Publicat la: 
21/12/2016
Exista o legatura intre tulburarea de somn si declansarea a doua conditii medicale grave
Sindromul picioarelor nelinistite, schizofrenia si obezitatea au ceva in comun - tulburarea de somn, arata un nou studiu efectuat de un grup de cercetatori de la Universitatea din Manchester. Se pare ca exista o legatura genetica intre nivelul de odihna si unele afectiuni medicale, inclusiv obezitatea, declara cercetatorii, conform webmd.com.

"Aceasta cercetare stiintifica este un pas important pentru a intelege baza biologica a tuturor acestor conditii medicale," declara unul dintre autorii studiului, Dr. Martin Rutter, cercetator in cadrul Universitatii din Manchester.

"Oamenii de stiinta au observat de multa vreme o conexiune intre tulburarile de somn si aceste conditii medicale in cadrul studiilor epidemiologice, dar aceasta este prima data cand asocierile au fost observate la nivel molecular," a mai adaugat autorul studiului.

Cercetatorii de la Universitatea din Machester, in colaborare cu oamenii de stiinta de la Spitalul General Massachusetts din Boston, au examinat hartile genetice a 112 mii de persoane, in cautarea unei legaturi intre genele participantilor si obiceiurile lor de odihna.

Studiul, publicat de curand in revista de specialitate "Nature Genetics", identifica zone ale genomului conectate la diferite tipuri de probleme de odihna (inclusiv insomnia si somnolenta excesiva din timpul zilei), observand apoi legatura acestora cu anumite afectiuni medicale, precum sindromul picioarelor nelinistite, schizofrenia si obezitatea.

"Este important sa ne amintim ca nu exista nicio solutie la nivel molecular pentru conditiile care stau la baza tulburarilor de somn, tot ce avem pentru tratarea acestei afectiuni fiind sedativele. Asa incat, speram ca aceasta cercetare sa deschida oamenilor de stiinta calea catre dezvoltarea de noi modalitati pentru a interveni in cazul acestor afectiuni la un nivel fundamental," declara Richa Saxena, profesor asistent la anestezie in cadrul Spitalului General Massachusetts.

Potrivit cercetatorilor, acesta este numai inceputul, fiind nevoie de studii suplimentare aprofundate pe aceasta tema. Insa intr-un comunicat de presa eliberat de Universitatea de Manchester autorii au declarat ca "aceste cunostinte se ridica la un nivel avansat de studiu a biologiei somnului - o influenta majora asupra sanatatii si comportamentului uman," conform sursei citate.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Psiholog
Psiholog...
Bajan Valentina,Psiholog, Psihoterapeut, Competenta in Psihoterapie integrativa si Psihologie clinica
Psiholog,...
Psiholog,...