MEDICINA GENERALA

14 Iunie 2018

Care sunt mecanismele naturale de vindecare a bolilor inflamatorii intestinale

intestine

Tratarea bolilor inflamatorii intestinale este o mare provocare pentru specialistii din domeniu, intrucat cauzele declansarii acestor boli sunt complexe: mostenirile genetice, microbiomul, functiile autoimune sunt numai cativa dintre factorii care contribuie la aparitia inflamatiei la nivelul intestinului.

De curand, cercetatori de la Weizmann Institute of Science au inceput sa investigheze cai alternative pentru tratarea acestor boli complexe. Intr-un experiment efectuat recent pe soarecii de laborator, oamenii de stiinta au descoperit o modalitate de a declansa un mecanism natural de aparare a organismului ce determina corpul sa lupte pentru a atenua inflamatia intestinala. Noile constatari au fost publicate recent in jurnalul de specialitate "Cell Reports".

Studiul, condus de medicul veterinar Dr. Noa Stettner, s-a axat pe analiza oxidului nitric (NO), o molecula de semnalizare implicata in variate procese biologice. Oamenii de stiinta incearca de multa vreme sa determine care este rolul NO in bolile inflamatorii, ca boala Crohn si colita ulcerativa, precum si daca NO ar putea fi folosit in terapii, insa studiile de specialitate nu au reusit sa ajunga la rezultate concludente: NO a atenueaza inflamatia intestinala in unele cazuri si o provoaca in altele.

Reactii diferite la nivel celular 

Cercetatorii de la Weizmann Institute of Science au emis ipoteza ca astfel de reactii diferite pot aparea intrucat NO are efecte diferite asupra diferitelor celule de la nivelul intestinului. 

Pentru a testa aceasta idee, oamenii de stiinta au editat genetic soarecii de laborator pentru a bloca productia de NO in organism fie la nivelul celulelor ce alcatuiesc peretii intestinului, fie la nivelul celulelor imune.

Rezultatele analizei de laborator arata ca simptomele colitei ulcerative s-au agravat atunci and sinteza NO a fost blicata la nivelul celulelor intestinale si s-au ameliorat atunci cand sinteza NO a fost blicata la nivelul celulelor imune, in special la nivelul macrofagelor.

Aceste rezultate sugereaza ca NO reduce inflamatia atunci cand este produsa la nivelul celulelor intestinale, dar creste nivelul acesteia atunci cand ea este secretata de celulele imune.

Noi metode de tratare a bolilor inflamatorii intestinale

In urma analizei lor, oamenii de stiinta au concluzionat ca bolile inflamatorii intestinale ar putea fi tratate dintr-o perspectiva diferita, folosind mecanismul natural de aparare al organismului.

O astfel de metoda ar presupune cresterea nivelului de NO in mod exclusiv la nivelul celulelor ce alcatuiesc interiorul peretilor intestinali, intrucat administrarea externa a NO ca medicament ar putea provoca reactii adverse la nivelul celulelor ce captusesc peretii exterior ai intestinului. 

Dr. Stettner si echipa sa au dezvoltat o metoda de stimulare a productiei de NO in interiorul intestinului. 

Pentru a dezvolta aceasta metoda, cercetatorii au luat in considerare constatarile anterioare ale studiilor efectuate pe aceasta tema, conform carora o enzima numita ASL joaca un rol cheie in productia de NO, fiind responsabila pentru fabricarea aminoacizilor arginina, materia prima din care organismul produce NO. 

Pentru a stimula acest mecanism natural, cercetatorii au utilizat doua substante: fisetin, o substanta chimica regasita in mere, capsuni si alte fructe si legume, ce are ca efect cresterea nivelului de ASL in organism, iar cealalta substanta testata a fost citrulina, regasita in mod natural in pepene verde, sfecla, spanac si alte plante, ce are ca efect cresterea activitatii ASL in organism.

Rezultatele experimentului arata ca aceasta abordare functioneaza: cele doua suplimente, luate impreuna, au stimulat producerea de NO la nivelul interior al peretilor intestinali, iar testele de laborator efectuate pe soareci au aratat ca simptomele unei boli inflamatorii intestinale s-au imbunatatit semnificativ.

Mai mult decat atat, tratamentul a avut un efect benefic asupra cancerului de colon, despre care se stie ca este agravat de inflamatia severa de la nivelul intestinului. 

Cand cercetatorii au testat tratamentul pe soarecii de laborator cu tumori la nivelul colonului, acestia au observat ca nivelul inflamatiei intestinale a scazut, iar tumorile s-au redus atat ca numar, cat si ca dimensiune.

"Am avut incredere in puterea organismului de a isi folosi propriile mecanisme pentru a se vindeca. Tot ce am facut a fost sa stimulam organismul sa produca NO in cantitatea optima la locul potrivit. Rezultatele studiului nostru deschis, astfel, calea dezvoltarii de noi tratamente pentru bolile inflamatorii intestinale ce ar putea diminua complicatiile cancerului de colon," conchide Dr. Stettner.Medici MEDICINA-INTERNA

Doctor Dragusel Simona Claudia
Dragusel Simona Claudia
Medic Primar Medicina Interna, Medic specialist Cardiologie
Dragusel Simona Claudia
Medic Primar Medicina Interna, Medic specialist Cardiologie

SC
Scarneciu Camelia-Cornelia
Medic primar
Scarneciu Camelia-Cornelia
Medic primar

Doctor Prundus Camelia Raluca
Prundus Camelia Raluca
Medic Specialist
Prundus Camelia Raluca
Medic Specialist

Doctor Dragan Teicu Emil
Dragan Teicu Emil
Medic Specialist, Competenta in Ultrasonografie generala si doppler vascular periferic
Dragan Teicu Emil
Medic Specialist, Competenta in Ultrasonografie generala si doppler vascular periferic

Doctor Pavel Daciana Cornelia
Pavel Daciana Cornelia
Medic Primar, Competenta in Ecografie Generala
Pavel Daciana Cornelia
Medic Primar, Competenta in Ecografie Generala

Doctor Radulescu Daniela
Radulescu Daniela
Medic Primar
Radulescu Daniela
Medic Primar

Doctor Militaru Silvia
Militaru Silvia
Medic Primar
Militaru Silvia
Medic Primar

Doctor Olariu Mihaela-Cristina
Olariu Mihaela-Cristina
Medic Primar
Olariu Mihaela-Cristina
Medic Primar

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.