Publicat la: 
13/07/2018

ADN

Exista foarte multe cauze genetice ale cancerului: in timp ce unele sunt mostenite de la parinti, altele sunt dobandite pe parcursul vietii datorita unor factori externi sau pot fi provocate de transmiterea incorecta a ADN-ului.

Secventierea genomului a revolutionat identificarea cancerului produs de mutatiile somatice, dar rezultatele nu au fost atat de eficiente si in cazul identificarii mutatiilor mostenite. Pentru a face posibil acest lucru inca se fac studii, in special pe familii, conform eurekalert.org.

ALFRED, noua metoda statistica de identificare a genelor care predispun la cancer

3 cercetatori de la Centre for Genomic Regulation (CRG) din Barcelona, condusi de profesorul Ben Lehner, au dezvoltat o noua metoda statistica, ALFRED, pentru a identifica gene care predispun la cancer, prin secventierea genelor recoltate din tumori.

”Metoda ne permite sa identificam sistematic aceste gene din seturile de date genomice de cancer deja existente si porneste de la ideea ca genele respective necesita ''doua lovituri'' inainte de a cauza cancerul, adica presupunem ca mutatiile acumulate in ADN-ul unei celule pot avea ca si rezultat cancerul”, spun cercetatorii Solio Park si Juan de la Cierva.

Cercetatorii pot gasi mutatii cu risc fara un grup de control, adica fara sa compare grupuri de oameni sanatosi cu grupuri de oameni ce sufera de cancer.

S-au descoperit 10 gene noi implicate in aparitia cancerului

Studiul a fost publicat in Nature Communications si identifica 13 gene care predispun la cancer, dintre care 10 sunt noi.

”Am aplicat metoda la 10.000 de pacienti cu 30 de tipuri de tumori diferite si s-au identificat gene care predispun la cancer care erau deja cunoscute, dar si altele noi. Toate acestea contribuie semnificativ la riscul de cancer”, spune Ben Lehner.

Rezultatele arata ca noile gene descoperite care predispun la cancer pot avea un rol important in numeroase tipuri de cancer. De exemplu, ele au fost asociate cu 14% dintre tumorile ovariene, 7% dintre tumorile de san si cu aproximativ 1 din 50 dintre cazurile de cancer.

Cercetatorii au lucrat cu date genetice din mai multe studii despre cancer din intreaga lume, inclusiv proiectul Atlasul genetic al cancerului. ''Am reusit sa dezvoltam si sa testam o noua metoda doar prin utilizarea datelor publice si speram aceasta metoda ne va ajuta sa intelegem mai bine genetica cancerului si va contribui la diagnosticarea si prevenirea lui, spune Solip Park.

"Este important sa facem publice datele genomice. Doar prin compararea datelor privind bolile intre spitale, intre tari, putem intelege in profunzime bolile rare sau comune de care suferim”, adauga Ben Lehner.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Specialist
Schuster Bianca Brigitte,Medic specialist
Medic primar
Medic Specialist

Articole similare

Unul din sase cazuri de cancer - doua milioane pe an la nivel global - este cauzat de infectii in mare parte tratabile sau care ar putea fi prevenite, arata noi estimari publicate de revista de specialitate Lancet Oncology, scrie BBC. Studiul a evaluat rata incidentei pentru 27 de cancere in 184 de tari si a gasit ca patru infectii principale sunt...
Un nou studiu aparut in revista ”Diabetes”, din China, care a inclus cel mai mare numar de oameni diagnosticati cu diabet zaharat la nivel global, sugereaza ca diabetul de tip 2 este asociat cu un risc ridicat de 11 tipuri de cancer la barbati si 13 tipuri de cancer la femei. Aceasta posibila asociere a fost speculata de mult timp, dar rezultatele...
Diagnosticarea cancerului de vezica urinara sau de rinichi poate fi intarziata daca femeile se trateaza deja in mod regulat pentru infectii recurente ale tractului urinar. Studiul sugereaza ca, atunci cand un pacient este predispus la infectii urinare frecvente presupune ca infectia a revenit, in loc sa ia in calcul cancerul si sa faca...
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Montreal au dezvoltat o noua terapie, formata din doua etape, pentru a distruge celulele canceroase din ovare. Studiul, publicat in revista ”Nature Communications”, demonstreaza eficacitatea terapeutica superioara asupra pacientelor cu cancer ovarian, terapia fiind bazata pe manipularea imbatranirii...
Obezitatea favorizeaza aparitia a 10 tipuri diferite de cancer, potrivit unei noi cercetari, publicate in revista The Lancet. Oamenii de stiinta au calculat ca persoanele supraponderale contribuie la mai mult de 12.000 de cazuri de cancer in Marea Britanie in fiecare an. Acestia avertizeaza ca daca nivelurile de obezitate continua sa creasca, va...