Publicat la: 
13/07/2018

ADN

Exista foarte multe cauze genetice ale cancerului: in timp ce unele sunt mostenite de la parinti, altele sunt dobandite pe parcursul vietii datorita unor factori externi sau pot fi provocate de transmiterea incorecta a ADN-ului.

Secventierea genomului a revolutionat identificarea cancerului produs de mutatiile somatice, dar rezultatele nu au fost atat de eficiente si in cazul identificarii mutatiilor mostenite. Pentru a face posibil acest lucru inca se fac studii, in special pe familii, conform eurekalert.org.

ALFRED, noua metoda statistica de identificare a genelor care predispun la cancer

3 cercetatori de la Centre for Genomic Regulation (CRG) din Barcelona, condusi de profesorul Ben Lehner, au dezvoltat o noua metoda statistica, ALFRED, pentru a identifica gene care predispun la cancer, prin secventierea genelor recoltate din tumori.

”Metoda ne permite sa identificam sistematic aceste gene din seturile de date genomice de cancer deja existente si porneste de la ideea ca genele respective necesita ''doua lovituri'' inainte de a cauza cancerul, adica presupunem ca mutatiile acumulate in ADN-ul unei celule pot avea ca si rezultat cancerul”, spun cercetatorii Solio Park si Juan de la Cierva.

Cercetatorii pot gasi mutatii cu risc fara un grup de control, adica fara sa compare grupuri de oameni sanatosi cu grupuri de oameni ce sufera de cancer.

S-au descoperit 10 gene noi implicate in aparitia cancerului

Studiul a fost publicat in Nature Communications si identifica 13 gene care predispun la cancer, dintre care 10 sunt noi.

”Am aplicat metoda la 10.000 de pacienti cu 30 de tipuri de tumori diferite si s-au identificat gene care predispun la cancer care erau deja cunoscute, dar si altele noi. Toate acestea contribuie semnificativ la riscul de cancer”, spune Ben Lehner.

Rezultatele arata ca noile gene descoperite care predispun la cancer pot avea un rol important in numeroase tipuri de cancer. De exemplu, ele au fost asociate cu 14% dintre tumorile ovariene, 7% dintre tumorile de san si cu aproximativ 1 din 50 dintre cazurile de cancer.

Cercetatorii au lucrat cu date genetice din mai multe studii despre cancer din intreaga lume, inclusiv proiectul Atlasul genetic al cancerului. ''Am reusit sa dezvoltam si sa testam o noua metoda doar prin utilizarea datelor publice si speram aceasta metoda ne va ajuta sa intelegem mai bine genetica cancerului si va contribui la diagnosticarea si prevenirea lui, spune Solip Park.

"Este important sa facem publice datele genomice. Doar prin compararea datelor privind bolile intre spitale, intre tari, putem intelege in profunzime bolile rare sau comune de care suferim”, adauga Ben Lehner.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Articole similare

Utilizand tehnologia avansata, oamenii de stiinta de la Universitatea din California, San Francisco, au descoperit o boala autoimuna care pare sa afecteze barbatii cu cancer testicular. Numita encefaclita paraneoplastica, boala cauzeaza simptome neurologice severe. Acestia isi pierd progresiv controlul asupra membrelor, miscarilor ochilor, iar in...
Testul Babes Papanicolau va poate salva viata / Foto: Photoxpress Testul Babes Papanicolau este unul dintre examenele medicale de rutina care poate depista diferite infectii, precum cele provocate de fungi ori bacterii. Insa cel mai important rol al sau este cel de detectare a papilomavirusului uman (HPV). Sunt aproximativ 100 de tipuri de HPV si...
Medicii cunosc de mult timp efectele benefice ale aspirinei, care protejeaza organismul impotriva bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral. Specialistii sunt insa reticenti sa recomande folosirea pe scara larga a aspirinei in scopuri de preventie din cauza efectelor sale adverse, precum riscul de hemoragie interna. "Indrumarile...
Diagnosticarea cancerului de vezica urinara sau de rinichi poate fi intarziata daca femeile se trateaza deja in mod regulat pentru infectii recurente ale tractului urinar. Studiul sugereaza ca, atunci cand un pacient este predispus la infectii urinare frecvente presupune ca infectia a revenit, in loc sa ia in calcul cancerul si sa faca...
Predispozitia pentru anumite forme de cancer poate fi mostenita. Exista teste genetice care identifica mutatii genetice care pot creste riscul persoanei purtatoare de a dezvolta o forma de cancer. Genele implicate in carcinogeneza controleaza cresterea si multiplicarea celulelor in organismul uman. Cititi mai multe si adresati intrebari pe blogul...