Publicat la: 
17/05/2018

De la decizia de a te ridica din pat dimineata pana la a alege sa opresti televizorul si sa te culci seara, mintea analizeaza costurile si beneficiile fiecarei alegeri pe care o faci. Un nou studiu descrie modul in care creierul face astfel de decizii, calculand daca merita sa depui efort in schimbul unor recompense potentiale.

Studiul, realizat de psihologi de la Universitatea Emory, a fost publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)

''Am aratat ca cortexul prefrontal ventromedial al creierului, despre care nu se credea anterior ca are un rol cheie in alegerile bazate pe efort, pare sa fie implicat puternic in formarea asteptarilor care stau la baza acestor alegeri ", spune psihologul Emory, Michael Treadway, autor principal al studiului.

Laboratorul se concentreaza pe intelegerea mecanismelor moleculare ale simptomelor psihiatrice legate de starea de spirit, de anxietate si de luarea deciziilor.

Intelegerea modului in care creierul functioneaza normal atunci cand decide sa depuna efort ofera o modalitate de a identifica ce se petrece in tulburarile in care motivatia este redusa, cum ar fi depresia si schizofrenia.

In studiile anterioare s-a observat ca trei regiuni ale creierului sunt implicate in luarea deciziilor; cortexul cingular anterior dorsal (dACC), insula anterioara (aI) si cortexul prefrontal ventromedial (vmPFC). Studiile au aratat ca vmPFC este esential pentru calcularea valorii subiective in timpul luarii deciziilor de probabilitate. Dar, dovezile anterioare au sugerat de asemenea ca atunci cand vine vorba de decizii privind efortul depus, acele estimari cu valoare subiectiva nu au fost calculate de vmPFC, ci de celelalte doua regiuni ale creierului.

O limitare a studiilor anterioare privind alegerile bazate pe efort a fost ca s-au prezentat simultan costurile si beneficiile unei alegeri subiectilor experimentali.

"In lumea reala, totusi, de obicei, trebuie sa luam decizii bazate pe informatii incomplete", spune Amanda Arulpragasam.

Arulpragasam a proiectat un studiu care a permis cercetatorilor sa modeleze calcule neuronale distincte pentru efort si recompensa. Subiectii au fost supusi imagisticii prin rezonanta magnetica functionala (fMRI) in timp ce indeplineau o sarcina de luare a deciziilor bazata pe efort, unde costurile efortului si recompensele alegerii au fost prezentate separat in timp.

Subiectii puteau alege sa nu depuna eforturi si sa primeasca 1 dolar sau sa faca un anumit nivel de efort fizic in schimbul unor recompense monetare de diferite marimi, pana la 5,73 dolari.

Proiectul experimental a permis cercetatorilor sa analizeze separat efectele alegerilor recente asupra formarii asteptarilor privind deciziile viitoare.

Rezultatele au aratat rolul clar al vmPFC in codificarea unei recompense anticipate inainte ca toate informatiile sa fi fost dezvaluite. Datele au sugerat, de asemenea, ca DACC si aI sunt implicate in codificarea diferentei dintre ceea ce asteptau participantii si ceea ce au obtinut, mai degraba decat codificarea costului efortului.

"Unii cercetatori au argumentat ca deciziile privind efortul au un circuit neural diferit de deciziile privind probabilitatea si riscul. Am aratat ca toate cele trei regiuni ale creierului intra in joc, intr-un mod diferit decat era cunoscut anterior," spune Treadway.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

De la decizia de a te ridica din pat dimineata pana la a alege sa opresti televizorul si sa te culci seara, mintea analizeaza costurile si beneficiile fiecarei alegeri pe care o faci. Un nou studiu descrie modul in care creierul face astfel de decizii, calculand daca merita sa depui efort in schimbul unor recompense potentiale. Studiul, realizat...