Publicat la: 
7/04/2011

Stii sa acorzi primul ajutor? / Foto: Agerpres

"Aseara am intrat intr-o farmacie. Cand am iesit, in stanga, la cativa metri, zacea intins pe spate un batran solid, inalt, cu parul complet alb. […] M-am apropiat sa vad daca pot sa ajut si eu cu ceva, am sunat la 112 – mai sunase cineva, i-am luat si eu pulsul… […] Am vrut sa-i asez sub cap propria sacosa ca sa nu stea direct pe asfalt, insa am fost oprita la timp de cineva care mi-a spus ca nu ii face bine", povesteste o cititoare pe SmartWoman.ro. Unii dintre noi s-au confruntat cu o astfel de situatie, altii se vor confrunta in viitor. Dar intrebarea delicata este cati dintre noi ar sti ce sa faca daca cineva s-ar prabusi in fata noastra? Ar suna la Urgente. Si altceva? Ar asteapta sosirea Ambulantei, risipind minutele care pot face diferenta dintre viata si moarte.

Situatii critice precum tragicele evenimente din Japonia, impuscaturile din Tucson (S.U.A.) de la inceputul anului sau mult prea obisnuitele accidente de masina ridica o problema legata de capacitatea noastra, ca persoane fara educatie medicala, de a acorda primul ajutor in caz de urgenta. Un studiu realizat in 2010 de Universitatea din Michigan (vezi aici) demonstreaza statistic ca masajul cardio-respirator, una dintre tehnicile de prim ajutor de baza, intr-adevar salveaza vieti. Sansele unei persoane de a supravietui unui stop cardio-respirator depind de cartierul in care locuieste, pentru ca cel mai adesea vecinii sunt cei care pot aplica masajul cardiac. Stopul cardiac cauzeaza moartea daca nu se intervine in cateva minute prin resuscitare cardio-pulmonara sau defibrilatie. Astfel, pana la sosirea echipajului medical, de multe ori pacientul decedeaza in lipsa unui raspuns prompt din partea celor din jur.

Desi cursurile de prim ajutor nu sunt obligatorii, cu exceptia unor categorii profesionale expuse riscurilor de accidentare (in Romania conform Legii 524/2004), se incurajeaza educarea populatiei in aceasta directie. In unele tari cursurile se fac adesea in copilarie (in cadrul taberelor de cercetasi, spre exemplu) si se reactualizeaza la intervale regulate, motorul fiind spiritul civic sau propriul interes, mai degraba decat o obligatie legala.

Ce stiu romanii despre acordarea primului ajutor?

Alexandra (25 ani, sociolog) a spus ca nu a facut niciodata un curs de prim ajutor. "Nu am nici cea mai vaga idee ce as putea face in situatia in care ar pica cineva pe jos in fata mea. Am auzit ca daca cineva este lovit de masina nu trebuie miscat." Raspunsuri asemanatoare au venit din partea lui Alex (24, filolog) si a Oanei (30 ani, fotograf) care a facut mentiunea ca un astfel de curs ar fi trebuit sa fie facut la scoala de soferi, dar ea nu a avut parte de el. Datele statistice nu pot oferi un raspuns mai exact la aceasta intrebare, pentru ca pur si simplu nu exista.

Ion (29 ani, biolog) ne-a povestit ca a facut cateva ore de prim-ajutor in scoala: "Nu mai tin minte prea multe lucruri de la cursurile dintr-a VII-a, dar ca biolog mai stiu cum e cu primul ajutor". Cursurile de prim-ajutor facute in scoli reprezinta principala sursa de informare pe acest subiect pentru Alina (25 ani, traducator autorizat). "Am facut cursuri de prim-ajutor in scoala generala, clasele a VI-a si a VII-a din cate tin minte. Am fost la cabinetul medical al unui liceu unde am facut practica. Mai stiu sa pansez diferite leziuni, sa fac manevra Heimlich, resuscitare, ce sa fac in caz de lesin, insolatie. Acuma sincer, daca as fi pusa intr-o situatie din asta, nu stiu cum as reactiona." Liviu (23, IT) ne-a povestit ca a facut mai multe cursuri de prim ajutor insa succinte "de tipul celor cuprinse in protectia muncii", atat la scoala de soferi cat si la munca. Cunoaste principalele miscari ce pot fi facute in cazul urgentelor dar nu se incumeta sa faca masaj cardiac.

Cei care au facut scoala inainte de 1990 spun ca au avut parte de astfel de cursuri la scoala. "Am facut training de prim ajutor in liceu, in cadrul orelor de P.T.A.P. (Pregatirea tineretului pentru apararea patriei) si am fost si la concursurile P.T.A.P. Era pregatirea normala pe care o facea toata clasa, iar unii mai interesati sau care voiau sa mai scape de niste ore, mergeau si la concursuri care aveau, pe langa probele sportive, si una de prim ajutor. Acum nu mai stiu prea multe despre primul ajutor", sustine Dan (39 ani, IT).

