Publicat la: 
7/04/2011

Stii sa acorzi primul ajutor? / Foto: Agerpres

"Aseara am intrat intr-o farmacie. Cand am iesit, in stanga, la cativa metri, zacea intins pe spate un batran solid, inalt, cu parul complet alb. […] M-am apropiat sa vad daca pot sa ajut si eu cu ceva, am sunat la 112 – mai sunase cineva, i-am luat si eu pulsul… […] Am vrut sa-i asez sub cap propria sacosa ca sa nu stea direct pe asfalt, insa am fost oprita la timp de cineva care mi-a spus ca nu ii face bine", povesteste o cititoare pe SmartWoman.ro. Unii dintre noi s-au confruntat cu o astfel de situatie, altii se vor confrunta in viitor. Dar intrebarea delicata este cati dintre noi ar sti ce sa faca daca cineva s-ar prabusi in fata noastra? Ar suna la Urgente. Si altceva? Ar asteapta sosirea Ambulantei, risipind minutele care pot face diferenta dintre viata si moarte.

Situatii critice precum tragicele evenimente din Japonia, impuscaturile din Tucson (S.U.A.) de la inceputul anului sau mult prea obisnuitele accidente de masina ridica o problema legata de capacitatea noastra, ca persoane fara educatie medicala, de a acorda primul ajutor in caz de urgenta. Un studiu realizat in 2010 de Universitatea din Michigan (vezi aici) demonstreaza statistic ca masajul cardio-respirator, una dintre tehnicile de prim ajutor de baza, intr-adevar salveaza vieti. Sansele unei persoane de a supravietui unui stop cardio-respirator depind de cartierul in care locuieste, pentru ca cel mai adesea vecinii sunt cei care pot aplica masajul cardiac. Stopul cardiac cauzeaza moartea daca nu se intervine in cateva minute prin resuscitare cardio-pulmonara sau defibrilatie. Astfel, pana la sosirea echipajului medical, de multe ori pacientul decedeaza in lipsa unui raspuns prompt din partea celor din jur.

Desi cursurile de prim ajutor nu sunt obligatorii, cu exceptia unor categorii profesionale expuse riscurilor de accidentare (in Romania conform Legii 524/2004), se incurajeaza educarea populatiei in aceasta directie. In unele tari cursurile se fac adesea in copilarie (in cadrul taberelor de cercetasi, spre exemplu) si se reactualizeaza la intervale regulate, motorul fiind spiritul civic sau propriul interes, mai degraba decat o obligatie legala.

Ce stiu romanii despre acordarea primului ajutor?

Alexandra (25 ani, sociolog) a spus ca nu a facut niciodata un curs de prim ajutor. "Nu am nici cea mai vaga idee ce as putea face in situatia in care ar pica cineva pe jos in fata mea. Am auzit ca daca cineva este lovit de masina nu trebuie miscat." Raspunsuri asemanatoare au venit din partea lui Alex (24, filolog) si a Oanei (30 ani, fotograf) care a facut mentiunea ca un astfel de curs ar fi trebuit sa fie facut la scoala de soferi, dar ea nu a avut parte de el. Datele statistice nu pot oferi un raspuns mai exact la aceasta intrebare, pentru ca pur si simplu nu exista.

Ion (29 ani, biolog) ne-a povestit ca a facut cateva ore de prim-ajutor in scoala: "Nu mai tin minte prea multe lucruri de la cursurile dintr-a VII-a, dar ca biolog mai stiu cum e cu primul ajutor". Cursurile de prim-ajutor facute in scoli reprezinta principala sursa de informare pe acest subiect pentru Alina (25 ani, traducator autorizat). "Am facut cursuri de prim-ajutor in scoala generala, clasele a VI-a si a VII-a din cate tin minte. Am fost la cabinetul medical al unui liceu unde am facut practica. Mai stiu sa pansez diferite leziuni, sa fac manevra Heimlich, resuscitare, ce sa fac in caz de lesin, insolatie. Acuma sincer, daca as fi pusa intr-o situatie din asta, nu stiu cum as reactiona." Liviu (23, IT) ne-a povestit ca a facut mai multe cursuri de prim ajutor insa succinte "de tipul celor cuprinse in protectia muncii", atat la scoala de soferi cat si la munca. Cunoaste principalele miscari ce pot fi facute in cazul urgentelor dar nu se incumeta sa faca masaj cardiac.

Cei care au facut scoala inainte de 1990 spun ca au avut parte de astfel de cursuri la scoala. "Am facut training de prim ajutor in liceu, in cadrul orelor de P.T.A.P. (Pregatirea tineretului pentru apararea patriei) si am fost si la concursurile P.T.A.P. Era pregatirea normala pe care o facea toata clasa, iar unii mai interesati sau care voiau sa mai scape de niste ore, mergeau si la concursuri care aveau, pe langa probele sportive, si una de prim ajutor. Acum nu mai stiu prea multe despre primul ajutor", sustine Dan (39 ani, IT).

