MEDICINA GENERALA

28 Februarie 2018

Hipertensiunea si raspunsul organismului la lipsa de oxigen

tensiune arteriala

Tensiunea arteriala crescuta limiteaza gradul de protectie al organelor si tesuturilor vitale in conditii cu un nivel scazut de oxigen, conform rezultatelor unui studiu publicat recent in "The Journal of Physiology", informeaza sciencedaily.com.

Care este legatura dintre hipertensiune si lipsa de oxigen

Atunci cand o persoana sanatoasa sufera de un nivel scazut de oxigen in sange (hipoxie) declansat pe fondul unei densitati scazute de oxigen in aerul respirat - asa cum se intampla la altitudine inalta - sau atunci cand caile respiratorii superioare sunt blocate in timpul somnului (apnee), organismul compenseaza lipsa de oxigen prin cresterea fluxului de sange catre organele si tesuturile vitale pentru a mentine aportul de oxigen de la nivelul creierului si muschilor. 

Acest mecanism natural protejeaza organele si tesuturile vitale pentru a conserva viata organismului.

Pentru a intelege cum hipertensiunea influenteaza acest raspuns compensatoriu al organismului, oamenii de stiinta de la Universitatea din Brazilia si Universitatea din Copenhaga au masurat vreme de cinci minute fluxul de sange care creier si catre muschii picioarelor in randul participantilor la studiu.

Pentru acest experiment voluntarii au fost testati in conditii de presiune normala a aerului, dar cu o tensiune arteriala crescuta si o concentratie scazuta de oxigen vreme de cinci minute.

Aportul de oxigen catre creier si sistemul muscular in cazul hipoxiei

Rezultatele studiului au aratat ca la barbatii de varsta mijlocie care sufera de hipertensiune raspunsul organismului la hipoxie nu apare ca urmare a privarii de oxigen, iar furnizarea oxigenului catre creier si sistemul muscular este limitata. 

Intreruperea raspunsului natural al organismului poate fi cauzata de presiunea sangelui asupra arterelor, precum si de cresterea semnalelor neuronale si a presiunii sangelui ce mareste rezistenta organismului la hipertensiune.

Studiul ofera noi perspective asupra tulburarilor cauzate de tensiunea arteriala crescuta in timpul expunerii pe termen scurt la un mediu cu o concentratie scazuta de oxigen.

Pentru a confirma aceste constatari, cercetatorii subliniaza necesitatea de a observa rezultatele in urma expunerii subiectilor umani in conditii de altitudine inalta, precum si a celor ce sufera de sindromul de apnee în somn.

Dr. Igor A. Fernandes, autorul principal al studiului, subliniaza, de asemenea, importanta intelegerii mecanismelor ce mentin fluxul de sange catre creier si catre sistemul muscular in randul indivizilor sanatosi in conditii de hipoxie si observarea modului in care hipertensiunea arteriala le afecteaza organismul.

"Ne propunem sa identificam modul in care hipertensiunea arteriala influenteaza mecanismele prin care hipoxia sporeste alimentarea cu sange a muschilor pentru a furniza oxigen. Aceste constatari ne permit sa dezvoltam noi cai de prevenire a deteriorarii musculare si de restabilire a functiilor neuronale, precum si a celor musculare," conchide autorul principal al studiului.Medici CARDIOLOGIE

CB
Cotet Bianca
Medic specialist
Cotet Bianca
Medic specialist

Doctor Dragusel Simona Claudia
Dragusel Simona Claudia
Medic Primar Medicina Interna, Medic specialist Cardiologie
Dragusel Simona Claudia
Medic Primar Medicina Interna, Medic specialist Cardiologie

VL
Vaduva Liliana
Medic specialist
Vaduva Liliana
Medic specialist

Doctor Ghicu Amelia Doina
Ghicu Amelia Doina
Medic Primar
Ghicu Amelia Doina
Medic Primar

Doctor Turdeanu Daniela Silvia
Turdeanu Daniela Silvia
Medic Primar
Turdeanu Daniela Silvia
Medic Primar

Doctor Agoston Vas Coldea Lucica Nela
Agoston Vas Coldea Lucica Nela
Conferentiar doctor, Medic Primar
Agoston Vas Coldea Lucica Nela
Conferentiar doctor, Medic Primar

Doctor Doandes Teodora-Nadia-Narcisa
Doandes Teodora-Nadia-Narcisa
Medic Specialist, Competenta in Ecocardiografie
Doandes Teodora-Nadia-Narcisa
Medic Specialist, Competenta in Ecocardiografie

Doctor Badea Mihaela
Badea Mihaela
Medic Primar
Badea Mihaela
Medic Primar

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.