Publicat la: 
5/02/2018

Foamea suprima sezatia de saturatie dupa pierderea in greutate

Nivelurile de hormoni ce regleaza senzatia de foame si cea de satietate cresc direct proportional dupa pierderea in greutate, insa oamenii resimt in special o crestere a apetitului, dar nu si cresterea nivelului de saturatie dupa masa, conform unui studiu publicat recent in "The American Journal of Physiology—Endocrinology and Metabolism", informeaza newswise.com.

Cum au ajuns cercetatorii la aceasta concluzie

Pentru a ajunge la aceasta constatare, oamenii de stiinta  au urmarit rezultatele unui grup de adulti care suferea de obezitate, cu un index de masa corporala de minim 40,  pe tot parcursul unui program destinat pierderii in greutate. 

Voluntarii la studiu au participat la cinci sesiuni multidisciplinare pentru pierderea in greutate pe parcursul a doi ani de zile. 

La finalul fiecarei sesiuni cu o durata medie de trei saptamani, participantii au aplicat in rutina lor zilnica sfaturile specialistilor privind educatia nutritionala, ce au inclus schimbarea dietei alimentare, limitarea caloriilor, efectuarea programelor de exercitii fizice si efectuarea terapiilor dedicate.

Cercetatorii au masurat nivelurile de hormoni ce declanseaza senzatia de foame si cea de satietate in randul participantilor dupa primele patru saptamani de studiu si, din nou, dupa primul si cel de-al doilea an de urmare a programului de slabit. 

De asemenea, voluntarii au exprimat nivelul de foame si satietate resimtit pe parcursul celor doi ani de studiu prin intermediul sondajelor de opinie. 

Senzatia de foame si cea de satietate resimtite de voluntari pe parcursul studiului

Dupa numai o luna de la inceperea programului de slabit, senzatia de satietate resimtita de voluntari la studiu a ramas neschimbata, scazand pe parcursul celor doi ani de studiu, in timp ce senzatia de foame raportata de participanti a crescut semnificativ pe toata perioada studiului, conform datelor reflectate de sondajele de opinie.

De asemenea, cercetatorii au observat o crestere a nivelurilor de hormoni ce dicteaza atat senzatia de foame, cat si senzatia de satietate ce apare dupa masa, atat dupa primul an de studiu, cat si la finalul programului de doi ani dedicat pierderii in greutate. 

Cu toate acestea, cresterea hormonilor ce dicteaza senzatia de foame depaseste valorile inregistrate ce masoara senzatia de satietate in randul participantilor, arata raportul cercetatorilor. 

"Aceste date sunt deosebit de importante atat pentru persoanele supraponderale care vor sa slabeasca, cat si pentru profesionistii din domeniul sanatatii care lucreaza cu astfel de pacienti. Concluziile studiului nostru ne ajuta sa intelegem mai bine modul in care functioneaza organismul persoanelor obeze si contribuie la imbunatatirea strategiilor programelor destinate pierderii in greutate, pentru ca pacientii sa poata administra mai bine cresterea senzatiei de foame pe termen lung," conchid autorii studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Ecografie 3D, Endocrinologie

Bosoanca Steluta,Doctor
Medic Specialist
Medic Specialist
Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...
Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

S-a sugerat recent ca folosirea uleiurilor vegetale pentru a praji alimente poate fi daunatoare pentru sanatate, din cauza producerii de substante chimice toxice (aldehide) in timpul procesului de incalzire. Aldehidele sunt structuri organice simple - compusi care contin o dubla legatura carbon-oxigen - si sunt abundente in natura. Sunt formate...
Branza este genul de aliment pe care il putem manca dimineata, la pranz si seara. Pentru ca aceasta merge si la sandvisul de dimineata si la bruschetele de pranz, dar si pe pastele de seara, este important sa stim daca este benefica pentru sanatate. Specialistii au cantarit subiectul si au raspuns la intrebarea Ar trebui sa mancam branza sau ar...
Care este alimentatia recomandata persoanelor cu diabet zaharat? Ce diferente exista intre alimentatia recomandata unei persoane diagnosticata cu diabet tip 1 de cea pentru o persoana cu diabet tip 2? Cum se poate preveni, prin alimentatie, diabetul? Dr. Rodica Cibea, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, a discutat online cu...
Care sunt avantajele laptelui matern?/ Foto: Dreamstime.com In Romania, rata alaptarii copiilor este de 12,6%, in vreme ce in tarile nordice este in jur de 89-94%, dupa un raport al UNICEF (2011). De ce sustin specialistii alaptarea si care sunt avantajele laptelui praf? Exista vreo legatura intre coeficientul de inteligenta, anemie, alergii,...
"Mananca mai multe fructe si legume" este una dintre recomandarile pe care le auzim cel mai des cand suntem incurajati sa mancam sanatos. Dar cand vine vorba de a manca mai multe fructe, primim mesaje mixte despre felul in care sa le consumam, conform theconversation.com. Unele voci spun ca, datorita continutului de zahar, fructele nu sunt atat...