Publicat la: 
24/07/2018

memorie copii

Multi oameni sustin ca isi aduc aminte cu exactitate care este prima lor amintire, dar un nou studiu arata ca ar putea fi pura fictiune.

Cercetatorii au facut unul dintre cele mai mari sondaje pe aceasta tema, iar rezultatul a fost ca mai bine de 40% dintre participanti au avut amintiri fictive, conform sciencedaily.com.

Studiile arata ca cele mai timpurii amintiri se formeaza la varsta de trei ani si jumatate. Cercetatorii de la universitatile din Londra, Bradford si Nottingham Trent au facut un sondaj care a cuprins 6, 641 de oameni. Dintre acestia, 38,6% au sustinut ca au amintiri de la doi ani sau chiar mai putin, lucru predominant in randul adultilor de varsta mijlocie si varstnicilor.

Participantilor li s-a cerut sa detalieze prima amintire pe care si-o aduc aminte cu certitudine. In plus, nu trebuia sa fie bazata pe o fotografie de familie, pe o intamplare auzita sau pe orice alta sursa decat experienta directa. Cercetatorii au examinat continutul, limbajul si detaliile descriptive si au incercat sa gaseasca motivele pentru care oamenii sustin ca au amintiri dintr-o perioada in care acestea nu se pot forma si retine.

Participantii care au sustinut ca au amintiri atat de timpurii s-au bazat pe fragmente care sugereaza fie obiecte, cum ar fi un carucior, fie pe relatiile cu familie sau pe sentimente puternice, precum tristetea. O alta explicatie ar fi ca amintirea a fost creata pe baza unor fotografii sau povesti de familie auzite inca din frageda copilarie, astfel ca au crescut fiind convinsi ca a fost ceva real.

Concluzia studiului: aceste amintiri fictive sunt reprezentari mentale ale unor fragmente semnificative amestecate cu informatiile primite de la familie despre propria copilarie.

”Aceste reprezentari mentale pot fi comparate cu memoria episodica, iar detaliile pot fi deduse sau adaugate inconstient. De exemplu, participantul poate adauga ca purta scutec cand statea in patut fiindca i se pare ceva de la sine inteles, nu fiindca si-ar aminti concret ca asa a fost. Reprezentarile mentale vin cu timpul si majoritatea vizeaza infantilitatea”, spune Dr. Shazia Akhfar, reprezentant al Universitatii din Bradford.

”In studiul nostru am cerut oamenilor sa povesteasca prima amintire care le-a ramas in memorie. Cand am analizat raspunsurile, am ajuns la concluzia ca majoritatea aveau legatura sau includeau un carucior,'' spune Martin Conway, coautor al studiului.

Aceasta amintire se poate forma cu usurinta doar daca persoana a auzit pe cineva spunand o propozitie de tipul: mama avea un carucior mare si verde. Mai departe, persoana si-a imaginat cum ar arata, fragmentul a devenit o amintire si de cele mai multe ori se adauga detalii pe parcurs, cum ar fi ca de carucior erau prinse jucarii. Evident, nu realizeaza ca totul este fictiv, iar cand li se spune acest lucru primul impuls este sa nu creada.

Ne putem aminti lucruri foarte complexe, dar incepand cu varsta de cinci-sase ani cand ele devin asemnanatoare cu ale adultilor. Acest lucru este determinat de modul in care creierul nostru se dezvolta si de cum percepem si intelegem lumea inconjuratoare la momentul respectiv.

Un alt studiu ne arata cum memoria poate edita experientele trecute in functie de ceea ce se intampla in prezent.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Cercetatorii au facut un nou studiu, numit ”The Baycrest”, publicat in revista ”Neuropsychologia”, prin care au descoperit ca in cazul varstnicilor exista o relatie mult mai slaba intre ceea ce vad ochii si activitatea creierului, potrivit eurekalert.org. Uitarea si pierderea memoriei sunt comune printre vartnici, dar nu se stie inca ce provoaca...
Dr. Letitia Dobranici / Foto: MedLive.ro Nimeni nu a invatat pe de rost mai mult decat actorii de teatru. In pofida unui exercitiu de o viata, cazurile de Alzheimer printre actori sunt numeroase, iar lor li se adauga numele a sute de intelectuali. Mai mult, daca am trai suficient, probabil ca toti am avea Alzheimer. De ce? Pe masura ce durata...
Scanarile creierelor persoanelor care sufera de insomnie au aratat diferente in functionare, comparativ cu persoanele care reusesc sa doarma intreaga noapte. Cercetatorii de la Universitatea din California au explicat ca persoanele care dorm foarte prost se chinuie sa isi concentreze anumite parti ale creierului la testele de memorie. Potrivit...
Pilule contraceptive / Foto: Photoxpress.com Modul in care femeile isi amintesc despre diferite evenimente din viata lor este influentat de administrarea pilulelor contraceptive, din cauza faptului ca echilibrul lor hormonal este modificat. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro. Potrivit unui studiu desfasurat de un grup de...
Cacao cu lapte/ Foto: MorgueFile.com O ceasca de cacao cu lapte servita seara, in fiecare zi, poate sa amelioreze memoria, intrucat anumiti compusi chimici din boabele de cacao protejeaza creierul contra dementei, afirma autorii unui studiu publicat recent in editia online a revistei Nature Neuroscience, scrie Mediafax. Studiul a...