Publicat la: 
28/02/2018

tensiune arteriala

Tensiunea arteriala crescuta limiteaza gradul de protectie al organelor si tesuturilor vitale in conditii cu un nivel scazut de oxigen, conform rezultatelor unui studiu publicat recent in "The Journal of Physiology", informeaza sciencedaily.com.

Care este legatura dintre hipertensiune si lipsa de oxigen

Atunci cand o persoana sanatoasa sufera de un nivel scazut de oxigen in sange (hipoxie) declansat pe fondul unei densitati scazute de oxigen in aerul respirat - asa cum se intampla la altitudine inalta - sau atunci cand caile respiratorii superioare sunt blocate in timpul somnului (apnee), organismul compenseaza lipsa de oxigen prin cresterea fluxului de sange catre organele si tesuturile vitale pentru a mentine aportul de oxigen de la nivelul creierului si muschilor. 

Acest mecanism natural protejeaza organele si tesuturile vitale pentru a conserva viata organismului.

Pentru a intelege cum hipertensiunea influenteaza acest raspuns compensatoriu al organismului, oamenii de stiinta de la Universitatea din Brazilia si Universitatea din Copenhaga au masurat vreme de cinci minute fluxul de sange care creier si catre muschii picioarelor in randul participantilor la studiu.

Pentru acest experiment voluntarii au fost testati in conditii de presiune normala a aerului, dar cu o tensiune arteriala crescuta si o concentratie scazuta de oxigen vreme de cinci minute.

Aportul de oxigen catre creier si sistemul muscular in cazul hipoxiei

Rezultatele studiului au aratat ca la barbatii de varsta mijlocie care sufera de hipertensiune raspunsul organismului la hipoxie nu apare ca urmare a privarii de oxigen, iar furnizarea oxigenului catre creier si sistemul muscular este limitata. 

Intreruperea raspunsului natural al organismului poate fi cauzata de presiunea sangelui asupra arterelor, precum si de cresterea semnalelor neuronale si a presiunii sangelui ce mareste rezistenta organismului la hipertensiune.

Studiul ofera noi perspective asupra tulburarilor cauzate de tensiunea arteriala crescuta in timpul expunerii pe termen scurt la un mediu cu o concentratie scazuta de oxigen.

Pentru a confirma aceste constatari, cercetatorii subliniaza necesitatea de a observa rezultatele in urma expunerii subiectilor umani in conditii de altitudine inalta, precum si a celor ce sufera de sindromul de apnee în somn.

Dr. Igor A. Fernandes, autorul principal al studiului, subliniaza, de asemenea, importanta intelegerii mecanismelor ce mentin fluxul de sange catre creier si catre sistemul muscular in randul indivizilor sanatosi in conditii de hipoxie si observarea modului in care hipertensiunea arteriala le afecteaza organismul.

"Ne propunem sa identificam modul in care hipertensiunea arteriala influenteaza mecanismele prin care hipoxia sporeste alimentarea cu sange a muschilor pentru a furniza oxigen. Aceste constatari ne permit sa dezvoltam noi cai de prevenire a deteriorarii musculare si de restabilire a functiilor neuronale, precum si a celor musculare," conchide autorul principal al studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Marinescu Mihai Cristian, Cardiologie
Medic Specialist
Muresan Mihai-Marius,Doctor
Doctor
Feidoc Roxana,Medic Primar
Medic Primar
Doctor
  •  
  • 1 of 25

Articole similare

Controlul presiunii sanguine si al glicemiei poate preveni blocarile cardiace, o forma comuna de aritmie, potrivit unui nou studiu, condus de cercetatorii de la UC San Francisco. Oamenii de stiinta au analizat datele a peste 6000 de pacienti finlandezi, iar astfel au descoperit ca mai mult de jumatate din cauzele de aritmie sunt cauzate fie de...
Sangele artificial poate fi extrem de util in situatiile de urgenta / Foto: Photoxpress.com I se poate intampla oricui. O persoana este transportata de urgenta la spital, in urma unui atac de cord sau a unui accident rutier. Pacientul sangereaza abundent. O singura solutie ar putea tine pacientul in viata pana la camera de garda: sangele...
Usturoiul si sanatatea / Foto: Photoxpress.com Usturoiul nu este cunoscut doar pentru mirosul neplacut ci si pentru calitatile medicinale. Valoarea pe care planta o are in bucatarie, de a da savoare mancarurilor, este egalata de efectele pozitive asupra organismului. Cateii proaspeti de usturoi sau suplimente facute din acestea sunt folositi...
Stresul asupra inimii cauzat de exercitiile fizice este considerat sanatos. Cu toate acestea, stresul cauzat de hipertensiunea arteriala este daunator pentru inima. De ce? Cercetatorii de la Centrul pentru Cercetare a Bolilor Cardiovasculare (DZHK) impreuna cu oamenii de stiinta de la Spitalul Universitar Heidelberg au vrut sa testeze aceste...
Pacientii cu tensiune arteriala crescuta au un risc mai mare de a dezvolta dementa, conform unui studiu publicat in "Cardiovascular Research" de Oxford University Press. Pentru prima data in istoria medicala, cercetatorii arata ca semnele timpurii ale leziunilor neurologice de care sufera persoanele cu tensiune arteriala crescuta ar putea fi...