Publicat la: 
7/12/2017

Privarea cronica de somn a devenit un mod de viata normal atat pentru copii, cat si pentru adulti, in special din cauza utilizarii telefoanelor si tabletelor seara, inainte de somn, pana tarziu in noapte. Lipsa somnului poate afecta sanatatea intregului organism, implicit sanatatea mintala.

Noi cercetari constata ca restrictionarea somnului pe termen lung creste riscul declansarii depresiei si a dependentelor, noteaza sciencedaily.com.

Cercetatorii de la Universitatea din Pittsburgh au organizat un experiment de laborator in cadrul caruia 35 de participanti, cu varste cuprinse intre 11 si 15 ani, au petrecut doua nopti de odihna in mediul controlat. Jumatate dintre participanti a dormit timp de 10 ore, in timp ce cealalta jumatate a dormit numai patru ore. O saptamana mai tarziu, acestia s-au intors in laborator pentru a adopta programul opus de somn al primei etape experimentale.

La fiecare vizita la laborator, participantii au trecut printr-o serie de analize ce au constat in scanarea cerebrala in timp ce jucau un joc ce implica primirea recompenselor monetare de 10 dolari sau un dolar. La finalul fiecarei vizite, adolescentii au raspuns la intrebarile ce au masurat starea lor emotionala si au identificat simptomele specifice depresiei.

Cercetatorii au constatat ca privarea de somn a afectat putamenul, o zona cerebrala a nucleului lenticular, care are un rol important in planificarea scopurilor si primirea recompenselor pe baza activitatilor intreprinse.

Atunci cand participantii au fost privati de somn, iar recompensele primite pe parcursul jocului au fost mai mari, aceasta zona cerebrala a fost mai putin activa. Atunci cand participantii au avut parte de odihna suficienta, nu au existat diferente de activitate cerebrala intre momentele in care recompensa din joc a fost mai mare sau mai mica, arata raportul cercetatorilor.

De asemenea, oamenii de stiinta au gasit noi conexiuni intre privarea de somn si dispozitia afectiva a participantilor: dupa o noapte de somn insuficient, participantii care aveau un nivel scazut de activitate cerebrala in zona putamenului au prezentat simptome ce indicau prezenta depresiei. Aceasta constatare se aliniaza altor constatari din literatura de specialitate in ceea ce priveste studiile efectuate pe tema depresiei si a circuitului neuronal de recompensa, in special faptului ca depresia se caracterizeaza si prin scaderea nivelului de activitate cerebrala al regiunii responsabile de activitatea acestui sistem de recompensa.

Rezultatele sugereaza ca privarea de somn in perioada adolescentei poate interfera cu modul in care creierul proceseaza recompensele, ceea ce ar putea perturba starea psihologica a tinerilor, care au un risc crescut de declansare a depresiei si de adoptare a unui comportament adictiv, concluzioneaza autorii studiului.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Medicina generala

Medic Specialist
Voin-Miserciu Ana-Maria
Medic Specialist...
Medic Specialist
Medic Specialist...

Articole similare

Lipsa odihnei de calitate pe durata noptii in randul femeilor insarcinate ar putea fi un factor declansator al diabetului gestational, arata un nou studiu efectuat de un grup de cercetatori de la University of Illinois din Chicago. Constatarile au fost publicate recent in revista de specialitate "Sleep Medicine Reviews", informeaza sciencedaily....
Un nou studiu, publicat anul acesta in Journal of Neuroscience, arata ca dormitul pe o parte ajuta in mod eficient creierul pentru a inaltura gandurile acumulate peste zi. In plus, dormitul in pozitie laterala reduce sansele de a dezvolta Alzheimer si alte boli neurologice, scrie spring.org.uk. "Este interesant că poziția laterala este deja...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca femeile tinere si sanatoase au un risc crescut de a a avea un somn tulburat, pe parcursul mai multor zile, chiar inainte de menstruatie. ”Chiar daca este vorba de femei tinere si sanatoase, somnul acestora este perturbat cu cateva zile inainte de menstruatie. Incidenta tulburarilor de...
Nevoia de somn ramane constanta in perioada adulta / Foto: PhotoXpress Indiferent de varsta, calitatea somnului este esentiala pentru sanatatea ta fizica si emotionala. Pe masura ce imbatranim, calitatea somnului capata o importanta deosebita, deoarece imbunatateste capacitatea de concentrare si memoria, ajuta organsimul sa se regenereze si...
Privarea cronica de somn a devenit un mod de viata normal atat pentru copii, cat si pentru adulti, in special din cauza utilizarii telefoanelor si tabletelor seara, inainte de somn, pana tarziu in noapte. Lipsa somnului poate afecta sanatatea intregului organism, implicit sanatatea mintala. Noi cercetari constata ca restrictionarea somnului pe...