Publicat la: 
21/09/2017

Lupta cu emotiile negative te face sa te simti mai rau

Imbratisarea emotiilor negative te poate face sa te simtiti mai bine, in timp ce presiunea de a fi pozitiv mereu te poate face sa te simtiti mai rau, sugereaza noi cercetari, conform futurity.org.

Am descoperit ca persoanele care accepta in mod obisnuit emotiile negative de fapt au mai putine emotii negative, ceea ce duce la o mai buna sanatate psihologica, spune autorul principal al studiului, Iris Mauss, profesor asociat de psihologie la Universitatea din California, Berkeley.

In acest moment, cercetatorii pot doar sa speculeze de ce acceptarea emotiilor negative duce la dezamorsarea lor.

Poate daca ai o atitudine de acceptare fata de emotiile negative, nu le acorzi prea multa atentie, poate, daca iti judeci in mod constant emotiile, negativitatea se aduna, spune Mauss.

Studiul, care apare in Journal of Personality and Social Psychology, a testat legatura dintre acceptarea emotiilor si sanatatea psihologica la peste 1300 de adulti din zona San Francisco Bay Area si din zona metropolitana Denver, Colorado.

Rezultatele sugereaza ca persoanele care se impotrivesc in mod obisnuit sa-si recunoasca cele mai intunecate emotii sau le judeca prea aspru pot sa se simta mai stresate psihologic.

Dimpotriva, cei care, in general, permit sentimentelor cum ar fi tristetea, dezamagirea si resentimentele sa-si desfasoare cursul, au raportat mai putine simptome de tulburare a dispozitiei decat cei care le critica sau le resping, chiar si dupa o perioada sase luni.

Se pare ca modul in care abordam reactiile noastre emotionale negative este foarte important pentru bunastarea noastra generala, spune Brett Ford, profesor de psihologie la Universitatea din Toronto. Oamenii care accepta aceste emotii fara a judeca sau a incerca sa le schimbe fac fata stresului cu mai mult succes.

Trei studii separate au fost efectuate pe diferite grupuri, atat in laborator, cat si online si au fost luate in considerare varsta, sexul, statutul socio-economic si alte variabile demografice.

Este mai usor sa ai o atitudine de acceptare daca ai o viata rasfatata, motiv pentru care am exclus statutul socio-economic si factorii de stres majori de viata care ar putea influenta rezultatele, spune Mauss.

In continuare, cercetatorii intentioneaza sa analizeze factori precum cultura si educatia pentru a intelege mai bine de ce unii oameni accepta mai mult emotiile negative decat altii.

Intrebandu-i pe parinti despre atitudinea lor fata de emotiile copiilor, am putea anticipa ce simt copiii despre emotiile lor si cum ar putea fi afectata sanatatea lor mintala, spune Mauss.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihoterapie

Articole similare

Grup de suport pentru persoanele care au pierdut pe cineva drag / Foto: Photoxpress.com Pentru cei care au pierdut recent o persoana draga, se organizeaza din iulie 2011, in Bucuresti, intalniri de suport cu facilitatori profesionisti, sub egida proiectului Doliul la Romani. Toti participantii vor putea sa vorbeasca despre pierderea lor, sa se...
Persoanele care reusesc sa aiba o atitudine mai distanta fata de problemele inevitabile ale vietii au un set de abilitati care le asigura rezistenta in fata acestora si le ajuta sa preintampine manifestarea episoadelor de anxietate, potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la European College of Neuropsychopharmacology. Iata care...
Imbratisarea emotiilor negative te poate face sa te simtiti mai bine, in timp ce presiunea de a fi pozitiv mereu te poate face sa te simtiti mai rau, sugereaza noi cercetari, conform futurity.org. Am descoperit ca persoanele care accepta in mod obisnuit emotiile negative de fapt au mai putine emotii negative, ceea ce duce la o mai buna sanatate...