Nutriție

23 August 2011

Fumatul nu este doar un mod de socializare ci si o boala cronica. Femeile si dependenta de nicotina

Fumatul nu este doar un mod de socializare ci si o boala cronica. Femeile si dependenta de nicotina

"Smoking is ugly", o campanie desfasurata de Organizatia Mondiala a Sanatatii / Foto: OMS

"Femeile incep sa fumeze mai tarziu decat barbatii insa renunta mai greu" a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului national "Stop fumat!". O consecinta grava a fumatului este aceea ca femeile fumatoare prezinta un risc mai mare de imbolnaviri ale inimii, iar numarul lor creste de la un la altul. In Romania, in ultimii 20 de ani, numarul de femei fumatoare aproape ca s-a dublat. Nu este de mirare. Industria tutunului targeteaza femeile prin folosirea de mesaje seducatoare de tip: vitalitate, slabit, emancipare, sofisticat, alura sexuala.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Cu fumatul nu este de glumit, mai ales in cazul femeilor care folosesc mai frecvent tigarile de tip "slim, low-tar, lights". Acestea favorizeaza fumatul "compensator" adica inhalarea mai profunda sau mai frecventa pentru a-si asigura "doza" de nicotina. Printre bolile la care femeile fumatoare se expun se numara numeroase tipuri de cancer si bolile cardiovasculare.

De ce se imbolnavesc femeile fumatoare de inima?

Femeile sunt cu 25% mai predispuse sa dezvolte afectiuni coronariere in comparatie cu barbatii, potrivit unui studiu realizat de de dr. Rachel R Huxley de la Universitatea din Minnesotasi dr. Mark Woodward de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, publicat in The Lancet.

"Nicotina actioneaza direct asupra inimii, crescand frecventa cardiaca, dar si asupra vaselor de sange, producand vasoconstrictie care se traduce prin cresterea tensiunii arteriale. Prin urmare, cu fiecare fum tras din tigara, inima se contracta mai puternic, mai des, dupa care urmeaza o perioada de acalmie, pana la urmatoarea tigara, cand procesul se reia. Mai mult, cordul este fortat sa munceasca in conditii improprii de furnizare a energiei necesare contractiei: cantitatea de oxigen din sange este redusa ca urmare a inhalarii de monoxid de carbon din fumul de tutun. Este usor de inteles, asadar, de ce inima cedeaza mai repede" explica dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului national "Stop fumat!".

Organismul femeilor proceseaza nicotina mult mai rapid decat in cazul barbatilor, acestea fiind mai predispuse la dezvoltarea de afectiuni coronariere in ciuda faptului ca fumeaza mai putine tigarete pe zi in comparatie cu barbatii, arata studiul publicat in The Lancet. Mai mult, desi riscul imbolnavirii de afectiuni ale inimii scade in momentul renuntarii la fumat, femeile renunta la dependenta mult mai greu decat barbatii.

Acelasi studiu arata ca riscul de afectiuni ale inimii creste cu 2% in fiecare an la femei in comparatie cu barbatii, unul dintre motive fiind acela ca organismul femeilor extrage o cantitate mai mare de substante toxice continute intr-o tigareta raportat la organismul barbatilor care are o reactie diferita. In ciuda progreselor inregistrate in tratamentele cardiovasculare, in Romania isi pierd viata zilnic din cauza infarctului miocardic 40 de oameni, potrivit studiilor prezentate in cadrul celui de-al 49-lea Congres National de Cardiologie organizat la Sinaia, in perioada 7-9 octombrie 2010. Previziunile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca boala coronariana va ramane tot principala cauza de deces pentru urmatorii 20 de ani, reprezentand 12,2 la suta din mortalitatea generala, inaintea celor provocate de cancer, accidente rutiere, HIV/SIDA si bolile hepatice.

De ce sunt femeile afectate mai mult de fumat decat barbatii?

