Publicat la: 
29/11/2018

lipsa somn

Cercetatorii de la Universitatea Iowa au descoperit, printr-un nou studiu, publicat in ”Journal of Experimental Psychology”, ca oamenii care nu dorm suficient noaptea prezinta un risc mai mare de a actiona agresiv, mai ales in situatiile frustrante, potrivit sciencedaily.com.

Acesta este primul studiu care demonstreaza ca lipsa somnului poate intensifica sentimentul de furie. Au existat studii anterioare care au demonstrat ca exista o conexiune intre somn si furie, insa au ramas nelamuriri. Nu se stia exact daca lipsa somnului a provocat furia, sau daca furia a provocat lipsa somnului. Cercetarea actuala gaseste raspunsul la aceasta dilema si ofera o noua perspectiva asupra capacitatii noastre de a ne adapta situatiilor iritante cand suntem obositi.

”In mod normal, oamenii se acomodeaza la situatiile care ii irita, cum ar fi latratul unui caine, sau hainele incomode. Totusi, indivizii care nu se odihnesc suficient ajung mult mai repede la sentimente precum mania si suferinta, iar capacitatea lor de a se adapta la situatii neplacute se inverseaza”, spune Zlatan Krizan, profesor de psihologie.

Participantii la studiu au fost impartiti in doua grupe. Prima grupa si-a mentinut programul obisnuit de somn, de aproximativ 7 ore pe noapte. In schimb, participantii din a doua grupa au dormit mai putin cu 2-4 ore timp de doua nopti, adica patru ore si jumatate de somn pe noapte.

Pentru a masura intensitatea furiei, specialistii i-au chemat in laborator pe participanti inainte si dupa somn. Acestia au fost pusi sa asculte diferite sunete, cum ar fi sunetul de apa pulverizata, scopul fiind sa creeze conditii inconfortabile, care tind sa provoace furie.

”In general, furia a fost mai intensa in cazul celor care au dormit mai putin. Asa cum ne asteptam, acestia au raportat zgomotele ca fiind mai neplacute”, explica Krizan.

Impactul somnului asupra furiei

Scaderea orelor de somn provoaca emotii negative, cum ar fi anxietatea si tristetea, iar emotiile pozitive, cum ar fi fericirea si entuziasmul, sunt diminuate. Specialistii au masurat aceste efecte pentru a intelege mai bine relatia dintre somn, furie si emotii. Astfel, au descoperit ca somnul insuficient are un efect unic asupra maniei. De asemenea, au aflat ca si starea de somnolenta reprezinta un factor important.

Pentru urmatorul studiu, specialistii analizeaza datele a 200 de studenti care au tinut un jurnal de somn timp de o luna. In fiecare zi, acestia si-au monitorizat somnul si sentimentele de furie. Rezultatele initiale arata ca studentii au raportat in mod constant un grad mai ridicat de furie decat in mod normal in zilele in care au dormit mai putin.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Sahlean Mihaela,Psiholog Clinician Principal, Doctor in Psihologie
Psiholog...
Psiholog
Psiholog
Psiholog...

Articole similare

O cearta puternica va schimba complet dispozitia si va afecteaza abilitatea de a efectua sarcinile de zi cu zi in moduri care ar putea fi periculoase pentru sanatatea dumneavoastra. Specialistii in gestionarea furiei au alcatuit o lista cu lucrurile pe care nu ar trebui sa le faceti atunci cand sunteti nervos si ofera sfaturi referitoare la...
O bautura te va ajuta sa dormi? Insomnia te poate face disperat dupa un somn bun si ajungi sa te gandesti ca o bautura ajuta. Probabil acest mit persista deoarece alcoolul te ajuta sa adormi. Dar, odata ce ai adormit duce la un somn agitat sau te face sa te trezesti mai devreme. Insomnia este o problema strict mintala Mit. Este adevarat ca...
Oamenii care dorm mai putin de sase ore pe noapte pot avea un risc crescut de boli cardiovasculare, comparativ cu cei care dorm intre sapte si opt ore. Specialistii au descoperit prin acest studiu ca somnul insuficient creste riscul aterosclerozei, adica reducerea diametrului vaselor de sange pana la infundarea acestora, potrivit sciencedaily.com...
Furia poate fi controlata/ Foto: Dreamstime.com E greu sa-i faci fata atunci cand pune stapanire pe tine, apoi regreti cand vezi consecintele. Psihologii o descriu ca pe un amestec de emotii si schimbari fizice. Dincolo de reactiile chimice si senzatia de putere, e insotita adesea de rusine, frustrari sau agresiune. Ce poti face pentru a-...
Dorinta de razbunare poate fi consecinta sentimentului de furie. Totusi, ce se intampla la nivel cerebral cand creierul nostru simte nedreptatea? Cercetatorii si-au propus sa gaseasca zonele creierului care sunt activate in momentul in care apare furia, anunta sciencedaily.com. Echipa de cercetatori de la Universitatea din Geneva, Elvetia, a...