Publicat la: 
28/02/2018

tensiune arteriala

Tensiunea arteriala crescuta limiteaza gradul de protectie al organelor si tesuturilor vitale in conditii cu un nivel scazut de oxigen, conform rezultatelor unui studiu publicat recent in "The Journal of Physiology", informeaza sciencedaily.com.

Care este legatura dintre hipertensiune si lipsa de oxigen

Atunci cand o persoana sanatoasa sufera de un nivel scazut de oxigen in sange (hipoxie) declansat pe fondul unei densitati scazute de oxigen in aerul respirat - asa cum se intampla la altitudine inalta - sau atunci cand caile respiratorii superioare sunt blocate in timpul somnului (apnee), organismul compenseaza lipsa de oxigen prin cresterea fluxului de sange catre organele si tesuturile vitale pentru a mentine aportul de oxigen de la nivelul creierului si muschilor. 

Acest mecanism natural protejeaza organele si tesuturile vitale pentru a conserva viata organismului.

Pentru a intelege cum hipertensiunea influenteaza acest raspuns compensatoriu al organismului, oamenii de stiinta de la Universitatea din Brazilia si Universitatea din Copenhaga au masurat vreme de cinci minute fluxul de sange care creier si catre muschii picioarelor in randul participantilor la studiu.

Pentru acest experiment voluntarii au fost testati in conditii de presiune normala a aerului, dar cu o tensiune arteriala crescuta si o concentratie scazuta de oxigen vreme de cinci minute.

Aportul de oxigen catre creier si sistemul muscular in cazul hipoxiei

Rezultatele studiului au aratat ca la barbatii de varsta mijlocie care sufera de hipertensiune raspunsul organismului la hipoxie nu apare ca urmare a privarii de oxigen, iar furnizarea oxigenului catre creier si sistemul muscular este limitata. 

Intreruperea raspunsului natural al organismului poate fi cauzata de presiunea sangelui asupra arterelor, precum si de cresterea semnalelor neuronale si a presiunii sangelui ce mareste rezistenta organismului la hipertensiune.

Studiul ofera noi perspective asupra tulburarilor cauzate de tensiunea arteriala crescuta in timpul expunerii pe termen scurt la un mediu cu o concentratie scazuta de oxigen.

Pentru a confirma aceste constatari, cercetatorii subliniaza necesitatea de a observa rezultatele in urma expunerii subiectilor umani in conditii de altitudine inalta, precum si a celor ce sufera de sindromul de apnee în somn.

Dr. Igor A. Fernandes, autorul principal al studiului, subliniaza, de asemenea, importanta intelegerii mecanismelor ce mentin fluxul de sange catre creier si catre sistemul muscular in randul indivizilor sanatosi in conditii de hipoxie si observarea modului in care hipertensiunea arteriala le afecteaza organismul.

"Ne propunem sa identificam modul in care hipertensiunea arteriala influenteaza mecanismele prin care hipoxia sporeste alimentarea cu sange a muschilor pentru a furniza oxigen. Aceste constatari ne permit sa dezvoltam noi cai de prevenire a deteriorarii musculare si de restabilire a functiilor neuronale, precum si a celor musculare," conchide autorul principal al studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Feidoc Roxana,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Voineag Gabriela Iulia,Medic primar
Medic primar
  •  
  • 1 of 26

Articole similare

Angina este o durere in zona pieptului cauzata de o boala a inimii / Foto: Photoxpress.com Durerea in piept este motivul cel mai frecvent pentru care pacientii se prezinta la medic, putand semnala probleme grave ale inimii. Este adevarat ca 70% dintre consultatiile solicitate de pacientii cu durere in piept sfarsesc printr-un diagnostic mult...
Tensiunea mica nu trebuie neglijata / Foto: Photoxpress.com Tensiunea scazuta sau hipotensiunea arteriala, se refera la toate valorile tensiunii aflate sub 90/60, cea normala fiind apropiata de 120/80 (sistolica/diastolica). Desi atentia cea mai mare a medicilor este indreptata, in general, catre combaterea hipertensiunii, la randul ei,...
Pacientii cu tensiune arteriala crescuta au un risc mai mare de a dezvolta dementa, conform unui studiu publicat in "Cardiovascular Research" de Oxford University Press. Pentru prima data in istoria medicala, cercetatorii arata ca semnele timpurii ale leziunilor neurologice de care sufera persoanele cu tensiune arteriala crescuta ar putea fi...
Tensiunea arteriala crescuta limiteaza gradul de protectie al organelor si tesuturilor vitale in conditii cu un nivel scazut de oxigen, conform rezultatelor unui studiu publicat recent in "The Journal of Physiology", informeaza sciencedaily.com. Care este legatura dintre hipertensiune si lipsa de oxigen Atunci cand o persoana sanatoasa sufera de...
Controlul presiunii sanguine si al glicemiei poate preveni blocarile cardiace, o forma comuna de aritmie, potrivit unui nou studiu, condus de cercetatorii de la UC San Francisco. Oamenii de stiinta au analizat datele a peste 6000 de pacienti finlandezi, iar astfel au descoperit ca mai mult de jumatate din cauzele de aritmie sunt cauzate fie de...