Publicat la: 
14/07/2016

Magneziul poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Suplimentele cu magneziu administrate pe o durata de trei luni de zile poate duce la scaderea tensiunii arteriale, potrivit unei analize realizate recent de catre un grup de cercetatori de la Universitatea Statului Indiana din Bloomington pe baza a 30 de studii efectuate precedent.

Dovezile prezentate de studiile anterioare au sugerat ca deficienta de magneziu poate fi un factor de risc cardiometabolic ce afecteaza hipertensiunea arteriala, conform opiniei autorului principal al studiului de fata, Yiqing Song.

"Administrarea regulata de suplimente cu magneziu pe cale orala poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si poate fi considerata drept un tratament antihipertensiv accesibil ca pret si sigur. Insa trebuie sa luam in considerare si faptul ca suplimentele pe baza de magneziu pot provoca simptome gastrointestinale si pot interfera cu alte tratamente medicamentoase, asa incat in cazul pacientilor cu boli de inima, boli de rinichi, boli de ficat sau alte afectiuni critice nu sunt recomandate suplimentele cu magneziu fara consimtamantul si supravegherea unui medic specialist," a mai declarat Yiqing Song.

Pentru a realiza studiul de fata cercetatorii au analizat datele a 34 de studii clinice care au inclus un total de circa 2.000 de persoane. In baza acestor rezultate cercetatorii au descoperit ca administrarea de suplimente zilnice de aproximativ 368 de mg de magneziu timp de trei luni pareau sa reduca masuratorile tensiunii arteriale intre unul si doi milimetri coloana de mercur (mm Hg).

Limitele normale ale tensiunii arteriale sunt intre 120 mm Hg si 80 mm Hg, iar o tensiune arteriala ridicata este de obicei intre limitele de 140/90 mm Hg.

Gasirea unei metode sigure pentru scaderea tensiunii arteriale, chiar si in limite modeste, ar putea avea un impact semnificativ pentru sanatatea publica, sunt de parere autorii prezentului studiu, publicat in revista "Hypertension."

De asemenea, persoanele care au luat astfel de suplimente alimentare au avut un nivel mai ridicat de magneziu in sange, decat cei care au fost pusi pe tratamente de tip placebo, ceea ce sugereaza - desi nu dovedeste - ca magneziul este responsabil pentru usoara scadere a tensiunii arteriale in randul persoanelor care au luat aceste suplimente.

Trebuie mentionat ca cei care doresc sa isi suplimenteze organismul cu magneziu ar putea apela si la o dieta sanatoasa, a declarat pentru reuters.com purtatorul de cuvant al institutului American Heart Association, Penny Kris-Etherton.

"Acest studiu subliniaza importanta unei diete sanatoasa ce prevede cantitatea de magneziu recomandata ca strategie ce ajuta la controlul tensiunii arteriale," a mai declarat acesta.

Sursa: Reuters

G.T.