Publicat la: 
3/05/2016

Pentru persoanele care sufera de depresie recurenta cea mai buna metoda de tratare a acestei afectiuni psihologice este meditatia ce foloseste tehnica terapeutica de tip "mindfulness" imbinata cu terapia cognitiva - este concluzia unui nou studiu efectuat de psihologii de la Universitatea din Oxford si publicat recent in jurnalul de specialitate "JAMA Psychiatry". Terapia cognitiva se concentreaza pe construirea modelelor de gandire care sa inlocuiasca procesele dezadaptative, iar meditatia ajuta subiectii sa isi constientizeze gandurile si emotiile, sa le accepte si sa nu reactioneze critic cu privire la acestea. Impreuna cele doua metode ar putea fi cel mai bun tratament in lupta cu depresia.

Este vorba de doua alegeri: una pentru vindecarea pacientilor si alta pentru impiedicarea remisiei bolii pe termen lung, declara unul dintre autorii studiului. "Cand imbinam tehnica "mindfulness" cu terapia cognitiva, primul lucru pe care il observam este ca oamenii sunt pregatiti sa considere gandurile ca pe niste simple ganduri si sa nu ramana prinsi in ele," a declarat Richard Davidson, autorul unui rezumat al studiului.

Echipa de cercetatori de la Universitatea Oxford a ajuns la aceste concluzii studiind datele a 1,258 de persoane ce figurau ca pacienti in noua clinici de specialitate, iar pe baza datelor acestora au compara rezultatele terapiei cognitive si a terapiei "mindfulness", precum si a altor tratamente pentru depresia recurenta.

Ceea ce au observat cercetatorii a fost ca persoanele care au avut ca tratament imbinarea celor doua tipuri de terapie au fost cu 31% mai putin inclinati sa aiba din nou episoade depresive pe durata a 60 de saptamani de la incheierea tratamentului, in comparatie cu persoanele care au primit alte tipuri de tratamente pentru depresie.

Rezultatele au fost la fel de bune indiferent de varsta, sex, educatie, stare civila, varsta la care a debutat boala si frecventa episoadelor.

In plus, chiar si la persoanele care sufereau de depresie cronica tratamentul care imbina terapia cognitiva cu meditatia de tip mindfulness a aratat o ameliorare a simptomelor, prin comparatie cu alte tratamente utilizate de pacienti.

"Depresia este o boala psihica recurenta, iar preintampinarea episoadelor recurente sunt cel mai important aspect al tratarii depresiei. In acest sens, terapia cognitiva si meditatia "mindfulness" s-au dovedit a fi deosebit de eficiente in reducerea riscului pentru aparitia si manifestarea noilor episoade de depresie," a declarat Richard Davidson.

Sursa: Reuters

G.T.