Nutriție

27 Martie 2024

Miere de manuka: beneficii, proprietăți, contraindicații

scris de

Echipa medicală MedLife

Borcan cu miere de manuka

Mierea de manuka este adesea descrisă ca un adevărat elixir al sănătății, mulțumită proprietăților sale remarcabile. Află care sunt beneficiile acestei mieri unice, cum se compară cu alte tipuri de miere și ce contraindicații ar putea avea! Este, de asemenea, foarte important să înveți cum să te asiguri că achiziționezi miere de manuka autentică și cum să o utilizezi în mod optim pentru a-ți îmbunătăți sănătatea.

Ce este mierea de manuka și de unde provine?

Mierea de manuka este un tip special de miere, produsă în Noua Zeelandă și Australia de albinele care polenizează arborele de manuka (Leptospermum scoparium). Este un superaliment recunoscut pe plan global pentru proprietățile sale unice, beneficiile sale pentru sănătate depășindu-le cu mult pe cele ale altor tipuri de miere.

Arborele de manuka, sursa acestei mieri, este endemic în Noua Zeelandă și sud-estul Australiei. În aceste regiuni, albinele colectează nectarul din florile de manuka și îl transportă în stup, unde este transformat în miere. Mierea de manuka autentică provine exclusiv din aceste regiuni, iar autenticitatea sa este dată de prezența unei substanțe numite metilglioxal (MGO), responsabilă de proprietățile antibacteriene unice ale acestui tip de miere.

În comparație cu alte tipuri de miere, mierea de manuka se remarcă prin proprietățile sale antibacteriene superioare datorate prezenței metilglioxalului. Deși toate tipurile de miere au proprietăți antibacteriene datorită conținutului de peroxid de hidrogen, mierea de manuka are o capacitate antibacteriană mult mai mare. De asemenea, această miere este mai densă și are o culoare mai închisă decât alte tipuri de miere.

Proprietăți și compoziția chimică a mierii de manuka

Mierea de manuka este recunoscută pentru compoziția sa chimică unică, ce include o serie de compuși cu proprietăți antibacteriene puternice. La baza acestor proprietăți stau metilglioxalul (MGO) și dihidroxiacetona (DHA), doi compuși care nu se regăsesc în aceeași măsură în alte tipuri de miere. În plus, mierea de manuka este bogată în aminoacizi, vitamine esențiale cum ar fi vitaminele B și C, precum și minerale precum calciul, magneziul, fosforul și potasiul. Aceasta conține, de asemenea, antioxidanți naturali care contribuie la neutralizarea radicalilor liberi și la protejarea organismului de efectele stresului oxidativ.

Proprietățile antibacteriene ale mierii de manuka sunt notabile, fiind superioare altor tipuri de miere. Aceasta este capabilă să inhibe creșterea bacteriilor și să ajute la vindecarea rănilor. Nivelul ridicat de MGO din mierea de manuka este responsabil pentru aceste beneficii, făcând din această miere un aliat puternic în lupta împotriva infecțiilor.

Pentru a cuantifica aceste proprietăți, industria mierii de manuka utilizează factorul UMF (Unique Manuka Factor). Acesta este un standard global recunoscut pentru măsurarea nivelului de MGO și al altor compuși antibacterieni din mierea de manuka. Cu cât este mai mare numărul UMF, cu atât mierea este mai puternică în proprietățile sale antibacteriene.

Însă mierea de manuka nu este doar un antibacterian puternic. Ea are și proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare și antioxidante care o fac un aliat de nădejde în lupta împotriva diverselor probleme de sănătate, de la răceli și gripe până la probleme digestive și afecțiuni ale pielii.

Mierea de manuka în comparație cu alte tipuri de miere

Mierea de manuka se distinge de alte tipuri de miere prin compoziția sa chimică unică, în special prin prezența metilglioxalului (MGO). Mierea de manuka conține până la 100 de ori mai mult MGO decât mierea tradițională.

Puterea antibacteriană a mierii de manuka este unul dintre principalele elemente care o diferențiază de alte tipuri de miere. Datorită concentrației mari de MGO, mierea de manuka are o putere antibacteriană mult mai mare, fiind extrem de eficientă în tratarea diverselor infecții. De pildă, mierea de manuka inhibă eficient creșterea stafilococilor rezistenți la meticilină (MRSA), o bacterie care este adesea rezistentă la antibiotice.

În ceea ce privește costul și disponibilitatea, mierea de manuka este de obicei mai scumpă și nu este la fel de ușor disponibilă ca alte tipuri de miere. Aceasta se datorează faptului că este produsă doar în Noua Zeelandă și Australia și este exportată în cantități limitate.

Gustul și textura mierii de manuka sunt, de asemenea, unice. Mierea de manuka are un gust mai bogat și o textură mai cremoasă în comparație cu alte tipuri de miere. Aceasta poate varia de la dulce la ușor amară, cu note florale sau de lemn. Textura sa cremoasă și densă o face atractivă pentru unele persoane, fiind ideală pentru a fi consumată ca atare sau adăugată în diverse preparate culinare.

Beneficiile mierii de manuka pentru sănătate

Mierea de manuka este cunoscută în lumea întreagă pentru proprietățile sale antibacteriene și antivirale uimitoare. MGO prezent în mierea de manuka este eficient împotriva unei game largi de bacterii, inclusiv Staphylococcus aureus, care este rezistent la multe antibiotice.

