Pediatrie

21 Iulie 2020

FREN LINGUAL RESTRICTIV SCURT sau ANCHILOGLOSIA

scris de

Pacurar Roxana

Autor: Dr. Pacurar Roxana, Medic specialist ORL, MedLife Cluj

 

Ce este frenul lingual restrictiv ?

Frenul lingual este o plica mucoasa care face legatura intre limba si planseul sublingual; toti oamenii au acest fren, el fiind important in miscarile limbii.

In populatia generala 4-11% din oameni se nasc cu frenul lingual scurt, afectiune numita anchiloglosie sau fren lingual restrictiv.

Frenul lingual restrictiv este o afectiune genetica (poate aparea la mai multi membri ai familiei) si pare a avea o mai mare frecventa la baieti.

Acesta afectiune la nou-nascuti determina dificultate in alaptare, bebelusul nu se poate atasa corect la sanul mamei sau nu poate ramane atasat  pentru o hranire completa, fiind nelinistit, agitatat (pare flamand), alaptarea dureaza mult, este balonat (inghite frecvent aer); atasarea incorecta la san poate provoca frecvent mastita (inflamatie a sanului) si ragarde (sfarcuri dureroase si fisuri sangerande datorita faptului ca nu poate suge ci mai mult mesteca mamelonul).

La nou-nascuti afectiunea se poate diagnostica la nastere de catre  medicul neonatolog, de medicina de famile, orl ,pediatru, asistenta sau un specialist in alaptare.

La copii mai mari si la adulti aceasta afectiune determina:

tulburari de vorbire (interfera cu abilitatea de a emite anumite sunete - cum ar fi „t”, „d”, „z”, „s”, „th”, „r” și „l”);

igiena  orala deficitara (se poate asocia și frenul labial scurt) - determinand carii dentare și gingivita (inflamatia gingiilor);

dificultate in a desfasura activitatile orale (cantatul la un instrument de suflat, mestecatul anumitor alimente, sarut etc);

malformatii ale dintilor, mandibulei, buzelor, vicii de poziție a capului;

tulburarari psihologice asociate stresului și frustrarii provocate de complicatiile asociate;

 Complicatiile sunt direct proportionale cu gravitatea restrictiei frenului și a limbii; in restrictiile usoare și moderate (frecvent nediagnosticate) sunt pacienti care se adapteaza și odată cu inaintarea in varsta frenul devine mai mobil și elastic.

Diagnosticul frenului lingual restrictiv

Diagnosticul  este clinic, ridicand  limba cu 2 degete sau cu un instrument special (simpla vizualizare nefiind suficientă (frenul posterior se poate „ascunde” privirii).

Evaluarea frenului este una anatomica (prezenta si aspectul -subtire/gros, anterior/posterior) si functionala (elastic/restrictiv, mobilitate normala/moderata/severa/ anchiloglosie completa).

Sunt mai multe clasificari conform carora se evalueaza restrictia frenului lingual (Coryllos, Kotlow, scorul Hazelbaker, scara Martinelli).

Tratamentul frenului lingual restrictiv

Tratamentul este chirurgical (frenotomia), procedura fiind una simpla si consta in rezectia frenului restrictiv cu foarfeca, bisturiul, laser sau radio sau electrocauterul in functie de preferinta medicului. Se face in anestezie locala (la nou-nascuti se practica si fara anestezie deoarece au foarte putine fibre nervoase si nu este dureros) sau in anestezie generala la copii mai mari sau la adultii necomplianti sau daca se practica si frenuloplastia (o procedura mai complexa care necesita rezectie mai extinsa si sutura plagii taiate).

Complicatiile procedurii sunt minime (sangerare usoara) si rare (hemoragie, infectie, lezarea muschiului sau a glandelor salivare in cazul rezectiilor extinse); in cazul nou-nascutilor acestia pot fi alaptati imediat post-incizie. Post frenotomie se pot recomanda exercitii de mobilitate si functionalitate a limbii care totodata previn si reatasarea cicatriciala a limbii.

 Echipa MedLife de Orl

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.