Fructoza din alimente accentueaza senzatia de foame-studiu

Fructoza, un tip de zahar gasit intr-o mare varietate de produse alimentare si in bauturi, va poate incuraja sa mancati mai mult, accentuand senzatia de foame, potrivit unui nou studiu. Fructoza este diferita de zahar si reprezinta o componenta naturala a fructelor
"Intr-o serie de studii am descoperit ca atunci cand este comparata cu glucoza, fructoza inhiba mult mai putin zona creierului care controleaza apetitul", a explicat co-autorul studiului, Dr. Kathleen Page.
Astfel, oamenii sunt mult mai predispusi la a ramane cu senzatia de foame dupa o masa ce contine multa fructoza, spre deosebire de cei care consuma alimente bogate in glucoza.
Cercetarile anterioare au indicat ca atunci cand este comparata cu consumul de glucoza, consumul de fructoza declanseaza o eliberare mai redusa a hormonilor precum insulina, care controleaza senzatia de satietate.
Studii recente au sugerat ca doar glucoza, nu si fructoza, inhiba senzatia de foame prin incetinirea activitatii intr-o anumita regiune din creier (hipotalamus), potrivit cercetatorilor.
Pentru acest studiu, cercetatorii au rugat 24 de barbati si de femei cu varste cuprinse intre 16 si 25 de ani sa participe la un asa numit "exercitiu de foame".
Toti participanti au consumat o bautura indulcita cu fructoza sau glucoza. Apoi, acestia au vizionat o serie de fotografii ccare prezentau mancare si au indicat nivelul de foame pe care il resimteau.
Exercitiul a fost realizat in timp ce participantii erau conectati la un aparat de rezonanta magnetica pentru supravegherea in timp real a centrului de recompensa din creier.
Rezultatele au aratat ca foamea era mai pregnanta in cazul persoanelor care consumasera bautura cu fructoza.
Cu toate acestea, Page a spus ca descoperirile sunt "preliminare" si a precizat ca sunt necesare mai multe studii inainte de formularea unor concluzii clare.
Sursa: WebMd
A.C.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Consumul de oua creste riscul de boli cardiovasculare
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca adultii care consuma oua, dar si alte alimente care influenteaza colesterolul, au un risc mult mai ridicat de boli cardiovasculare, dar si de deces in general. Galbenusurile de ou sunt una dintre cele mai bogate surse de colesterol a...

De ce cancerul se raspandeste cel mai frecvent la ficat?
De multe ori, cancerul se raspandeste si la alte organe, iar cea mai frecventa tinta este ficatul. Oamenii de stiinta de la Centrul de Cancer Abramson, de la Universitatea din Pennsylvania, sustin ca au descoperit cauza. Hepatocitele, celulele principale functionale ale ficatului, sunt in cen...

Inaltimea si greutatea pot influenta durata de viata a femeilor?
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”Journal of Epidemiology Community Health”, ca dimensiunea corpului, adica inaltimea si greutatea, poate influenta durata de viata a femeilor mult mai mult decat pe a barbatilor, potrivit sciencedaily.com.O alta constatare a cercetator...