Publicat la: 
8/05/2018

antrenament fizic

Raspunsul organismului la antrenamentul sportiv difera de la o persoana la alta in termeni de ardere a grasimii, insa de curand cercetatorii de la Joslin Diabetes Center din Massachusetts au descoperit un nou indiciu ce explica de ce au loc aceste diferente. Este vorba despre actiunea unui hormon de ardere a grasimilor ale carui niveluri cresc in fluxul sangvin atat pe durata efectuarii antrenamentelor sportive, cat si ca raspuns la temperaturile scazute. O mai buna intelegere a semnalelor ce indica arderea caloriilor ar putea deschide, astfel, noi cai de dezvoltare a tratamentelor specializate pentru cazurile de obezitate, scrie joslin.org.

Aceste constatari apartin primului studiu cuprinzator realizat pe tema hormonului de control al arderii grasimilor, cunoscut sub numele de lipokine, mai exact hormonul care influenteaza nivelul de lipide din organism pe parcursul activitatii fizice. Raportul noului studiu a fost publicat recent in revista de specialitate "Cell Metabolism.'

"Acesta este un domeniu cu totul nou in cercetarea metabolismului si se pare ca am descoperit un alt mecanism prin care exercitiile fizice pot avea efecte benefice," declara Dr. Laurie Goodyear, directoarea sectiei de fiziologie si metabolism din cadrul Joslin Diabetes Center.

"Aceste date identifica o lipokina, eliberata in organism pe durata exercitiilor fizice, ce poate ajuta la reglarea efectelor metabolice in urma efortului," declara Dr. Kristin Stanford, profesoara in cadrul Universitatii de Stat din Ohio.

Ce arata noul studiu privind rolul lipokinelor in bolile metabolice

Experimentele efectuate atat pe subiecti umani, cat si pe soarecii de laborator, au aratat ca nivelurile unei lipokine - 12,13-diHOME - cresc semnificativ pe durata exercitiilor fizice, spre deosebire de nivelul altor lipokine analizate.

Noua cercetare a analizat eliberarea lipokinelor din grasime bruna, sau tesut adipos, care arde atunci cand subiectii umani sau mamiferele sunt expuse la frig.

Atat in randul oamenilor, cat si al animalelor, cercetatorii au demonstrat ca molecula 12,13-diHome a fost eliberata in organism prin procesul de ardere a grasimilor in urma expunerii la frig, oferind efecte benefice pe plan metabolic.

Cercetatorii au inceput analiza prin masurarea nivelurilor de lipokine in sange in randul a 27 de voluntari sanatosi de sex masculin inainte de antrenament, imediat dupa antrenament, dar si la trei ore dupa efortul fizic.

"Imediat dupa efortul fizic, nivelul de lipokine 12,13-diHOME este in mod semnificativ crescut," declara Dr. Goodyear.

Ulterior, oamenii de stiinta au analizat datele unui alt grup de voluntari, 12 tineri de ambele sexe. Din nou, nivelul de lipokine a crescut substantial in timpul exercitiilor fizice. In plus, oamenii de stiinta au descoperit ca, cu cat subiectii se afla la greutatea optima, cu atat nivelul de lipokine 12,13-diHOME era mai mare in perioada de dupa antrenament.

In continuare, cercetatorii au studiat lipokinele soarecilor de laborator si au ajuns la rezultate similare.

Apoi, oamenii de stiinta au analizat indiciile moleculare ale lipokinelor si au descoperit ca grasimea bruna este sursa de provenienta a acestora. Aceasta constatare a fost confirmata si atunci cand cercetatorii au eliminat majoritatea grasimilor brune de la soarecii de laborator si au descoperit ca nivelul de 12,13-diHOME pe parcursul exercitiilor a scazut brusc.  

"Se pare ca acesta este primul exemplu al unui hormon eliberat din grasimea bruna ce ar putea regla unele dintre efectele metabolice pe care exercitiile fizice le au asupra organismului," noteaza Dr. Goodyear.

Importanta constatarilor privind lipokinele

Oamenii de stiinta din intreaga lume cauta noi modalitati de crestere a ratei de ardere a caloriilor pentru a rezolva problema obezitatii.

"Cele mai multe dintre datele studiilor de specialitate efectuate pe aceasta tema sugereaza ca exercitiile fizice nu reduc tesutul adipos sau grasimea bruna, insa cercetarea noastra arata ca exercitiile fizice au un efect benefic asupra arderii acestora.

Din experimentele efectuate atat pe soarecii de laborator, cat si pe celulele musculare ale soarecilor carora li s-au administrat 12,13-diHOME, am observat ca lipokina actioneaza ca un semnal pentru a stimula utilizarea acizilor grasi ca un combustibil," conchide Dr. Goodyear.

Pe viitor, cercetatorii de la Joslin Diabetes Center din Massachusetts isi propun sa aprofundeze tema cercetarii de fata si asupra altor lipokine pentru a dobandi o imagine completa asupra modului in care putem combate bolile metabolice.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...
Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist