Publicat la: 
25/04/2018

hidratare

Persoanele in varsta ar trebui sa consume mai multa apa pentru a beneficia de efectele pozitive pe plan cognitiv ale programului de antrenament fizic, sugereaza autorii unui nou studiu ale carui constatari au fost prezentate recent in cadrul reuniunii anuale a Societatii Americane de Fiziologie, Experimental Biology 2018, in San Diego.

Studiul prezinta asocierea dintre nivelul de hidratare al organismului inainte de inceperea programului de activitate fizica si sporirea capacitatilor cognitive in randul adultilor aflati la o varsta inaintata, scrie sciencedaily.com.

Nivelul de hidratare, performanta fizica si cea cognitiva

Studiile efectuate anterior pe aceasta tema arata ca deshidratarea afecteaza performanta atletilor pe parcursul efortului fizic. De asemenea, cercetarile de specialitate arata ca performanta cognitiva este, in mod egal, influentata de nivelul de hidratare din organism in randul subiectilor tineri.

Acesta este primul studiu care analizeaza impactul deshidratarii asupra performantelor fizice si cognitive in randul populatiei in varsta.

"Adultii de varsta mijlocie si inaintata prezinta adesea senzatia de sete ce le pune organismul la risc de deshidratare. Efectele deshidratarii includ reducerea beneficiilor cognitive asociate urmarii unui program sustinut de activitate fizica," arata raportul cercetatorilor.

Impactul deshidratarii asupra sanatatii intregului organism

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au recrutat o serie de ciclisti ocazionali cu varsta medie de 55 de ani care au participat la un eveniment de ciclism intr-o zi insorita de 30 de grade. 

In cadrul testelor de specialitate efectuate atat inainte, cat si dupa eveniment, participantii au efectuat un test scris ce masura rapiditatea si precizia acestora de a uni punctele numerotate afisate pe hartie. 

Acest test a fost realizat de asa natura pentru a masura abilitatile participantilor in termeni de planificare, nivelul de concentrare, memoria si abilitatile de multitasking.

Studiile realizate anterior pe aceasta tema au dovedit ca urmarea unui program de antrenament fizic imbunatateste in mod considerabil sanatatea mintala, abilitatile intelectuale si functiile executive ale creierului.

In cadrul analizelor, cercetatorii au colectat, de asemenea, probe de urina de la participanti, inainte si dupa eveniment, pentru a masura nivelul de hidratare al organismului. 

Analizele de specialitate au aratat ca grupul de participanti care au inregistrat un nivel optim de hidratare au prezentat o imbunatatire semnificativa a rezultatelor testelor cognitive dupa finalizarea traseului de ciclism, prin comparatie cu rezultatele pe care le-au avut inainte de eveniment. 

In schimb, voluntarii deshidratati, desi au inregistrat performante bune pe plan fizic in cadrul evenimentului, au avut rezultate slabe la testele cognitive, prin comparatie cu restul.

"Aceste rezultate sugereaza ca adultii in varsta ar trebui sa adopte un comportament adecvat atunci cand vine vorba despre consumul de apa pentru atingerea nivelului optim de hidratare in organism, pentru a reduce oboseala pe plan psihic si a isi spori beneficiile de care au parte pe plan cognitiv in urma efortului fizic," conchide Brandon Yates, autorul principal al studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie 3D, Ecografie 4D Voluson, Medicina de familie, Medicina generala

Zarnescu Oana,Medic Specialist Med. Familie
Medic Specialist...
Iordachi Iulia - Elena,Medic Medicina de Familie
Medic Medicina...
Medic Specialist
Manea Livia Rebeca,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Hidratarea este cheia/ Foto: Photoxpress Hidratarea este esentiala in zilele caniculare, cand este indicat consumul de apa, sucuri naturale si iaurturi, in timp ce bauturile cu cofeina si cele alcoolice, inclusiv berea - care racoreste pe moment, apoi moleseste -, sunt nerecomandate, avertizeaza managerul SABI, Alis Grasu, scrie Mediafax...
Exista mai mult de 2100 de substante contaminante in apa de la robinet / Foto:Photoxpress.com Unde exista apa, exista si viata, iar unde apa lipseste, viata este o continua competitie. Apa are o importanta deosebita in mentinerea vietii. Pentru organismul uman, ea este un constituent major, dar si mediul in care se defasoara toate reactiile...
Se stie ca activitatea fizica are un impact benefic asupra sanatatii mintale, fiind adesea recomandata pentru reducerea simptomelor specifice depresiei, anxietatii si a altor afectiuni psihice. Cu toate acestea, exista putine studii de specialitate care vorbesc despre impactul activitatii fizice asupra sanatatii mintale, precum ar fi nivelul de...
Persoanele in varsta ar trebui sa consume mai multa apa pentru a beneficia de efectele pozitive pe plan cognitiv ale programului de antrenament fizic, sugereaza autorii unui nou studiu ale carui constatari au fost prezentate recent in cadrul reuniunii anuale a Societatii Americane de Fiziologie, Experimental Biology 2018, in San Diego. Studiul...
Avocado/ Foto: MorgueFile.com In aceste luni de vara caniculare este mai greu sa ne mentinem mereu hidratati. De multe ori, uitam sa bem apa sau poate nu avem timp, ceea ce duce la o reducere a energiei si a eficientei, noteaza Agerpres. Care sunt alimentele care ne ajuta sa ramanem hidratati? 1. Orez fiert O singura ceasca de orez fiert...