Ana (51 ani, inginer) ne-a povestit cateva lucruri despre pregatirea de prim ajutor pe care a facut-o inainte de '90 iar, in calitate de profesor la un liceu tehnic, despre ce se face acum in scoli. "Pe langa orele de P.T.A.P. am mers si intr-o tabara a Crusii Rosii Internationale cand eram in liceu. Tineretul era implicat pe atunci in astfel de activitati. Apoi am facut instructaj la locul de munca. In caz de urgente ma descurc. Acum, in invatamantul tehnic (clasele IX- XII/XII) se tine in clasa a XI-a un curs obligatoriu de SSM - Sanatatea si securitatea muncii - de macar 50 de ore (teorie si practica) in care se discuta si primul ajutor. In scoala noastra copiii au si un manechin pe care fac resuscitare, pansari rani etc. In cazul in care gresesc resuscitarea manechinul «moare», in sensul ca apare un semnal ce atentioneaza ca manevra e incorecta si, astfel, ineficienta. Instructajul se face obligatoriu si in atelierele de practica, o data la 6 luni, iar profesorii repeta cateva reguli de baza la inceputul fiecarei ore practice, in functie de specificul acesteia (spre exemplu, atunci cand lucram cu curent electric le reamintim cum sa evite electrocutarile si ce sa faca in cazul unui astfel de accident). In invatamantul vocational unii diriginti organizeaza ore de prim ajutor, comasand clasele si aducand un specialist."

Unde se pot face cursuri de prim ajutor?

Principala organizatie care acorda cursuri de prim ajutor persoanelor fizice este Crucea Rosie Romana. In Romania sunt 47 de filiale ale Societatii Nationale de Cruce Rosie, reprezentand sediile din fiecare judet (in general localizate in resedinta de judet) si cele 6 sectoare ale Bucurestiului. "In ultima perioada am avut multe solicitari pentru cursurile de prim ajutor. Cursurile se tin in functie de planificarea fiecarei filiale deoarece si medicii care le tin sunt voluntari si atunci trebuie sa-si faca timp," a declarat dr. Irina Berechet, manager Programe Prim Ajutor Crucea Rosie, adaugand ca "cele mai multe cursuri se fac in weekend. Durata standard a unui curs este de 12 ore care se fac, cel mai frecvent, in doua zile consecutive, cate sase ore incluzand testarea cunostintelor teoretice dar si aplicatiile practice. Nimeni nu pleaca de la curs pana nu procedeaza corect. De corectitudinea gesturilor de prim-ajutor depinde viata unui om."

De obicei, cursurile de prim-ajutor sunt contra cost, aceasta fiind una dintre sursele de venit ale organizatiei. Conform adevarul.ro, pana la finele lunii aprilie 2011, Crucea Rosie ofera cursuri gratuite celor interesati, sub titulatura campaniei "A sti sau a nu fi" in cadrul unui proiect finantat de Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE).

"Se estimeaza ca 60% din persoanele care sunt victime ale unui accident rutier, de exemplu, pot deceda in primele minute. Atunci este esential sa ai o persoana care sa stie cum sa intervina. De aceea, cursantul va invata cum sa evalueze situatia, cum sa anunte serviciile de specialitate si care sunt manevrele de prim ajutor de baza pe care le poate face. De asemenea, mai facem pregatire si pentru alte situatii: hemoragii, rani ale capului, gatului, spatelui, fracturi, entorse, adaptam la nivelul de cunostinte al persoanelor sau la gradul lor de interes. Exista si un curs de sase ore pe care il facem de mult timp pentru siguranta rutiera", spune dr. Irina Berechet.

Sorin Mocanescu, medic generalist in cadrul MedLife, explica faptul ca instruirea de prim ajutor este o parte importanta a medicinei muncii, iar pentru unele firme e obligatorie. Agentii economici organizeaza astfel de cursuri pentru angajati. "Cererea exista. Mergem adesea in firme si facem instruire rapida de 2-3 ore in special pe BLS (Basic Life Support), fracturi, electrocutari." Dr. Mocanescu ne atrage atentia si asupra importantei trusei de prim-ajutor la locul de munca si a necesitatii ca aceasta sa fie folosita in scopul pentru care e gandita: "trusa de prim-ajutor de la munca se goleste insa nu atat din cauza urgentelor, ci deoarece unii angajati pleaca cu fesele si cu alte produse acasa. E important ca trusa de prim-ajutor sa fie completa iar produsele sa fie in garantie".

Autor: Corina Ionel

Specialitate: 
Comentarii

Este prima data cand aflu despre cursurile de prim ajutor organizate de Crucea Rosie. Ar trebui mai multa mediatizare. Cred ca in acest sens, mai ales televiziunile ar trebui sa se implice VOLUNTAR; in fond e vorba de a fi capabili sa salvam vieti omenesti, si ar putea arata astfel ca le pasa.

Nu stiam ca in Romania Crucea Rosie organizeaza asemenea cursuri. Acum nu am timp sa citesc tot articolul. L-am adaugat in favorites si voi reveni. Mi se pare interesant.

