Pediatrie

13 Decembrie 2012

Intoleranta la proteinele din laptele de vaca la copii

scris de

Herescu Mihaela-Roxana

Intoleranta la proteinele din laptele de vaca la copii Intoleranta la proteinele din laptele de vaca este caracterizata printr-o reactie de hipersensibilizare de tip imuno-alergic a organismului la proteinele laptelui de vaca. Nu este acelasi lucru ca intoleranta la lactoza, care reprezinta incapacitatea organismului de a digera lactoza. Deoarece sugarul prezinta o imaturitate fiziologica a sistemului de aparare la nivelul tubului digestiv, acesta considera proteinele din laptele de vaca substante straine, periculoase si lupta impotriva lor. Aproximativ 2-3 % dintre sugari prezinta intoleranta la proteinele din laptele de vaca. Proteinele din laptele de vaca sunt reprezentate de betalacto-globulina (care este cea mai alergena), alfalactoglobulina si cazeina. Aceste proteine ajung in mucoasa intestinala fara a fi descompuse si declanseaza o serie de reactii in lant. Sugarul devine alergic dupa nastere, prin urmatorii factori: factorii genetici (predispozanti), factorii de mediu (alergenii alimentari, fumatul pasiv, contactul apropiat cu animalele de companie, praful de casa, acarieni). Intoleranta la proteinele laptelui de vaca apare in primele 3 luni de viata, cel mai frecvent din prima luna la cei care provin din familii cu antecedente alergice. Simptomatologia

  • eruptii cutanate de tipul eczemelor, dermatita atopica, edem al fetei, buzelor, ochilor si pleoapelor, rar poate sa apara soc anafilactic
  • manifestari respiratorii: rinoree (secretii nazale apoase), tuse spastica, seaca
  • manifestari digestive: scaune diareice, numeroase, cu mucus si striuri sanguinolente; alteori scaune pastoase, lucioase, colici abdominale, meteorism abdominal (marirea de volum a abdomenului ), varsaturi alimentare
  • in cazurile severe curba ponderala este stationara sau chiar descendenta
  • sindrom anemic cu facies palid, incercanat, apatie, lipsa poftei de mancare, ceea ce duce la aparitia edemelor hipoproteice si aceste cazuri necesita internarea in spital.
Examenele paraclinice care se pot face sunt:
  • hemoleucograma poate arata anemie, crestera eozinofilelor
  • cresterea imunoglobulinelor E totale
  • cresterea imunoglobulinelor E specifice la laptele de vaca
  • pentru un diagnostic de certitudine se poate face endoscopia digestiva superioara si inferioara, dar este destu de greu de efectuat la sugari
  • teste alergice: skin prik test (testul prin intepare) sau scrath test (prin zgarietura) sau testele intradermice, dar sunt putin utilizate la sugari
  • cea mai utila proba este proba terapeutica, care consta in excluderea laptelui de vaca din alimentatia mamei care alapteaza ceea ce duce la disparitia simptomelor la sugar sau administrarea de formule speciale de lapte praf hipoalergene HA care contin hidrolizate partiale sau totale de proteine.
Tratament
  • pentru sugarii alaptati, mama trebuie sa excluda din alimentatia sa laptele de vaca si preparatele din acesta
  • pentru sugarii alimentati artificial, se administreaza formulele hipoalergenice HA cu hidrolizate proteice partiala sau totale, preferandu-se cele hidrolizate total
  • nu se recomanda administrarea laptelui de capra, oaie, orez sau migdale
  • se recomanda precautie in administrarea proteinelor din soia
  • dieta se va mentine pana la varsta de 1 an. La diversificare se va tine cont la administrarea oului (albusului), sucului de citrice, peste acestea fiind potential alergene.
Prognostic
  • prognosticul este bun, simptomatologia se remite sub tratament dietetic, toleranta digestiva se stabilizeaza o data cu cresterea in varsta, alergia fiind tranzitorie
  • de obicei copiii isi revin la varsta de 1-4 ani
  • la varsta de 3 ani 80% din copii au simptomatologia remisa, dar pot prezenta toata viata alergie la anumite alimente (nuci, alune, peste)
  • pentru ca prognosticul sa fie favorabil este indicata diagnosticarea precoce a bolii. In cadrul diagnosticarii precoce este bine sa se lucreze intr-o echipa formata din: pediatru, alergolog si gastroenterolog.
Profilaxia
  • identificarea sugarului cu risc din familii cu alergii, astm bronsic
  • dozarea imunoglobulinelor E (la sugarii proveniti din familii cu alergii), din cordonul ombilical, ceea ce permite instituirea precoce a tratamentului dietetic. Daca un parinte prezinta manifestari alergice, riscul sugarului ca sa fie afectat este de 25-30%. Daca ambii parinti sunt alergici riscul sugarului sa fie afectat este de 40-60%
  • alimentatia exclusiva la san pana la varsta de 4-6 luni de viata, cu dieta materna fara lapte de vaca, peste, alune, nuci, oua
  • introducerea tardiva a alimentelor solide, peste 6 luni.
Societatea Europeana de Gastroenterologie si Nutritie face urmatoarele recomandari:
  • alaptarea sugarilor pana la varsta de 6 luni, cu excluderea din alimentatia mamei a laptelui de vaca
  • introducerea formulelor hipoalergenice la copiii diagnosticati cu intoleranta la proteinele din laptele de vaca, recomandandu-se formulele complet hidrolizate
  • evitarea laptelui de capra, oaie, deoarece exista o similitudine ridicata cu laptele de vaca
Autor: dr. Mihaela Herescu, medic primar pediatru



Echipa MedLife de Pediatrie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.