Organismul femeilor proceseaza nicotina mult mai rapid decat in cazul barbatilor, acestea fiind mai predispuse la dezvoltarea de afectiuni coronariere in ciuda faptului ca fumeaza mai putine tigarete pe zi in comparatie cu barbatii, arata studiul publicat in The Lancet. Mai mult, desi riscul imbolnavirii de afectiuni ale inimii scade in momentul renuntarii la fumat, femeile renunta la dependenta mult mai greu decat barbatii. De asemenea, dependenta de tutun a femeilor este in crestere in tarile in curs de dezvoltare deoarece sunt expuse presiunii reclamelor iar tigarile au un design adaptat cerintelor psihologice ale femeilor. In plus, si reglementarile legislative sunt mai relaxate. La nivel mondial, desi se considera ca fumatul este o boala a barbatilor, femeile "recupereaza" rapid, existand deja 220 de milioane de femei fumatoare.

Un studiu publicat recent de Organizatia Mondiala a Sanatatii - Global Youth Tobacco - a aratat ca tinerele fete fumeaza la fel de mult ca tinerii. Mai mult, industria tutunului targeteaza femeile prin folosirea de mesaje seducatoare de tip: vitalitate, slabit, emancipare, sofisticat, alura sexuala. La nivel global, aproape 24% dintre tinerii fumatori s-au apucat de fumat la 10 ani, varsta la care practic nu au discernamant si nu pot vedea riscurile la care se supun fumand.

Cum se trateaza dependenta de nicotina?

"Dependenta de fumat este o boala cronica si trebuie tratata in consecinta. Practic, o persoana care fumeaza mai mult de 10 tigarete pe zi, este dependenta de nicotina. Femeile incep sa fumeze mai tarziu decat barbatii insa renunta mai greu. De altfel, studiile arata ca rata de succes a renuntarii la fumat este mai mare in cazul barbatilor. Motivele sunt atat de ordin biologic cat si psihologic" declara dr. Magdalena Ciobanu.

"Tratamentul dureza intre 2 si 3 luni. Pacientul vine din 2 in 2 saptamani pentru a-i fi evaluata starea generala si eventualele simptome de sevraj si pentru a-si primi tratamentul. Sansele de a recidiva dupa incheierea tratamentului depind exclusiv de pacient, de gradul in care a reusit sa invete noile obiceiuri ale vietii de nefumator. Cu cat pacientul a fost mai hotarat sa renunte la fumat, a indeplinit recomandarile psihologului si a urmat corect tratamentul prescris de medic, cu atat sansele de a ramane nefumator sunt mai mari. Este la fel ca in cazul oricarei boli cronice: urmezi sfatul medicului, nu ti se agraveaza boala; nu tii cont de recomandari, atunci faci o exacerbare a bolii. In cazul nostru, exacerbarea este reluarea fumatului.", completeaza dr. Magdalena Ciobanu.

Programul national "Stop fumat!"

Daca persoana e din Bucuresti, poate veni in fiecare miercuri, la ora 15.30 la Institutul "Marius Nasta", la grupul de informare, pentru a afla detalii despre tratament si consilierea psihologica. Aici i se ofera explicatii si raspunsuri la intrebari. Daca persoana nu este din Bucuresti, atunci se adreseaza medicului specialist tabacolog si/ sau specialistului psiholog si solicita o programare. Datele de contact ale medicului si ale psihologului pot fi gasite pe site: www.stopfumat.eu si la la Tel Verde:0800878673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920.

Programul national "Stop fumat!", un program al Ministerului Sanatatii, a luat fiinta in urma cu 4 ani si este coordonat de Institutul de Pneumologie "Marius Nasta". Programul, sustinut cu ajutorul unei echipe de peste 60 de medici si psihologi prezenti la nivel local in peste 20 de orase din Romania isi propune sa ofere persoanelor care fumeaza platforma unui tratament complet (consiliere psihologica si tratament medicamentos) conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si care se aplica in toate tarile civilizate ale lumii.

Programul national "Stop fumat!" include: consiliere privind renuntarea la fumat, linia telefonica cu apel gratuit (cunoscuta sub numele de Tel Verde) si accesul la medicamente gratuite. Toate cadrele medicale incluse in program cred in eficienta programului si se implica cu tot sufletul in efortul tratarii pacientilor dependenti de fumat. Pentru a intra in program, pacientii trebuie sa sune la Tel Verde: 0800 878 673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920, ori sa acceseze pagina de internet a programului pentru a afla unde se afla cel mai apropiat medic specialist.

Autor: C.B.Echipa MedLife de Cardiologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.