MEDICINA GENERALA

08 Februarie 2018

Care este explicatia stiintifica pentru zicala "Minte sanatoasa in corp sanatos"

intarire sistem imunitar prin sport

Antrenamentul fizic si mecanismele ce contribuie la intarirea sistemului imunitar

Mecanismele care stau la baza efectelor benefice ale antrenamentului sportiv asupra creierului sunt cele care contribuie, de asemenea, la arderea grasimilor si intarirea sistemului imunitar, arata un studiu efectuat recent de oamenii de stiinta de la Institutul Karolinska din Suedia.

Constatarile, publicate in "Cell Metabolism", deschid noi cai de stabilire a metodelor eficiente de tratament pentru managementul diabetului si obezitatii, noteaza ki.se.

Mecanismul care sta la baza beneficiilor de lunga durata ale antrenamentului fizic

In urma cu trei ani, cercetatorii de la Institutul Karolinska au descoperit mecanismul care sta la baza efectelor benefice asupra psihicului in urma efectuarii antrenamentelor sportive. Noul studiu care a urmarit reexaminarea acestor rezultate arata ca acest mecanism are un dublu efect: pe langa beneficiile pe plan psihologic, acesta contribuie la intarirea sistemului imunitar in lupta cu inflamatia si stimuleaza metabolismul pentru arderea grasimilor.

"Astfel, am reusit sa oferim o explicatie stiintifica pentru zicala <<Minte sanatoasa in corp sanatos>>. Putem intelege mai bine procese prin intermediul carora antrenamentul fizic are beneficii pe termen lung, atat pe plan fizic, cat si psihic, si contribuie la dezvoltarea de noi tratamente pentru managementul obezitatii si a diabetului zaharat," explica Jorge Ruas, autorul principal al studiului si cercetator in cadrul Departamentului de Fiziologie si Farmacologie in cadrul Institutului Karolinska.

Studiile efectuate anterior pe aceasta tema au aratat ca activitatea musculara sustinuta stimuleaza curatarea sangelui intr-un mod similar celui prin care ficatul reuseste sa se regenereze.

Prin intermediul antrenamentelor fizice muschii reusesc sa transforme kynurenina, un indicator al nivelul ridicat de stres in organism, in acid kynurenic.

De asemenea, cercetarile de specialitate efectuate in trecut au aratat ca persoanele care sufera de depresie si boli mintale au un nivel ridicat al acestei substante in organism.

Efectele unei diete alimentare bogata in grasimi asupra organismului

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au examinat rolul acidului kynurenic in organism.

Pe parcursul experimentelor de laborator efectuate pe soarecii hraniti cu alimente bogate in grasimi si zahar, cercetatorii au observat ca o doza zilnica de acid kynureic a stopat tendinta acestora de a se ingrasa si le-a crescut rezistenta la glucoza.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca acidul kynurenic a activat in organism receptorul celular GPR35, care se regaseste atat in celulele grase, cat si in celulele sistemului imunitar. Acest mecanism a contribuit la transformarea grasimilor in energie si la arderea acestora, precum si la cresterea actiunii antiinflamatorii a celulelor sistemului imunitar.

"Studiul nostru arata ca acidul kynureninc previne cresterea in greutate, in ciuda aportului de grasimi datorat alimentatiei bogate in zaharuri si grasimi. Urmatorul pas este sa identificam lantul complex de molecule care interactioneaza pe parcursul acestui mecanism si care raspunde la impactul antrenamentelor fizice de intensitate," conchide autorul principal al studiului.Echipa MedLife de Medicina De Familie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.