Publicat la: 
25/10/2016

Copiii mici ar trebui sa doarma in dormitorul parintilor in primul an de viata, in patuturi speciale pentru nou-nascuti, potrivit unor noi recomandari ale Academiei Americane de Pediatrie (AAP). Aceasta masura este menita sa contribuie la reducerea riscului de moarte subita infantila, informeaza AFP, citat de Agerpres.

''Parintii nu ar trebui sa culce copilul pe canapea, pe sofa sau pe fotoliu, singur sau cu cineva'', a declarat, luni, Rachel Moon, autoarea principala a unui studiu care a dus la noile recomandari, descrise intr-o lucrare prezentata luni in cadrul conferintei nationale AAP din San Francisco. ''Aceste suprafete sunt extrem de periculoase'', a atras atentia aceasta.

AAP a formulat astfel de recomandari inca din anii '90, acestea reducand riscul de moarte subita in cazul nou-nascutilor cu circa 50%.

Aproximativ 3.500 de nou-nascuti mor in fiecare an in Statele Unite din cauza unor cauze ce au legatura cu somnul. Printre acestea se numara sindromul de moarte subita infantila, sufocarea sau strangularea accidentala, au atras atentia specialistii.

Decesele ca urmare a sindromului de moarte subita infantila au atins un plafon in ultimii ani, insa constituie in continuare principala cauza de deces a copiilor cu varste intre o luna si un an.
Conform AAP, copiii foarte mici ar trebui sa doarma pe spate, pe o suprafata curata, fara sa aiba jucarii si paturi in preajma.

Peter Richel, directorul Departamentului de pediatrie din cadrul Northern Westchester Hospital, a declarat ca noile recomandari presupun ca medicii sa modifice unele dintre sfaturile pe care le dau parintilor. Acesta a amintit ca ''multi pediatri sugereaza ca de la doua luni nou-nascutii sa stea in camera lor si sa fie folosit un monitor pentru a le auzi plansetele provocate de foame''.

De asemenea, noile recomandari prevad ca nou-nascutul sa ia contact cu pielea mamei ''imediat dupa nastere pentru cel putin o ora, de indata ce aceasta este stabila din punct de vedere medical si treaza'', mai arata sursa citata.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Pediatrie

Czika Diana,Medic Specialist
Medic Specialist
Babeu Alina-Maria,Medic primar
Medic primar
Ungureanu Diana-Rodica,Medic primar
Medic primar
Conescu Andreea-Gabriela,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 26