Ana (51 ani, inginer) ne-a povestit cateva lucruri despre pregatirea de prim ajutor pe care a facut-o inainte de '90 iar, in calitate de profesor la un liceu tehnic, despre ce se face acum in scoli. "Pe langa orele de P.T.A.P. am mers si intr-o tabara a Crusii Rosii Internationale cand eram in liceu. Tineretul era implicat pe atunci in astfel de activitati. Apoi am facut instructaj la locul de munca. In caz de urgente ma descurc. Acum, in invatamantul tehnic (clasele IX- XII/XII) se tine in clasa a XI-a un curs obligatoriu de SSM - Sanatatea si securitatea muncii - de macar 50 de ore (teorie si practica) in care se discuta si primul ajutor. In scoala noastra copiii au si un manechin pe care fac resuscitare, pansari rani etc. In cazul in care gresesc resuscitarea manechinul «moare», in sensul ca apare un semnal ce atentioneaza ca manevra e incorecta si, astfel, ineficienta. Instructajul se face obligatoriu si in atelierele de practica, o data la 6 luni, iar profesorii repeta cateva reguli de baza la inceputul fiecarei ore practice, in functie de specificul acesteia (spre exemplu, atunci cand lucram cu curent electric le reamintim cum sa evite electrocutarile si ce sa faca in cazul unui astfel de accident). In invatamantul vocational unii diriginti organizeaza ore de prim ajutor, comasand clasele si aducand un specialist."

Unde se pot face cursuri de prim ajutor?

Principala organizatie care acorda cursuri de prim ajutor persoanelor fizice este Crucea Rosie Romana. In Romania sunt 47 de filiale ale Societatii Nationale de Cruce Rosie, reprezentand sediile din fiecare judet (in general localizate in resedinta de judet) si cele 6 sectoare ale Bucurestiului. "In ultima perioada am avut multe solicitari pentru cursurile de prim ajutor. Cursurile se tin in functie de planificarea fiecarei filiale deoarece si medicii care le tin sunt voluntari si atunci trebuie sa-si faca timp," a declarat dr. Irina Berechet, manager Programe Prim Ajutor Crucea Rosie, adaugand ca "cele mai multe cursuri se fac in weekend. Durata standard a unui curs este de 12 ore care se fac, cel mai frecvent, in doua zile consecutive, cate sase ore incluzand testarea cunostintelor teoretice dar si aplicatiile practice. Nimeni nu pleaca de la curs pana nu procedeaza corect. De corectitudinea gesturilor de prim-ajutor depinde viata unui om."

De obicei, cursurile de prim-ajutor sunt contra cost, aceasta fiind una dintre sursele de venit ale organizatiei. Conform adevarul.ro, pana la finele lunii aprilie 2011, Crucea Rosie ofera cursuri gratuite celor interesati, sub titulatura campaniei "A sti sau a nu fi" in cadrul unui proiect finantat de Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE).

"Se estimeaza ca 60% din persoanele care sunt victime ale unui accident rutier, de exemplu, pot deceda in primele minute. Atunci este esential sa ai o persoana care sa stie cum sa intervina. De aceea, cursantul va invata cum sa evalueze situatia, cum sa anunte serviciile de specialitate si care sunt manevrele de prim ajutor de baza pe care le poate face. De asemenea, mai facem pregatire si pentru alte situatii: hemoragii, rani ale capului, gatului, spatelui, fracturi, entorse, adaptam la nivelul de cunostinte al persoanelor sau la gradul lor de interes. Exista si un curs de sase ore pe care il facem de mult timp pentru siguranta rutiera", spune dr. Irina Berechet.

Sorin Mocanescu, medic generalist in cadrul MedLife, explica faptul ca instruirea de prim ajutor este o parte importanta a medicinei muncii, iar pentru unele firme e obligatorie. Agentii economici organizeaza astfel de cursuri pentru angajati. "Cererea exista. Mergem adesea in firme si facem instruire rapida de 2-3 ore in special pe BLS (Basic Life Support), fracturi, electrocutari." Dr. Mocanescu ne atrage atentia si asupra importantei trusei de prim-ajutor la locul de munca si a necesitatii ca aceasta sa fie folosita in scopul pentru care e gandita: "trusa de prim-ajutor de la munca se goleste insa nu atat din cauza urgentelor, ci deoarece unii angajati pleaca cu fesele si cu alte produse acasa. E important ca trusa de prim-ajutor sa fie completa iar produsele sa fie in garantie".

Autor: Corina Ionel

Specialitate: 
Comentarii

Este prima data cand aflu despre cursurile de prim ajutor organizate de Crucea Rosie. Ar trebui mai multa mediatizare. Cred ca in acest sens, mai ales televiziunile ar trebui sa se implice VOLUNTAR; in fond e vorba de a fi capabili sa salvam vieti omenesti, si ar putea arata astfel ca le pasa.

Nu stiam ca in Romania Crucea Rosie organizeaza asemenea cursuri. Acum nu am timp sa citesc tot articolul. L-am adaugat in favorites si voi reveni. Mi se pare interesant.

