alcool decat media pietei, descrisa prin 12,9% alcool pe volum pentru vin si 4,4% alcool pe volum pentru bere.
"Pentru a reduce consumul de bauturi alcoolice, consumatorii pot alege in locul bauturilor cu un continut mare de alcool pe cele cu un continut redus. Dar daca bauturile etichetate ca fiind slabe in alcool ar putea sa influenteze comportamentul consumatorilor ce vor considera ca astfel pot consuma mai mult?," conform Dr. Millica Vasiljevic, cercetatoare in cadrul Universitatii din Cambridge.
Cum influenteaza bauturile slab alcoolizate nivelul de consum?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, oamenii de stiinta au realizat un studiu in randul consumatorilor de vin si bere.
Pe parcursul studiului de laborator, organizat de asa natura pentru a imita mediul de bar, participantilor li s-au oferit spre testare bauturi alcoolice cu etichete realizate special pentru acest experiment.
Primul grup de voluntari a primit bauturi etichetate ca "Foarte slab alcoolizate" sau cu 4% alcool pe volum pentru vin si 1% alcool pe volum pentru bere.
Cel de-al doilea grup de participanti au primit bauturi etichetate ca "Slab alcoolizate" sau cu 8% alcool pe volum pentru vin si 3% alcool pe volum pentru bere.
Cel de-al treilea grup a primit spre testare bauturi ale caror eticheta nu mentiona descrierea continutului de alcool, ci valorile medii existente pe piata, respectiv 12% alcool pe volum pentru vin si 4,2% alcool pe volum pentru bere.
Rezultatele experimentului au aratat ca, odata cu scaderea nivelului de alcool pe volum mentionat pe eticheta sticlelor, consumul de alcool a crescut in randul participantilor la studiu.
Consum mediu al bauturilor etichetate ca fiind "Foarte slab alcoolizate" a fost de 214 ml pe persoana, prin comparatie cu 177 ml pe persoana pentru bauturile neetichetate.
"Etichetarea bauturilor alcoolice cu o concentratie mai mica poate fi, la o prima vedere, o idee buna, insa studiul de fata arata ca, in mod paradoxal, aceste informatii menite sa scada consumul de alcool influenteaza consumatorii sa consume si mai mult," adauga Prof. Theresa Marteau, autoarea principala a studiului.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Consumul de oua creste riscul de boli cardiovasculare
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca adultii care consuma oua, dar si alte alimente care influenteaza colesterolul, au un risc mult mai ridicat de boli cardiovasculare, dar si de deces in general. Galbenusurile de ou sunt una dintre cele mai bogate surse de colesterol a...

De ce cancerul se raspandeste cel mai frecvent la ficat?
De multe ori, cancerul se raspandeste si la alte organe, iar cea mai frecventa tinta este ficatul. Oamenii de stiinta de la Centrul de Cancer Abramson, de la Universitatea din Pennsylvania, sustin ca au descoperit cauza. Hepatocitele, celulele principale functionale ale ficatului, sunt in cen...

Inaltimea si greutatea pot influenta durata de viata a femeilor?
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”Journal of Epidemiology Community Health”, ca dimensiunea corpului, adica inaltimea si greutatea, poate influenta durata de viata a femeilor mult mai mult decat pe a barbatilor, potrivit sciencedaily.com.O alta constatare a cercetator...