Publicat la: 
8/02/2017

Limbajul semnelor ar putea imbunatati vederea periferica

Deprinderea unui limbaj vizual-spatial, precum limbajul semnelor, imbunatateste vederea periferica in randul adultilor.

Timpul de reactie la vederea periferica este mai scurt in randul adultilor ce sufera de probleme de auz, precum si in randul interpretilor limbajului mimico-gestual, prin comparatie cu adultii care nu sufera de astfel de probleme, arata un studiu efectuat de un grup de cercetatori britanici in colaborare cu cercetatorii americani, citat de futurity.org.

"Am fost surprinsi sa observam ca timpii de raspuns sunt mai mici in randul interpretilor BSL (British Sign Language), care nu au cunoscut acest limbaj inca din copilarie, dar care au reusit sa isi imbunatateasca acuitatea vizuala periferica prin invatarea acestui limbaj folosit cu o frecventa zilnica," declara Charlotte Codina, lector in cadrul Universitatii din Sheffield.

BSL este cea mai comuna forma de limbaj mimico-gestual din Marea Britanie, fiind utilizat de circa 145 de mii de oameni. Limbajul are propria structura gramaticala si propria sintaxa, ce nu sunt dependente si nici interconectate cu limba engleza vorbita.

Adultii surzi au un timp de reactie la stimulii vizuali mult mai scurt, precum si o vedere periferica in mod semnificativ mai buna, prin comparatie cu adultii care nu au probleme de auz si cei care au deprins acest limbaj in mod optional, conform studiului publicat in jurnalul "Frontiers in Psychology".

Studiul ofera dovezi in sustinerea ipotezei conform careia pierderea unui simt, precum auzul, imbunatateste acuitatea celorlalte, precum vederea sau mirosul, sunt de parere cercetatorii.

"Am constatat ca adultii surzi au un timp de reactie mult mai rapid la intregul camp vizual, ce se extinde periferic pana la 85 de grade. Studiul nostru arata ca persoanele cu deficiente de auz au abilitati vizuale exceptionale, pe care persoanele cu auz bun nu le pot dobandi decat prin deprinderea si antrenarea limbajului semnelor," adauga Charlotte Codina.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Oftalmologie

Paunescu Cristina,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 14