Sunt multe chestiii care le lipsesc romanilor pt a functiona ca o societate normala si asta e unul din ele. Toate prostiile sunt mediatizate dar cand vine vorba de educatie, cultura, sanatate foarte putine exista. Romania are o gramada de soferi. Teoretic ar trebui sa acorde primul ajutor fara probleme, insa practic n-au habar pt ca la noi lucrurile cand se fac nu se fac cum trebuie ca "merge si asa". Si partea proasta e ca nu cred ca se va schimba ceva prea curand...

Din pacate zvonul cu gratuitatea cursurilor de prim ajutor nu este confirmat, nici nu s-a pus vreodata problema sa fie gratuite cursurile.
De regula persoanele fizice compasive nu au 150 de lei disponibili pentru curs. Cele care au disponibili acesti bani nu cunosc compasiunea si nici nu au responsabilitate sociala ridicata.

Buna ziua!

Cursurile de prin ajutor sunt gratuite pana la finele lunii aprilie. Informatia a fost confirmata de Dr. Irina Berechet, manager Programe Prim Ajutor Crucea Rosie.

ce am vazut eu mai interesant prin alte tari este ca desi stagiul militar nu este obligatoriu (asa cum nu mai este nici la noi) a ramas totusi obligativitatea ca tinerii sa execute ceva numit "comunity service" (care printre altele include medical service voluntar).

De obicei, cand se intampla un accident, un lesin, in jurul persoanei cu pricina se aduna o gramada de curiosi si nepriceputi, cu tot felul de sfaturi "binevoitoare" . De cate ori nu am vazut cate o femeie lesinata pe care cei din jur incearca sa o ridice...manevra total gresita. Cel mai simple e sa asiguri suficient aer celui cazut, sa indepartezi curiosii si sa te asiguri ca are semne vitale, respira si ii bate inima. De rest se ocupa specialistii. E drept ca in scoala am facut cate ceva despre respiratia "gura la gura" si masajul cardiac , dar au trecut 40 de ani de atunci.
Oricum, daca din gramada de curiosi vedeti pe unul ca da cu fundul inapoi si incearca sa o stearga, puneti mana pe el , sigur e doctor !

Eu am vazut oameni cu facultate care nu stiau sa-si ia pulsul si spuneau ca nu si l-au luat niciodata. In cazul asta concret chiar il avea 122 fara sa bea cafea, pt. ca era hipertiroidiana si nu stia.

Pulsul nu se ia(ca ramane de tot fara el si nici scabie=raie nu e sa se ia de la unul la altul); pulsul se masoara. Tie iti ridica cafeaua pulsul ? Multora le ridica tensiunea arteriala(care la fel, se masoara), pulsul ramanand normal.

Eu am facut cursul de prim ajutor acum 3 zile. Este gratuit pana la sfarsitul lunii aprilie si deosebit de util. Recomand tuturor celor care au un w/e liber sa-l faca.
@Dorin - cred ca voiai sa spui ca "hipertensiva".

Multa sanatate!

Echipa medicala MedLife - Ecografie 3D, Medicina de urgenta

Dinescu Daniela,Medic Specialist Medicina de Urgenta
Medic Specialist...
Medic Specialist
Ghinescu Gabriela,Medic Medicina Generala
Medic Medicina...

Articole similare

Transfuzia de sange asigura supravietuirea bolnavilor de beta-talsemie majora / Foto: Agerpres   Talasemia este o boala ereditara caracterizata de productia scazuta de hemoglobina. Hemoglobina este o molecula din compozitia celulelor rosii ale sangelui, denumite si hematii, care are rolul de a transporta oxigenul catre organe. Chiar daca...
Malformatiile congenitale apar la aproximativ 3 % dintre nou nascuti, existand numeroase cauze care le pot determina cauze genetice, factori de mediu, agenti infectiosi etc. Malformatiile pot fi unice sau multiple (asocieri de malformatii), cu semnificatie clinica majora sau minora. Cititi mai multe si adresati intrebari pe blogul specialistului...
Constipatia reprezinta eliminarea dificila, dureroasa uneori, a unor scaune de consistenta crescuta, pe o durata ce poate depasi si 2 saptamani. Aproximativ 10% din copiii cu varsta mai mica de 12 ani prezinta constipatie. Factorii favorizanti ai consipatiei sunt: antecedentele familiale erori ale regimului alimentar factori educationali...
Alcoolul este utilizat la scara larga in intreaga lume. Cu toate acestea, mai putin de 60% dintre consumatorii constanti recunosc ca obiceiurile lor le pun sanatatea la risc, potrivit sondajului realizat de Global Drug Survey in 2014. Multi bautori nu reusesc sa gestioneze propriul consum de alcool. Kenneth R. Warren, director adjunct la National...
Cancerul, detectat in sase minute / Foto: Sxc.hu Vestea buna este ca in curand se va putea detecta prezenta celulelor canceroase in organism in numai sase minute. Vestea si mai buna este ca dispozitivul capabil sa realizeze acest lucru va fi un produs 100% romanesc. Spre deosebire de grupurile de cercetare din strainatate pot spune ca suntem cu...