Publicat la: 
26/07/2018

limbi straine

Niciodata nu este usor sa ne dam seama cand cineva minte, dar totul devine si mai greu daca persoana respectiva vorbeste alta limba decat cea nativa. Psihologii au facut un studiu si au incercat sa explice de ce se intampla acest lucru, scrie sciencedaily.com.

Majoritatea oamenilor nu considera ca este mai greu sa minta daca vorbesc alta limba. Se pare ca lucrurile stau diferit cand vine vorba de a spune adevarul, fiind mai dificil sa gasesti cuvintele potrivite. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de doi psihologi de la universitatea din Würzburg, Kristina Suchotzki, cercetator la departamentul de psihologie si Matthias Gamer, profesor de psihologie clinica experimentala. Studiul a fost publicat in revista ”Experimental Psychology”.

Acesta ar putea fi foarte important in situatiile in care este necesar sa fie evualuate bunele intentii si increderea unor persoane. Un exemplu concret este reprezentat de persoanele care cel azil in alta tara. in aceste situatii rapoartele vorbitorilor care nu sunt nativi tind sa para mai putin credibile, chiar daca ar putea fi adevarate. Asta duce la un alt fenomen. Se pare ca persoanele care vorbesc o limba straina nu inspira incredere, desi nu este ceva justificat.

”Din cauza globalizarii, comunicarea se face din ce in ce mai mult in alte limbi”, spune Kristina Suchotzki

Multe situatii sunt vazute de la bun inceput drept un prilej pentru minciuna, cum ar fi negocierile pentru afaceri, cand unul dintre parteneri incearca sa ii convinga pe ceilalti de beneficiile produsului pe care il produce. Alt exemplu este un interogatoriu al politiei, in care un suspect de crima incearca sa-i convinga pe politisti ca are un alibi adevarat pentru momentul crimei.

Studiile s-au concentrat pe diferenta de credibilitate inspirata de vorbitorii nativi si de cei care vorbesc o limba straina. Rezultatul a fost ca marturiile celor din prima categorie tind sa fie catalogate ca fiind adevarate, pe cand cele din a doua categorie trec aproape instant drept false. Cercetarea despre care discutam isi propune sa vada daca, intr-adevar, oamenii care nu isi vorbesc limba materna au dificultati in a minti.

Teorii contradictorii privind minciuna

Prima teorie a fost denumita ”teoria incarcarii cognitive”, care sugereaza ca minciuna este mai dificila intr-o limba straina.

”Comparativ cu adevarul, minciuna presupune mai multe efort cognitiv”, explica Kristina Suchotzki.

Limba straina face ca efortul cognitiv sa fie unul mai mare, este o provocare suplimentara pe langa mentinerea minciunii.

A doua teorie, cea opusa, spune ca este mai usor sa minti intr-o limba straina. Aceasta presupunere este bazata pe faptul ca minciuna este asociata cu mai multe emotii puternice decat adevarul. Mincinosii tind sa fie mai stresati si mai tensionati. Cercetarile din lingvistica, psihologie si psihofiziologie arata ca vorbirea altei limbi decat cea materna implica mai putine emotii si sentimente. Se considera ca aceasta lipsa de emotie ar facilita minciuna.

Pentru a oferi un raspuns concret, psihologii de la Würzburg au condus o serie de experimente in care au fost implicate 50 de persoane. Ele au raspuns la o serie de intrebari cu informatii reale si cu informatii fictive atat in limba materna, cat si intr-o limba straina.

Unele intrebari au fost banale, precum ”Este adevarat ca Berlinul se afla in Germania?”, iar altele au fost personale: ”Ati consumat droguri ilegale?”, ”Ai lucra ca model nud?”. in timp ce raspundeau la intrebari, cercetatorii le-au monitorizat conductanta pielii si ritmul cardiac.

Rezultatele studiului

  • Participantii au avut nevoie de mai mult timp pentru a raspunde la intrebarile personale decat la cele banale, generale.
  • Participantii au avut nevoie de mai mult timp pentru a raspunde intr-o limba straina, indiferent de natura intrebarii.
  • Participantii au avut nevoie de mai mult timp pentru a raspunde cu o minciuna decat cu adevarul.
  • Intervalul de timp a fost mai mic cand participantii au raspuns cu o minciuna in limba materna.
  • Durata mai indelungata de raspuns nu s-a inregistrat doar in cazul minciunilor, si adevarul a fost spus mai greu intr-o limba straina.
  • Diferentele de timp dintre a spune adevarul sau o minciuna sunt mai mici intr-o limba straina, indiferent de intrebare.

"Pe baza ipotezei incarcarii cognitive, s-ar fi asteptat un efort sporit pentru a spune adevarul intr-o limba straina, efortul sporit fiind mai pronuntat pentru minciuna", spune Kristina Suchotzki.

Datele sugereaza ca efortul cognitiv crescut este responsabil de prelungirea raspunsului la adevar in limba straina.

Motivul pentru care aceasta prelungire nu exista sau este mai putin pronuntata in minciuna poate fi explicat prin a doua ipoteza, cea a distantei emotionale: distanta mai mare emotionala intr-o limba straina "anuleaza" sarcina cognitiva superioara atunci cand o persoana minte.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Suntem învatati ca a minti este normal si ca cei mai multi oameni spun mici minciuni nevinovate. Dar poate ca acest lucru nu este adevarat. Intr-un articol recent publicat în Human Communication Research s-a constatat ca multi oameni sunt sinceri de cele mai multe ori, multi sunt sinceri chiar cu privire la minciunile lor, iar unii mint...
Persoanele care mint au cateva caracteristici comune: lipsa contactului vizual, agitatia, sau povestile cu foarte multe detalii. Desi cercetatorii spun ca cei care mint foarte bine nu fac aceste gesturi, iti poti dezvolta capacitatea de a spune cand cineva minte cu putin exercitiu, uneori rezultatele fiind vizibile dupa numai o ora, conform ucsb....
Psihologii au realizat multe cercetari în încercarea de a stabili corelatii comportamentale ale minciunii. Cu toate acestea, nicio cercetare anterioara nu a examinat intr-un mod corespunzator credinta larg raspandita in randul publicului ca mincinosii prezinta un model particular de miscare a ochilor. Se spune ca ochii sunt ferestrea sufletului...
Cand vine vorba de identificarea minciunilor, ar trebui sa aveti incredere in instinct, potrivit unui nou studiu. Acesta sugereaza ca oamenii sunt mai buni la descoperirea minciunilor atunci cand se bazeaza pe raspunsul initial, nu cand se gandesc si analizeaza faptele. In general, oamenii nu sunt priceputi la a identifica mincinosii, rata de...
Niciodata nu este usor sa ne dam seama cand cineva minte, dar totul devine si mai greu daca persoana respectiva vorbeste alta limba decat cea nativa. Psihologii au facut un studiu si au incercat sa explice de ce se intampla acest lucru, scrie sciencedaily.com. Majoritatea oamenilor nu considera ca este mai greu sa minta daca vorbesc alta limba....