Publicat la: 
16/12/2015

 Fumatul pasiv este asociat cu infertilitatea si declansarea prematura a menopauzei

Nu numai fumatul activ, cat si cel pasiv - expunerea la fumul de tigara - duce la infertilitate si instalarea prematura a menopauzei, conform unui studiu efectuat recent si publicat in revista de specialitate "Tobacco Control", scrie Reuters.

Conform studiului, prin comparatie cu femeile care nu au fumat niciodata, atat cele care au fost expuse frecvent la fumul de tigara, si mai cu seama cele care au fost sau sunt fumatoare, intampina probleme pentru a ramane insarcinate si experimenteaza menopauza inainte de varsta de 50 de ani, spun cercetatorii de la "Roswell Park Cancer Institute" din Buffalo, New York.

Foarte multe dintre studiile efectuate anterior arata ca exista o legatura intre consumul de tutun si problemele legate de sistemul reproductiv la femei, insa putine studii arata ca aceste probleme sunt prezente si la femeile care fumeaza pasiv.

Andrew Hyland si colegii sai au analizat datele a 88.732 de femei din Statele Unite ale Americii cu varste cuprinse intre 50 si 79 de ani, in cadrul unui studiu condus in perioada 1993-1998.

Pe baza chestionarelor completate de femeile participante la test, aproximativ 15% au indeplinit criteriile pentru infertilitate, insemnand ca nu au reusit sa ramana insarcinate timp de cel putin un an. De asemenea, din totalul participantelor la studiu, aproximativ 45% au experimentat simptomele instalarii menopauzei inainte de varsta de 50 de ani.

Comparativ cu femeile care nu au fumat niciodata, cercetatorii au descoperit ca cele care au declarat ca au fumat o perioada din viata lor prezentat riscul infertilitatii in procent de 14% si in procent de 26% au intrat mai devreme la menopauza.

Fumatoarele active au intrat la menopauza cu cel putin 2 ani mai devreme decat cele care nu au fumat niciodata, conform raportului publicat in jurnalul "Tobacco Control".

Iar femeile care nu au fumat niciodata, dar au fost expuse la fumul de tigara frecvent, au avut cu 18% mai multe sanse sa intampine probleme in a ramane insarcinate si sa intre la menopauza de la o varsta frageda, adauga autorii studiului.

Cercetatorii nu pot spune precis care este legatura intre fumatul pasiv si riscul crescut pentru infertilitate si instalarea prematura a menopauzei, insa autorul principal al studiului este de parere ca expunerea la fumul de tigara afecteaza echilibrul hormonilor. "Se pare ca aceasta asociere este datorata expunerii frecvente la fumul de tigara, pe parcursul intregii vieti," a declarat Andrew Hyland.

G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ginecologie

Medic Specialist
Medic Specialist
As. Universitar...
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 84