Publicat la: 
24/02/2017

Importanta nutritiei in contracararea efectelor stresului - studiu

Stresul timpuriu afecteaza abiliatile de memorare mai tarziu in viata, dar cercetatorii sugereaza ca o nutritie buna poate compensa efectele negative pe care declansarea stresului in copilarie le are asupra abilitatilor creierului aflat la maturitate, scrie sciencedaily.com.

Studiul, publicat in revista online "The FASEB Journal", a fost realizat pe soarecii de laborator, in randul carora cercetatorii au suplimentat dieta alimentara cu micronutrienti esentiali, precum metionina, vitamina B6 si B12 si acid folic.

Cercetatorii au descoperit ca stresul, aparut timpuriu, reduce nivelul acestor nutrienti din organism, dar suplimentarea dietei cu micronutrientii mentionati a impiedicat reducerea nivelului de melatonina si a prevenit efectele negative pe termen lung ale stresului, inclusiv problemele de memorie ale creierului aflat la maturitate.

"Copiii de azi reprezinta viitorul nostru si, de aceea, speram ca acest studiu sa contribuie la alcatuirea unor strategii nutritionale noi, ce previn consedintele durabile ale unei copilarii stresante asupra sanatatii mintale a creierului matur," a declarat Dr. Aniko Korosi, cercetator in cadrul Swammerdam Institute for Life Sciences and the Center for Neuroscience de la Universitatea din Amsterdam.

Pentru a face aceasta descoperire, Korosi si colegii sau au dezvoltat un mediu de viata stresant in primele saptamani de viata ale soarecilor nou nascuti, in randul acestora si al mamelor lor. Dupa aceasta perioada simulatorie, soarecii au fost adapostiti intr-un mediu normal.

In timpul perioadei de stres, jumatate dintre mame au primit o dieta standard, in timp ce restul au primit un regim alimentar suplimentat cu micronutrientii esentiali.

Mamele care au fost puse pe regimul alimentar non-standard au alaptat si transmis puilor, prin intermediul laptelui lor, un nivel crescut de micronutrienti.

Atunci cand soarecii nou nascuti au ajuns la varsta de patru luni, abilitatile lor de invatare si memorare au fost testate prin intermediul unor sarcini cognitive si comportamentale.

Soarecii care au fost expusi la un mediu stresant in primele saptamani de viata si care nu au avut parte de lapte matern suplimentat cu micronutrienti, au avut abilitati cognitive si comportamentale mai slabe decat puii mamelor supuse regimului alimentar imbunatatit cu suplimente nutritive.

"Domeniul nutritiei postnatale nu a fost o tema centrala in randul studiilor de specialitate realizate pe axa materno-fetala, dar acest studiu a aratat cat de importanta este suplimentarea dietei materne pe perioada alaptarii pentru sanatatea cognitiva a copiilor," declara Thoru Pederson, editorul The FASEB Journal.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Medicina generala

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Pop Anca Oana
Medic Specialist