ÎN DIRECT CU MEDICUL

05 Septembrie 2014

INTERVIU Emil Serban, terapeut MedLife: Terapia manuala japoneza este in special profilactica

INTERVIU Emil Serban, terapeut MedLife: Terapia manuala japoneza este in special profilactica

Terapia manuala japoneza este structurata in jurul notiunii de echilibru, iar restabilirea echilibrului inseamna refacearea starii de sanatate. Aceasta isi bazeaza teoria si practica pe studiul relatiei de interdependentei dintre pozitia dominanta a centrului de greutate al corpului si potentialul maladiv, respectiv patologia umana. Este alcatuita dintr-un ansamblu de peste 100 procedee terapeutice manuale avand ca scop echilibrarea centurii pelvine, ceea ce duce la redobandirea echilibrului, a simetriei si a functionalitatii organismului uman a explicat Emil Serban, terapeut acreditat, intr-un interviu pentru MedLive.ro. Afla din material cum actiowneaza terapia manuala japoneza, ce afectiuni poate trata, la ce rezultate trebuie sa se astepte un pacient, de cate sedinte este nevoie si cui nu ii este recomandata.

Emil Serban a discutat pe aceasta tema cu cititorii MedLive.ro in cadrul intalnirii online.

 • Ce este terapia manuala japoneza?

  Terapia manuala japoneza este o terapie care isi bazeaza teoria si practica pe studiul relatiei de interdependentei dintre pozitia dominanta a centrului de greutate al corpului si potentialul maladiv, respectiv patologia umana. Este alcatuita dintr-un ansamblu de peste 100 procedee terapeutice manuale avand ca scop echilibrarea centurii pelvine, ceea ce duce la redobandirea echilibrului, a simetriei si a functionalitatii organismului uman.
  Terapia manuala japoneza contine atat elemente de terapie generala a ansamblului functional al fiintei umane, cat si protocoale terapeutice aplicabile in functie de specificul patologic si personal al bolnavului.
  Ca si prioritate in abordarea terapeutica, terapia manuala japoneza propune in primul rand corectarea pe cat posibil a tulburarilor de statica si dinamica ale articulatiilor centurii pelviene, fapt care are drept consecinte corectarea pozitiei centrului de greutate al corpului, in consecinta, o distributie simetrica a greutatii corpului pe membrele inferioare. Normalizarea functionala (a tonusului, a biomecanicii articulare) asigurata la nivelul membrelor inferioare influenteaza in mod pozitiv, din toate punctele de vedere, coloana vertebrala.
  Aceasta terapie se aplica prin metode exclusiv manuale: procedeele speciale de masaj, punctoterapie, imbinate armonios si inteligent cu mobilizari active, intinderi si manipulari articulare, efectuate asupra tuturor articulatiilor corpului.
 • Este o terapie care poate trata sau care actioneaza pentru a preveni anumite afectiuni?
  Terapia manuala japoneza este in special profilactica. De exemplu, manevrele de masaj care se aplica la nivelul musculaturii paravertebrale (sacro-spinale), la nivelul muschilor gatului si la nivelul muschilor umerilor, permit o buna decontracturare, o drenare eficienta si o troficizare a tuturor tesuturilor adiacente coloanei vertebrale. Toate acestea au un rol important in profilaxia aparitiei bolilor degenerative atat la nivelul discului intervertebral, la nivelul vertebrelor, cat si la nivelul aparatului musculo-ligamentar, aparat ce asigura biomecanica articulara a coloanei vertebrale.
  Terapia manuala japoneza este strucuturata in jurul notiunii de armonie, de echilibru. Echilibru inseamna sanatate. Functionarea armonioasa a structurilor si aparatelor anatomo-fiziologice este indispensabila starii de sanatate. Restabilirea echilibrului inseamna refacearea starii de sanatate. In consecinta, putem afirma ca previne si trateaza.
 • Avand in vedere ca se adreseaza posturii, problemelor aparatului locomotor, poate fi usor asociata cu kinetoterapia sau simplul masaj. In ce consta de fapt terapia, cum se desfasoara o sedinta si cum se pregateste un pacient pentru sedinta?

  Terapia manuala japoneza poate fi combinata cu sedintele de kinetoterapie, dar nu cu masajul clasic.
  Pacientul care vine la o sedinta trebuie sa aiba o tinuta lejera, pantaloni si tricou, preferabil din materiale naturale. Inainte de inceperea sedintei, se face o evaluare a pacientului dupa care se completeaza o fisa persoanala a acestuia, fisa ce cuprinde semne si simptome subiective (descrise de pacient), antecedente heredocolaterale si personale, istoricul patologiei prezente (debut evolutie- particularitati) etc. De asemenea, in timpul terapiei precum si la finalul acesteia, se fac evaluari privind starea pacientului.
 • Care sunt principalele afectiuni, probleme pe care le poate trata? La ce rezultate se pot astepta pacientii?

