Publicat la: 
28/12/2018

imbatranirea pielii

Fibroblastele dermice sunt celule specializate, localizate adanc in piele, care genereaza tesut conjunctiv si ajuta pielea sa se recupereze cand ne ranim. Unele fibroblaste au capacitatea de a se transforma in celule grase, care se afla sub derma, oferind pielii un aspect plin si tineresc, dar acestea produc si un tip de peptide care joaca un rol crucial in combaterea infectiilor, potrivit eurekalert.org.

Cercetatorii de la Universitatea din California au condus un nou studiu, publicat in revista ”Immunity”, prin care au demonstrat cum fibroblastele se dezvolta in celulele grase si ce determina incetarea acestui proces pe masura ce oamenii imbatranesc.

”Am descoperit ca la batranete, pielea isi pierde capacitatea de a forma grasime. Acest lucru afecteaza modul in care pielea lupta impotriva infectiilor si influenteaza felul in care pielea va arata la batranete”, explica Richard Gallo, profesor la departamentul de dermatologie.

Totusi, cresterea in greutate nu reprezinta calea de a transforma fibroblastele dermice in celule grase deoarece si obezitatea interfereaza cu capacitatea de a lupta impotriva infectiilor. Mai exact, apare o proteina care controleaza multe functii celulare, numita factorul de crestere beta, impiedica transformarea fibroblastelor in celule grase si previne producerea de peptide antimicrobiene, cu rol in protejarea impotriva infectiilor.

”Copiii au cantitati foarte mari din acest tip de grasime sub piele, astfel ca pielea poate combate multe tipuri de infectii bacteriene. Fibroblastele dermice imbatranite isi pierd capacitatea de a forma aceasta grasime sub piele. Pielea care are un strat de grasime sub ea arata mai tanara. Cand imbatranim, aspectul neplacut al pielii are de-a face cu pierderea grasimii de sub ea”, spune Gallo.

Oamenii de stiinta au folosit soareci pentru a-si testa ipoteza. Acestia au folosit blocanti chimici pentru a inhiba factorul de crestere beta, determinand pielea sa revina la o functie mai tanara si sa permita fibroblastelor dermice sa se transforme in celule grase.

Uneori, aceste celule isi pierd capacitatea inainte de batranete. Intelegerea procesului biologic ar putea fi utila mai ales in aceste cazuri pentru a ajuta pielea sa lupte impotriva infectiilor cum ar fi stafilococul auriu, o bacterie patogena care este principala cauza a infectiilor pielii, inimii, dar si un factor major in agravarea eczemelor. Cand stafilococul auriu devine imun la antibiotice, poate duce chiar la deces.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ecografie 3D, Medicina de familie

Tatomir Adina-Maria, Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist
Medic Primar...
Medic Specialist
Gavrilescu Cristina-Florentina,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar