MEDICINA GENERALA

01 Februarie 2016

Mersul pe jos este una dintre cele mai eficiente metode pentru a pierde in greutate- studiu

Alergatul nu arde atat de multe calorii precum credem, in schimb mersul pe jos poate fi cea mai buna optiune pentru a pierde kilogramele in plus, sugereaza un nou studiu publicat in jurnalul "Current Biology". Cercetatorii americani de la City University of New York's Hunter College sunt de parere ca exercitiile fizice moderate - echivalentul a cativa kilometri de mers pe jos - pot fi cel mai bun mod de a arde caloriile.

"Conceptia cel mai des intalnita este ca cu cat suntem mai activi, cu atat ardem mai multe calorii pe zi, insa acest studiu are un punct de vedere diferit: corpul se adapteaza la tipul de dificultate al exercitiilor fizice atunci cand persoana care practica sportul trece de un nivel moderat de dificultate," declara conducatorul studiului, cercetatorul american Herman Pontzer.

Herman Pontzer impreuna cu colegii sai cercetatori au ajuns la aceasta concluzie in urma unui studiu efectuat pe 332 de adulti cu varste cuprinse intre 25 si 45 de ani. Toti participantii la studiu au purtat dispozitive care le inregistrau nivelul de activitate fizica efectuat pe durata unei saptamani, date in baza carora cercetatorii au calculat numarul total de calorii pe care fiecare persoana le consuma prin activitatea fizica saptamanal.

Asa cum era de asteptat, persoanele care au inregistrat un nivel moderat de activitate fizica au consumat mai multe calorii decat persoanele sedentare, in medie cu 200 de calorii mai mult in fiecare zi. Insa ceea ce a fost surprinzator, a fost faptul ca activitatea fizica intensa nu a adus beneficii in plus, cel putin la nivelul consumului de calorii, spun cercetatorii.

Autorul studiului a subliniat faptul ca exercitiile fizice sunt benefice pentru starea generala de sanatate a unei persoane, insa daca scopul este pierderea in greutate, drumul catre succes nu poate fi bazat numai pe exercitiile fizice. "Stim ca dieta este cel mai eficient mod de a pierde in greutate, iar acest studiu nu face decat sa aduca noi dovezi in acest sens," a adaugat acesta.

Beneficiile activitatii fizice includ, printre altele, imbunatatirea conditiei fizice, diminuarea riscului de a dezvolta boli cardiace si diminuarea stresului, spun cercetatorii, dar de ce nu se afla printre acestea si pierderea in greutate?

Raspunsul il gasim, in parte, la nivelul comportamentului fiecaruia dintre noi, afirma Pontzer: cu cat oamenii se antreneaza mai mult la sala de forta, cu atat simt nevoia sa compenseze pe parcursul zilei, stand jos. In plus, este vorba si despre o adaptare fiziologica. Intr-un studiu efectuat anterior pe un grup de indigeni, Hadza, din Republica Unita a Tanzaniei, estul Africii, cercetatorii au observat ca acestia au o viata foarte activa - merg pe jos distante mari si fac munca fizica destul de grea. Cu toate astea, compararea datelor acestui grup de indigeni cu cele ale orasenilor a aratat ca adultii Hadza ard acelasi numar de calorii in fiecare zi precum o face un adult de la oras.

Noul studiu a aratat ca este greu sa tragem concluzii ferme in privinta metodei propice pentru pierderea kilogramelor in plus si ca tot ce putem sti este faptul ca activitatea fizica ajuta la pierderea in greutate pentru majoritatea oamenilor, insa factorul cel mai important este stilul de viata, care aduce laolalta atat regimul alimentar, cat si nivelul de confort de care avem parte in viata de zi cu zi.

Sursa: MedicineNet

G.T.Echipa MedLife de Medicina Generala

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.