  Terapia manuala japoneza este indicata pentru a trata:
  - stresul cu toate implicatiile si complicatiile sale;
  - bolile degenerative (cronice) ale aparatului locomotor (artrozele, miozite, sinovite, tenosinovite, reumatisme abarticulare cronice, etc)
  - tulburarile de statica si dinamica ale aparatului locomotor (cum ar fi cifoze, scolioze, lordoze, asimetrii functionale ale membrelor, asimetrii de statica si dinamica ale articulatiilor bazinului, subluxatii ale articulatiilor coloanei vertebrale etc.);
  - tulburari functionale ale organelor interne de origine vegetativ-vertebrala, (generate prin iritatii radiculare cronice);
  - distonii neurovegetative (care acompaniaza bolile cronice degenerative sau sunt in consecinta iritatiilor radiculare vertebrale cronice);
  - tulburari neurologice de tip nevralgic (nevralgii intercostale, sciatice, trigeminale, cervicobrahialgii, etc, de origine radicular iritative) aparute in urma unor fenomene degenerative sau iritatii mecanice-radiculare;
  - tulburari functionale ale tesuturilor moi implicate in miscare (contracturi musculare, asimetrii de tonus ale muschilor, laxitati ligamentare, redori articulare, reduceri ale amplitudinii miscarii in articulatii de diverse etiologii).

  Dupa efectuarea sedintelor pacientul va simti o senzatie de caldura, invigorare si placere precum si o diminuarea a oboselii urmata de o senzatie de confort. Se va simti mai inalt, corpul si-l va simti ma elastic iar functia sexuala va fi imbunatatita. In concluzie, pacientul va simti o imbunatatire a starii de sanatate.

 • De cate sedinte este in general nevoie? De exemplu, pentru un debut de scolioza.

  Fiecare om este unic, in consecinta si reactia de raspuns a pacientului la terapie difera de la o sedinta la alta. Frecventa si durata sedintelor se stabileste tinand cont de particularitatile si istoricul fiecarui caz in parte. Este bine ca in primele luni se se urmeze un program de minim o sedinta pe saptamana, urmand ca, in functie de evolutie, sa se reduca numarul de sedinte.
 • Cui nu i se adreseaza?

  Terapia manuala japoneza se adreseaza atat omului sanatos, ca metoda profilactica cat si pacientilor cu anumite afectiuni, ca metoda terapeutica. Nu exista limita de varsta, echilibrul fiind necesar toata viata.
  Una dintre contraindicatiile permanente ale terapiei manual japoneze o constituie hemofilia.
  De asemenea, mai exista o serie de contraindicatii partiale sau totale: boli acute de origine inflamatorie cum ar fi (stari infectioase la orice nivel, febra de diverse etiologii infectioase etc.), plagi (arsuri, rani de orice natura si la orice nivel), traumatisme acute si sindroamele care le insotesc, tulburari circulatorii severe cum ar fi: (arterite, flebite, tromboflebite, hiper sau hipotensiune in puseu acut, boli psihice (exceptand depresiile in forme usoare, nevroza astenica, unde se constitue in indicatie), bolile consumptive cronice sau in puseu acut (boli canceroase sau autoimune severe, etc.), osteoporoza avansata, hernii de disc cu implicatii radiculare severe (parestezii, paralizii, hiperalgie), boli cronice in puseu acut (ulcer gastro-duodenal, colite, enterite, cardiopatii, etc.), fibroame uterine mari sau complicate hemoragic, menoragie in puseu acut, chisturi sau alte formatiuni similare voluminoase in sfera urogenitala (si nu numai), toate tipurile de boli infecto-contagioase la care riscul contaminarii este prezent (exceptand hepatitele cronice stabilizate, cu acordul medicului curant), bolnavi a caror stare este incompatibila cu aplicarea terapiei cum ar fi (obezitate avansata, stari casectice grave, covalescenta dupa interventii chirurgicale. De asemenea se constitue in contraindicatii ale aplicarii terapiei toate intoxicatiile acute (alcoolism acut, narcomania acuta, toxiinfectii alimentare sau de orice alta natura, etc.), pacientii aflati sub influenta anestezicelor puternice sau sub influenta unor droguri care pot afecta capacitatea lor decizionala sau pot altera sever perceptia durerii.Echipa MedLife de Kinetoterapie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2D și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

ORL

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.