În plus, mierea de manuka este excelentă pentru îmbunătățirea sănătății digestive. Consumul regulat de miere de manuka poate contribui la ameliorarea simptomelor digestive precum indigestia, aciditatea, balonarea și ulcerele gastrice. Mierea de manuka poate inhiba creșterea bacteriei Helicobacter pylori, care este asociată cu ulcerele gastrice.

Mierea de manuka este, de asemenea, un remediu popular pentru problemele de piele, grație proprietăților sale antiinflamatorii și reparatoare. Aceasta poate fi eficientă în tratamentul a numeroase probleme ale pielii, inclusiv acnee, eczeme sau alte afecțiuni dermatologice inflamatorii.

De asemenea, mierea de manuka este bogată în antioxidanți care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Consumul regulat de miere de manuka poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea anumitor boli. Mierea de manuka are potențialul de a îmbunătăți sănătatea imunitară prin stimularea producției de citokine, care sunt proteine cheie în reglarea răspunsurilor imune.

Contraindicații și potențialele efecte adverse ale mierii de manuka

Deși mierea de manuka este recunoscută pentru proprietățile sale benefice, există și unele contraindicații și potențiale efecte adverse de care consumatorii ar trebui să țină cont. Unul dintre acestea este reprezentat de alergiile la miere. Chiar dacă acestea sunt relativ rare, există persoane care pot avea reacții alergice severe la mierea de manuka. Simptomele pot varia de la erupții cutanate la dificultăți de respirație. De aceea, este recomandat să se încerce o cantitate mică de miere înainte de a o include regulat în dietă sau în rutina de îngrijire a pielii.

În plus, mierea de manuka poate interacționa cu anumite medicamente cum ar fi cele pentru diabet sau cele pentru fluidizarea sângelui. Mierea de manuka poate avea un efect hipoglicemic, ceea ce poate afecta persoanele cu diabet care iau medicamente pentru a-și controla nivelul de zahăr din sânge. Dacă iei astfel de medicamente, ar trebui să discuți cu medicul înainte de a consuma mierea de manuka.

Un alt aspect de luat în considerare este consumul excesiv de miere de manuka. Aceasta, ca orice alt tip de miere, este bogată în zahăr și, prin urmare, consumul excesiv poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, pot apărea probleme digestive. Este recomandat, așadar, să consumi mierea de manuka cu moderație.

În ceea ce privește consumul de miere de manuka de către copii, este important de știut că, așa cum este cazul cu toate tipurile de miere, mierea de manuka nu ar trebui dată copiilor sub 1 an din cauza riscului de botulism infantil, o afecțiune rară dar gravă.

Cum te asiguri că mierea de manuka pe care o cumperi este autentică?

Atunci când cumperi miere de manuka, este important să fii sigur că produsul pe care îl achiziționezi este autentic. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face este să verifici eticheta produsului. Eticheta unui borcan de miere de manuka ar trebui să menționeze specific că este „manuka” și să fie certificată de UMF (Unique Manuka Factor), MGO (Methylglyoxal) sau KFactor. Aceste certificări reprezintă un indicator al purității și beneficiilor pe care le oferă mierea de manuka.

În plus, este esențial să te asiguri că mierea provine din Noua Zeelandă, deoarece această țară este singura sursă autentică de miere de manuka. Dacă eticheta produsului nu menționează locul de origine sau dacă indică o altă proveniență, există o probabilitate mare ca mierea să nu fie autentică.

Mierea de manuka este considerată un produs de lux, prin urmare prețul său este destul de ridicat. Mierea de manuka autentică are un preț mediu pe kilogram semnificativ mai mare decât cel al altor tipuri de miere. Așadar, dacă prețul pare prea bun pentru a fi adevărat, este posibil să fie vorba despre un produs fals.

În final, culoarea și consistența mierii de manuka ar trebui să fie un alt indicator al autenticității acesteia. Mierea de manuka este mai închisă la culoare și mai densă decât alte tipuri de miere. Dacă mierea pe care vrei să o cumperi are o culoare deschisă sau o consistență lichidă, aceasta s-ar putea să nu fie autentică.

Mierea de manuka reprezintă un aditiv valoros pentru rutina zilnică de întreținere a stării de sănătate, cu condiția ca aceasta să fie autentică și utilizată corespunzător. Aceasta are proprietăți nutritive și antimicrobiene importante, dar e bine de știut că utilizarea ei ar trebui confirmată, mai întâi, cu medicul curant, pentru a preveni eventualele efecte adverse și a identifica potențialele contraindicații.

Disclaimer: Acest material nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Dacă te confrunți cu orice fel de simptome, contactează medicul curant!

 

Surse

  1. “5 Benefits of Manuka Honey.” Cleveland Clinic, health.clevelandclinic.org/manuka-honey-benefits;
  2. “7 Proven Benefits and Uses of Manuka Honey.” Healthline, 29 Mar. 2018, www.healthline.com/nutrition/manuka-honey-uses-benefits#:~:text=Manuka%20honey%20has%20antibacterial%2C%20antioxidant;
  3. Niaz, Kamal, et al. “Health Benefits of Manuka Honey as an Essential Constituent for Tissue Regeneration.” Current Drug Metabolism, vol. 18, no. 10, 2017, pp. 881–892, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28901255;
  4. Saling, Joseph. “Manuka Honey.” WebMD, WebMD, 15 Feb. 2012, www.webmd.com/a-to-z-guides/manuka-honey-medicinal-uses;Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.