Publicat la: 
8/05/2017

Mersul pe jos versus alergat. Care este cea mai buna varianta pentru exercitiile cardio?

Exista numeroase motive pentru care unele persoane aleg sa integreze alergatul in rutina de exercitii fizice de zi cu zi. Alergatul ajuta in lupta impotriva stresului, creste nivelul de energie pe tot parcursul zilei, mentine sanatatea cardiaca, imbunatateste starea de spirit si ajuta la pierderea in greutate.

Atat alergatul, cat si mersul pe jos, sunt metodele cele mai populare pentru a obtine beneficiile unui antrenament cardio.

Dar este mersul pe jos la fel de eficient precum alergatul?

Un studiu realizat de un grup de cercetatori americani de la agentia American Heart Association constata ca mersul pe jos este la fel de benefic pentru organism, cand vine vorba despre scaderea riscului declansarii bolilor de inima, noteaza webmd.com.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat starea de sanatate a 48 de mii de persoane cu varste intre 40 si 50 de ani, care optau pentru una dintre aceste variante de exercitii cardio, efectuate in mod frecvent.

Acestia au descoperit ca o plimbare lunga intr-un ritm alert scade riscul declansarii diabetului, reduce nivelul colesterolului total si stopeaza cresterea tensiunii arteriale, fiind la fel de eficient precum alergatul.

Cu toate acestea, pentru a obtine aceleasi beneficii pentru sanatatea organismului, mersul pe jos trebuie efectuat frecvent si pe durate de timp mai lungi, sunt de parere cercetatorii.

Spre exemplu, alergatul timp de 15 minute arde aproximativ acelasi numar de calorii consumate la o plimbare de o jumatate de ora.

In plus, sansele de accidentare sunt mai mari la alergatori, prin comparatie cu persoanele care opteaza pentru mersul pe jos ca exercitiu cardio, deoarece alergatul exercita o presiune mai mare asupra articulatiilor.

"Daca va ganditi sa mariti nivelul de intensitate al alergatului, este recomandat sa consultati medicul, mai ales daca suferiti de artrita sau de alte boli, precum cele de inima," mentioneaza specialistii.

Cei care aleg sa mearga pe jos pot adauga la rutina lor sprinturi scurte pentru a arde mai multe calorii, mai adauga acestia.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - BFT Recuperare medicala, Medicina sportiva

Medic Specialist...
Popescu Alin Nicolae,Medic Primar
Medic Primar