Publicat la: 
14/09/2016

Expunerea la fumul de tigara in primii ani de viata afecteaza copiii pe durata intregii lor vieti

Fumatul pasiv in perioada copilariei poate cauza probleme de sanatate pe termen lung si o durata de viata mai scurta, conform noilor declaratii facute de reprezentantii American Heart Association. In genere, afectiunile asociate fumatului pasiv - printre care infectiile pulmonare si astm - sunt cunoscute publicului larg, insa, cu toate astea, multi copii sunt expusi fumului de tigara la domiciliu sau in locurile publice.

"Copiii ce fac parte din grupurile de minoritati, precum si cei care provin din medii sarace, sunt expusi mult mai frecvent fumului de tigara in primii ani de viata, iar faptul ca fumatul este foarte adictiv, impreuna cu accesul facil la tutun, face ca problemele asociate fumatului pasiv sa fie in continuare un motiv de ingrijorare," declara Dr. Geetha Raghuver, autoarea comunicatului de presa al Organizatiei American Heart Association.

Numai in Statele Unite ale Americii, un procent estimat de 24 de milioane de copii nefumatori si tineri sunt expusi fumului de tigara, in mare parte din cauza parintilor care fumeaza in preajma acestora.

In anul 2012, cercetatorii au descoperit cotinina - o chimicala eliberata de organismul uman ca urmare a administrarii de nicotina prin fumatul activ sau pasiv - in probele de sange colectate de la aproape 41% din populatia Statelor Unite ale Americii reprezentate de copii cu varste intre 3 si 11 ani, precum si in probleme de sange colectate de la copiii cu varste cuprinse intre 12 si 19 ani in procent de 34%.

"Este o problema socio-economica si de ingrijire personala. Parintii ori nu inteleg, ori sunt ignoranti, cu privire la gravitatea situatiei expunerii celor mici la fumul de tigara, precum si la efectele pe care aceasta expunere le are asupra starii generale de sanatate a celor mici pe durata intregii lor vieti. Iar cauzele acestei situatii pot fi reperate in nivelul de educatie, accesul la asistenta medicala, precum si exemplul de viata pe care parintii fumatori il ofera copiilor lor," a declarat Dr. Avni Joshi, medic pediatru in cadrul Clinicii Mayo din Rochester, Minnesota.

In timp ce medicii avertizeaza referitor la pericolele fumatului pasiv in primii ani de viata ai copiilor, cercetarile efectuate recent pe aceasta tema ofera mai multe explicatii cu privire la efectele expunerii la fumul de tigara pentru a motiva de ce este deosebit de important ca parintii sa tina cont de aceste lucruri.

Chimicalele ce intra in alcatuirea fumului de tigara pot declansa modificari ale fluxului sangvin, ale vaselor de sange, tensiune arteriala si modificari ale ritmului cardiac.

"Copiii sunt deosebit de vulnerabili la expunerea la fumul de tigara, cu atat mai mult cu cat nu se pot proteja singuri, si sunt foarte sensibili la efectele asociate fumatului pasiv. Insa aceste efecte pot fi greu detectabile de catre parinti in primii ani de viata ai celor mici, chiar daca protejarea acestora de fumul de tigara nu este o prioritate pentru multi parinti, care sunt mai degraba atenti la factorii de stres de zi cu zi, precum inscrierea copiilor la scoala, platile facturilor si asigurarea unei alimentarii echilibrate," declara Dr. Annie Lintzenich Andrews, medic pediatru in cadrul Centrului Medical al Universitatii din Carolina de Sud.

Sursa: Reuters

G.T.