Publicat la: 
7/11/2017

Care este mecanismul ce ne ajuta sa inhibam gandurile negative | studiu

O substanta chimica din regiunea creierului responsabila pentru functiile de memorare ne ajuta sa suprimam gandurile negative, arata un nou studiu publicat in revista de specialitate "The journal Nature Communications". Noile descoperiri ar putea explica de ce persoanele care sufera de tulburari precum anxietate, tulburarea de stres post-traumatic, depresie si schizofrenie au parte frecvent de ganduri intruzive atunci cand se produce un dezechilibru, informeaza cam.ac.uk.

Cateodata ne confruntam cu ganduri nedorite, amintiri neplacute, imagini ce descriu fricile noastre sau ingrijorari cu privire la viitor. Cand aceste episoade au loc, gandurile pot deveni recurente, in lipsa intentiei noastre ca acest lucru sa aiba loc. Recurenta acestor ganduri poate da nastere episoadelor de anxietate, ce cauzeaza la randul lor alte tulburari pe plan psihologic.

Gandurile negative pot da nastere unei serii de simptome debilitante specifice bolilor psihiatrice

"Capacitatea noastra de a ne controla gandurile este deosebit de importanta pentru sanatatea noastra pe plan psihic. Atunci cand aceasta capacitate se slabeste, gandurile noastre negative pot da nastere unei serii de simptome debilitante specifice bolilor psihiatrice: amintiri intruzive, halucinatii, ruminarea gandurilor, ingrojorari patologice si persistente. Acestea sunt simptomele ce descriu o serie de boli mintale, precum tulburarea de stres post-traumatic, schizofrenia, depresia si anxietatea," declara Prof. Michael Anderson de la Medical Research Council Cognition and Brain Sciences Unit din Marea Britanie.

Prof. Anderson descrie capacitatea noastra de a interveni si a impiedica aparitia anumitor amintiri si ganduri neplacute pentru a opri o actiune. "Nu am fi putut supravietui fara a avea puterea de a ne controla actiunie. Avem o suma de reflexe rapide ce ne sunt adesea utile, insa uneori trebuie sa controlam pentru a impiedica anumite actiuni sa aiba loc. In acest sens, trebuie sa existe un mecanism similar ce ne ajuta sa stopam gandurile nedorite," declara autorul.

Cortexul prefrontal joaca un rol cheie in controlul actiunilor noastre, iar cercetarile efectuate recent au aratat ca aceasta regiune joaca un rol la fel de important in stoparea gandurilor nedorite. Acesta actioneaza ca un regulator principal, controland alte regiuni ale creierului, precum cortexul motor pentru impiedicarea actiunilor si hipocampul pentru stoparea amintirilor.

Pentru a realiza acest studiu, echipa de cercetatori condusa de Dr. Taylor Schmitz si Prof. Anderson au folosit o serie de atributiuni pentru a identifica un proces central al creierului ce permite cortexului prefrontal sa inhibe gandurile.

Pe parcursul studiului, participantii au invatat, in prima faza, sa asocieze o serie de cuvinte ce nu aveau o legatura semantica, iar in cea de-a doua faza au fost rugati sa isi aminteasca cuvantul asociat la aparitia unei lumini verzi pe ecran si sa suprime gandul cuvintelor asociate la aparitia unei lumini rosii.

Cu ajutorul tehnologiei de imagistica prin rezontanta magnetica functionala si spectroscopia de rezonanta magnetica, cercetatorii au observat ceea ce se intampla in regiunile-cheie ale creierului, in timp ce participantii au incercat sa isi inhibe gandurile. Spectroscopia a permis cercetatorilor sa masoare compozitia chimica a creierului, iar imagistica a ajutat la masurarea activitatii cerebrale.

Abilitatea de a inhiba gandurile nedorite depinde de un compus chimic

Studiul a aratat ca abilitatea participantilor de a isi inhiba gandurile nedorite sta in actiunea unui neurotransmitator - un compus chimic ce permite transmiterea mesajelor intre celulele nervoase, cunoscut sub prescurtarea de concentratii GABA.

Dr. Anderson si colegii sai au descoperit ca nivelul de concentratie al neurotransmitatorului GABA de la nivelul hipocampului determina capacitatea oamenilor de a isi bloca selectiv procesul de recuperare al gandurilor si amintirilor.

Noile descoperiri dau raspunsul la una dintre cele mai importante intrebari mentionate in cercetarile de specialitate pe tema schizofeniei. Acestea arata ca persoanele ce sufera de aceasta afectiune au parte de activitate cerebrala crescuta in zona hipocampului, ce este corelata cu aparitia gandurilor intruzive si a halucinatiilor.

Studiile post mortem au aratat ca neuronii inhibitori ce utilizeaza compusul GABA sunt afectati la persoanele ce sufera de schizofrenie, asa incat cortexul prefrontal esueaza in a reglementa activitatea cerebrala la nivelul hipocampului. Acest lucru sugereaza ca hipocampul nu poate inhiba aparitia gandurilor si a amintirilor ratacitoare, ce pot declansa aparitia halucinatiilor.

"Influentele de mediu, precum si cele genetice, ce dau nastere hiperactivitatii hipocampului ar putea fi cauzele declansarii unei serii de tulburari carora le sunt caracteristice gandurile intruzive. Studiile au aratat ca o activitate crescuta la nivelul hipocampului este prezenta la persoanele ce sufera de tulburare de stres post-traumatic, anxietate, depresie cronica si toate acestea au o incapacitate patologica de a controla gandurile, manifestata prin ingrijorare excesiva sau ruminarea gandurilor negative," conchide Dr. Schmitz.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Antrenamentele de fitness in grup scad nivelul de stres cu 26% si imbunatatesc semnificativ calitatea vietii, in timp ce antrenamentul individual presupune depunerea unui efort fizic mai mare, fara a genera schimbari semnificative pe plan psihic sau emotional, potrivit unui nou studiu efectuat de cercetatorii de la University of New England si...
De-a lungul timpului, multi oameni au sustinut ideea ca meditatia poate schimba modul in care ne comportam fata de cei din jur si ne antreneaza sentimentul de compasiune fata de ceilalti. O noua cercetare, efectuata de oamenii de stiinta de la Universitatea din Coventry din Anglia, Universitatea Massey din Noua Zeelanda si Universitatea Radboud...
Sub ce forma vine fericirea? / Foto: Photoxpress Nenumarate carti si pretinsi profesori au incercat de-a lungul vremii sa ofere publicului secretul fericirii. Nimeni nu a reusit sa vina insa cu ceva palpabil. Nici psihologii nu pot face acest lucru, insa au descoperit cum sa masoare fericirea iar studiile riguroase au reusit sa demonstreze care...
Izolarea impusa de pandemia de coronavirus se doveste a fi o provocare pentru multi dintre noi.  Dintr-o data fie petrecem mult timp singuri, fie petrecem mult mai mult timp decat inainte cu familia.  Si cum in aceasta perioada emotiile negative sunt multe si se acumuleaza de la o zi la alta, suntem tentati sa le eliberam exact acolo unde ne...
Viata noastra este intotdeauna presarata de decizii, iar abilitatea de a cantari probabilitatea ca anumite evenimente sa aiba loc joaca un rol central in alegerile pe care le facem. Invatand sa estimam ce eveniment este mai probabil sa se intample, devenim din ce in ce mai buni in analizarea riscurilor si a beneficiilor ce ne ghideaza actiunile....