Publicat la: 
13/07/2018

ADN

Exista foarte multe cauze genetice ale cancerului: in timp ce unele sunt mostenite de la parinti, altele sunt dobandite pe parcursul vietii datorita unor factori externi sau pot fi provocate de transmiterea incorecta a ADN-ului.

Secventierea genomului a revolutionat identificarea cancerului produs de mutatiile somatice, dar rezultatele nu au fost atat de eficiente si in cazul identificarii mutatiilor mostenite. Pentru a face posibil acest lucru inca se fac studii, in special pe familii, conform eurekalert.org.

ALFRED, noua metoda statistica de identificare a genelor care predispun la cancer

3 cercetatori de la Centre for Genomic Regulation (CRG) din Barcelona, condusi de profesorul Ben Lehner, au dezvoltat o noua metoda statistica, ALFRED, pentru a identifica gene care predispun la cancer, prin secventierea genelor recoltate din tumori.

”Metoda ne permite sa identificam sistematic aceste gene din seturile de date genomice de cancer deja existente si porneste de la ideea ca genele respective necesita ''doua lovituri'' inainte de a cauza cancerul, adica presupunem ca mutatiile acumulate in ADN-ul unei celule pot avea ca si rezultat cancerul”, spun cercetatorii Solio Park si Juan de la Cierva.

Cercetatorii pot gasi mutatii cu risc fara un grup de control, adica fara sa compare grupuri de oameni sanatosi cu grupuri de oameni ce sufera de cancer.

S-au descoperit 10 gene noi implicate in aparitia cancerului

Studiul a fost publicat in Nature Communications si identifica 13 gene care predispun la cancer, dintre care 10 sunt noi.

”Am aplicat metoda la 10.000 de pacienti cu 30 de tipuri de tumori diferite si s-au identificat gene care predispun la cancer care erau deja cunoscute, dar si altele noi. Toate acestea contribuie semnificativ la riscul de cancer”, spune Ben Lehner.

Rezultatele arata ca noile gene descoperite care predispun la cancer pot avea un rol important in numeroase tipuri de cancer. De exemplu, ele au fost asociate cu 14% dintre tumorile ovariene, 7% dintre tumorile de san si cu aproximativ 1 din 50 dintre cazurile de cancer.

Cercetatorii au lucrat cu date genetice din mai multe studii despre cancer din intreaga lume, inclusiv proiectul Atlasul genetic al cancerului. ''Am reusit sa dezvoltam si sa testam o noua metoda doar prin utilizarea datelor publice si speram aceasta metoda ne va ajuta sa intelegem mai bine genetica cancerului si va contribui la diagnosticarea si prevenirea lui, spune Solip Park.

"Este important sa facem publice datele genomice. Doar prin compararea datelor privind bolile intre spitale, intre tari, putem intelege in profunzime bolile rare sau comune de care suferim”, adauga Ben Lehner.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Ciausu Gabriela,Medic primar
Medic primar
Medic Primar,...
Doctor in...
Oprea Carmen,Medic primar
Medic primar

Articole similare

Oamenii de stiinta din Canada au rezumat 65 de studii din 14 tari care au introdus vaccinul HPV de cand a devenit disponibil, adica in urma cu 10 ani. Vaccinul vizeaza mai multe tulpini de virus papiloma uman (HPV), inclusiv tulpinile 16 si 18, care cauzeaza cele mai multe tipuri de cancer de col uterin. HPV poate provoca, de asemenea, veruci...
Oamenii de stiinta au folosit inteligenta artificiala pentru a recunoaste tiparele cancerului de san si au descoperit cinci tipuri noi, adaptate fiecarui tratament personalizat. Revelatiile ar putea personaliza tratamentul, inclusiv selectarea persoanelor care pot beneficia de imunoterapie. Computerul a invatat automat secvente de gene si date...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu pe soareci, ca acizii grasi Omega 3, care se gasesc cel mai adesea in uleiul de peste, ar putea suprima cresterea si raspandirea celulelor cancerului la san, potrivit sciencedaily.com. Studiul a fost condus de Saraswoti Khadge, de la Universitatea Nebraska, si a fost publicat in revista ”Clinical...
Aproape 300.000 de oameni din intreaga lume dezvolta melanom malign in fiecare an. Aceasta boala este cea mai grava forma de cancer de piele, iar numarul cazurilor raportate anual creste. Oamenii de stiinta de la Universitatea Lund, din Suedia, au condus un nou studiu prin care au analizat o proteina ce reglementeaza o gena asociata cu metastaza...
Oamenii de stiinta continua sa analizeze microbiomul pielii pentru a descoperi proprietatile sale protectoare. Cel mai recent studiu, realizat de cercetatorii de la Universitatea California din San Diego si publicat in "Science Advances", subliniaza rolul benefic al unor bacterii in lupta impotriva cancerului de piele, conform ucsdnews.ucsd.edu...