Publicat la: 
19/07/2018

pian

"Gaseste-ti pasiunea" este o expresie de care fiecare om s-a lovit pe parcursul vietii. Cercetatorii de la Yale si de la Universitatea Stanford au descoperit ca aceasta prejudecata, conform careia fiecare om are o pasiune pe care trebuie doar sa o descopere, ar fi gresita si ar dauna.

2 teorii care explica cand o pasiune de fapt nu e pasiune

Pe masura ce lumea devine tot mai interdisciplinara, interesele diferite pe ale oamenilori ii pot ajuta sa faca legaturi intre domenii total opuse, cum ar fi intre arte si stiinta. Paul A O'Keefe, profesor si psiholog, sustine ca oamenii care au o ”teorie fixa” despre pasiuni tind sa creada ca ele sunt deja acolo si ca trebuie doar sa le descopere, iar din acest motiv nu sunt dispusi sa incerce lucruri noi. Exista si adeptii ”teoriei cresterii”, care cred ca interesele pot fi dezvoltate si cultivate, viziunea lor fiind una mai ampla. Tocmai din acest motiv se considera ca expresia ”gaseste-ti pasiunea” poate fi mai degraba o limitare, o bariera si nu un sfat util.

Aceste teorii au fost folosite intens in studiul inteligentei, dar aplicarea lor in cazul intereselor oamenilor este ceva cu totul nou.

In tari precum Singapore, elevii incep sa se specializeze intr-un anumit domeniu inca de la inceput. Specializarea precoce le-ar putea limita optiunile si interesele academice. Cu toate acestea, din anul 2006, in sistemul de invatamant din Singapore li se cere candidatilor sa isi aleaga un subiect optional pentru a fi admisi la una dintre cele sase universitati locale.

Intr-o lume din ce in ce mai complexa si interconectata, o viziune ampla este vitala pentru inovatie.

Pe parcusul a cinci studii echipa a demonstrat ca teoriile fixe in ceea ce priveste interesele ii fac pe oameni sa fie mai putin receptivi la domeniile care sunt in afara sferei lor de interes. 

Intr-unul dintre studii, cercetatorii au ales studenti interesati de arta si de stiinta, carora li s-a cerut sa citeasca doua articole, unul din fiecare domeniu. Adeptii teoriilor fixe au fost interesati doar de articolul din domeniul studiat de ei. In plus, se pare ca ambele teorii pot modifica asteptarile si motivatiile oamenilor de a-si urma pasiunile. 

In alt studiu, subiectii au fost interesati de astrofizica fiindca au urmarit un videoclip animat si amuzant pe aceasta tema. Pasul urmator a fost lectura unui articol din acelasi domeniu, astrofizica. Adeptii teoriilor fixe si-au pierdut instant interesul, sustinand ca a devenit dificil. Aceasta categorie de oameni considera ca o pasiune noua merita atentie doar atata timp cat este relaxanta si usoara, dificultatea ii face sa renunte, de unde cercetatorii deduc ca nu a fost niciodata vorba cu adevarat de o pasiune. Teoria cresterii ii determina pe oameni sa fie mai deschisi catre noi posibilitati si sa nu renunte in ciuda dificultatilor.

O'Keefe sustine ca, intr-o lume din ce in ce mai complexa si interconectata, o viziune ampla este vitala pentru inovatie. Credinta ca o persoana are interese fixe este o bariera pentru explorarea altor zone.

Pasiunea nu se gaseste, ea se dezvolta.

”Incurajarea oamenilor sa-si dezvolte pasiunea promoveaza teoria cresterii si sugereaza ca este un proces activ, nu unul pasiv. In plus, acceptarea ca uneori dezvoltarea unei pasiuni poate fi dificila ii face pe oameni sa renunte mai greu cand sunt pusi in fata unei provocari.”, explica O'Keefe.

In prezent, O'Keefe studiaza impactul teoriilor fixe si de crestere in scolile din Singapore, dar si modul in care invatarea elevilor sa foloseasca teoriile cresterii ii poate face sa aiba rezultate mai bune.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie, Psihologie clinica