Sunt multe chestiii care le lipsesc romanilor pt a functiona ca o societate normala si asta e unul din ele. Toate prostiile sunt mediatizate dar cand vine vorba de educatie, cultura, sanatate foarte putine exista. Romania are o gramada de soferi. Teoretic ar trebui sa acorde primul ajutor fara probleme, insa practic n-au habar pt ca la noi lucrurile cand se fac nu se fac cum trebuie ca "merge si asa". Si partea proasta e ca nu cred ca se va schimba ceva prea curand...

Din pacate zvonul cu gratuitatea cursurilor de prim ajutor nu este confirmat, nici nu s-a pus vreodata problema sa fie gratuite cursurile.
De regula persoanele fizice compasive nu au 150 de lei disponibili pentru curs. Cele care au disponibili acesti bani nu cunosc compasiunea si nici nu au responsabilitate sociala ridicata.

Buna ziua!

Cursurile de prin ajutor sunt gratuite pana la finele lunii aprilie. Informatia a fost confirmata de Dr. Irina Berechet, manager Programe Prim Ajutor Crucea Rosie.

ce am vazut eu mai interesant prin alte tari este ca desi stagiul militar nu este obligatoriu (asa cum nu mai este nici la noi) a ramas totusi obligativitatea ca tinerii sa execute ceva numit "comunity service" (care printre altele include medical service voluntar).

De obicei, cand se intampla un accident, un lesin, in jurul persoanei cu pricina se aduna o gramada de curiosi si nepriceputi, cu tot felul de sfaturi "binevoitoare" . De cate ori nu am vazut cate o femeie lesinata pe care cei din jur incearca sa o ridice...manevra total gresita. Cel mai simple e sa asiguri suficient aer celui cazut, sa indepartezi curiosii si sa te asiguri ca are semne vitale, respira si ii bate inima. De rest se ocupa specialistii. E drept ca in scoala am facut cate ceva despre respiratia "gura la gura" si masajul cardiac , dar au trecut 40 de ani de atunci.
Oricum, daca din gramada de curiosi vedeti pe unul ca da cu fundul inapoi si incearca sa o stearga, puneti mana pe el , sigur e doctor !

Eu am vazut oameni cu facultate care nu stiau sa-si ia pulsul si spuneau ca nu si l-au luat niciodata. In cazul asta concret chiar il avea 122 fara sa bea cafea, pt. ca era hipertiroidiana si nu stia.

Pulsul nu se ia(ca ramane de tot fara el si nici scabie=raie nu e sa se ia de la unul la altul); pulsul se masoara. Tie iti ridica cafeaua pulsul ? Multora le ridica tensiunea arteriala(care la fel, se masoara), pulsul ramanand normal.

Eu am facut cursul de prim ajutor acum 3 zile. Este gratuit pana la sfarsitul lunii aprilie si deosebit de util. Recomand tuturor celor care au un w/e liber sa-l faca.
@Dorin - cred ca voiai sa spui ca "hipertensiva".

Multa sanatate!

Echipa medicala MedLife - Medicina de urgenta, Medicina generala

Medic Specialist
Dinescu Daniela,Medic Specialist Medicina de Urgenta
Medic Specialist...
Ghinescu Gabriela,Medic Medicina Generala
Medic Medicina...

Articole similare

Conform unui studiu efectuat recent de cercetatorii chinezi in cadrul caruia au fost analizate studiile realizate anterior pe aceeasi tema de cercetare, stresul acumulat la locul de munca reprezinta principalul risc pentru aparitia accidentelor vasculare cerebrale. Studiul a fost publicat in editia din octombrie a jurnalului Neurology. O analiza...
Silueta impresioneaza involuntar ochiul si mintea celui care priveste, fie ca e vorba de 90-60-90 ca proportie ideala in modelling sau de omul obisnuit. Sabloanele de frumusete si proportii devin imperative intr-un context social concurential, din ce in ce mai acut in ultimii ani. Daca vrei sa ai succes e preferabil sa arati bine, ingrijit,...
Principiu: Tehnica restrictiva si malabsorbativa (bypass gastric) care permite diminuarea cantitatii de alimente ingerate (talia stomacului este redusa la un mic rezervor) si asimilarea acestor alimente de catre organism, gratie unui scurt-circuit intre o parte a stomacului si intestin (nici un organ nu este indepartat). Alimentele ajung direct...
Cat de sanatoase sunt ouale?/ Foto: MorgueFile.com Inca din copilarie stiam ca ouale sunt foarte bune pentru micul dejun, dar devin nesanatoase pe parcursul zilei. Cinci experti in nutritie au fost intrebati de beneficiile consumului de oua la micul dejun. Fiecare dintre cei cinci experti au notat ca ouale sunt o sursa excelenta de vitamine,...
Va este foame? Ar trebui sa mancati. Dar exista si posibilitatea ca alimentele pe care la alegeti sa va provoace si mai multa foame decat va era inainte de masa. "Foamea este rezultatul multor interactiuni complexe care au loc in stomac, intestine, creier, pancreas si sange", spun specialistii. Problema este ca acesta este un circuit care poate...