Publicat la: 
25/04/2018

hidratare

Persoanele in varsta ar trebui sa consume mai multa apa pentru a beneficia de efectele pozitive pe plan cognitiv ale programului de antrenament fizic, sugereaza autorii unui nou studiu ale carui constatari au fost prezentate recent in cadrul reuniunii anuale a Societatii Americane de Fiziologie, Experimental Biology 2018, in San Diego.

Studiul prezinta asocierea dintre nivelul de hidratare al organismului inainte de inceperea programului de activitate fizica si sporirea capacitatilor cognitive in randul adultilor aflati la o varsta inaintata, scrie sciencedaily.com.

Nivelul de hidratare, performanta fizica si cea cognitiva

Studiile efectuate anterior pe aceasta tema arata ca deshidratarea afecteaza performanta atletilor pe parcursul efortului fizic. De asemenea, cercetarile de specialitate arata ca performanta cognitiva este, in mod egal, influentata de nivelul de hidratare din organism in randul subiectilor tineri.

Acesta este primul studiu care analizeaza impactul deshidratarii asupra performantelor fizice si cognitive in randul populatiei in varsta.

"Adultii de varsta mijlocie si inaintata prezinta adesea senzatia de sete ce le pune organismul la risc de deshidratare. Efectele deshidratarii includ reducerea beneficiilor cognitive asociate urmarii unui program sustinut de activitate fizica," arata raportul cercetatorilor.

Impactul deshidratarii asupra sanatatii intregului organism

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au recrutat o serie de ciclisti ocazionali cu varsta medie de 55 de ani care au participat la un eveniment de ciclism intr-o zi insorita de 30 de grade. 

In cadrul testelor de specialitate efectuate atat inainte, cat si dupa eveniment, participantii au efectuat un test scris ce masura rapiditatea si precizia acestora de a uni punctele numerotate afisate pe hartie. 

Acest test a fost realizat de asa natura pentru a masura abilitatile participantilor in termeni de planificare, nivelul de concentrare, memoria si abilitatile de multitasking.

Studiile realizate anterior pe aceasta tema au dovedit ca urmarea unui program de antrenament fizic imbunatateste in mod considerabil sanatatea mintala, abilitatile intelectuale si functiile executive ale creierului.

In cadrul analizelor, cercetatorii au colectat, de asemenea, probe de urina de la participanti, inainte si dupa eveniment, pentru a masura nivelul de hidratare al organismului. 

Analizele de specialitate au aratat ca grupul de participanti care au inregistrat un nivel optim de hidratare au prezentat o imbunatatire semnificativa a rezultatelor testelor cognitive dupa finalizarea traseului de ciclism, prin comparatie cu rezultatele pe care le-au avut inainte de eveniment. 

In schimb, voluntarii deshidratati, desi au inregistrat performante bune pe plan fizic in cadrul evenimentului, au avut rezultate slabe la testele cognitive, prin comparatie cu restul.

"Aceste rezultate sugereaza ca adultii in varsta ar trebui sa adopte un comportament adecvat atunci cand vine vorba despre consumul de apa pentru atingerea nivelului optim de hidratare in organism, pentru a reduce oboseala pe plan psihic si a isi spori beneficiile de care au parte pe plan cognitiv in urma efortului fizic," conchide Brandon Yates, autorul principal al studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Articole similare

Hidratarea este esentiala pe timp de canicula / Foto: Photoxpress.com In Bucuresti, se vor inregistra temperaturi care vor depasi 35 de grade Celsius, in timp ce indicele de confort termic va creste, potrivit unui comunicat ANM. Aceste previziuni ar trebui sa fie suficiente pentru a lua cateva masuri de protectie. Totodata, este important de...
Se stie ca activitatea fizica are un impact benefic asupra sanatatii mintale, fiind adesea recomandata pentru reducerea simptomelor specifice depresiei, anxietatii si a altor afectiuni psihice. Cu toate acestea, exista putine studii de specialitate care vorbesc despre impactul activitatii fizice asupra sanatatii mintale, precum ar fi nivelul de...
Persoanele in varsta ar trebui sa consume mai multa apa pentru a beneficia de efectele pozitive pe plan cognitiv ale programului de antrenament fizic, sugereaza autorii unui nou studiu ale carui constatari au fost prezentate recent in cadrul reuniunii anuale a Societatii Americane de Fiziologie, Experimental Biology 2018, in San Diego. Studiul...
Apa este esentiala pentru transportarea substantelor nutritive catre celule, pentru eliminarea bacteriilor din organism si pentru inlocuirea fluidelor pierdute prin transpirtatie. Cercetatorii de la Universitatea Harvard au publicat noi recomandari referitoare la cantitatea ideala de apa pe care trebuie sa o consumam zilnic. Cate pahare de apa...
Hidratarea este cheia, nu excesul / Foto: Photoxpress Apa detoxifica organismul. Ideea ca apa ajuta corpul sa elimine toxinele sta la baza tuturor dietelor de detoxifiere. Insa aceasta premisa poate fi gresita. Principalele organe implicate in procesul de detoxifiere, ficatul si rinichii, functioneaza la parametrii optimi cat timp exista...