Publicat la: 
11/09/2018

tensiune arteriala

Barbatii si femeile cu hipertensiune arteriala au redus considerabil medicamentele antihipertensive in decurs de 16 saptamani dupa ce si-au modificat stilul de viata, potrivit unui studiu prezentat la ”American Heart Association's Joint Hypertension 2018 Scientific Sessions”, o conferinta anuala, axata pe progresele recente in cercetarea hipertensiunii arteriale.

Modificarile stilului de viata reprezinta primul pas in reducerea tensiunii arteriale, conform ghidului de hipertensiune arteriala al Colegiului American de Cardiologie/American Heart Association.

”Aceste modificari ale stilului de viata se refera, mai ales, la adoptarea unei alimentatii sanatoase si la exercitii fizice regulate. Aceste schimbari pot sa scada considerabil numarul pacientilor care au nevoie de medicamente pentru tensiunea arteriala ridicata. Acest lucru este recomandat in special persoanelor care au tensiunea sistolica cuprinsa intre 130 si 160 mmHg si tensiunea diastolica cuprinsa intre 80 si 99 mmHg”, declara Alan Hinderliter, profesor de medicina la ”University of North Carolina in Chapel Hill”.

Cercetatorii au studiat 129 de persoane obeze sau supraponderale, atat femei, cat si barbati, cu varsta cuprinsa intre 40 si 80 de ani, care sufereau de hipertensiune arteriala. Voluntarii nu au luat medicamente pentru scaderea tensiunii pe parcursul studiului, aceasta fiind intre 130-160/80-99 mmHg.

Au existat trei programe de 16 saptamani, fiecare voluntar fiind repartizat aleatoriu. Participantilor din primul grup li s-a modificat dieta si au participat la un program de gestionare a greutatii, care include consiliere comportamentala si exercitii de trei ori pe saptamana, sub supraveghere. Obiceiurile alimentare le-au fost modificate conform planului DASH, o abordare care s-a dovedit eficienta in scaderea tensiunii arteriale. DASH pune accent pe fructe, legume si lactate cu continut scazut de grasimi si reduce consumul de carne rosie, sare si dulciuri. Participantii din al doilea grup si-au schimbat doar dieta, urmand dieta DASH, sub indrumarea unui nutritionist. Participantii din al treilea grup nu au modificat nimic.

Ce au descoperit cercetatorii?

  • Cei care au urmat dieta DASH si care au participat la grupul de gestionare a greutatii au pierdut, in medie, 19 kilograme si, la finalul celor 16 saptamani, au avut tensiunea sistolica redusa cu 16 mmHg si tensiunea diastolica redusa cu 10 mmHg.
  • Cei care au urmat doar dieta DASH au avut tensiunea sistolica redusa cu 11mmHg si tensiunea diastolica redusa cu 8 mmHg.
  • Cei care nu au schimbat nimic au avut tensiunea sistolica redusa cu 3 mmHg si tensiunea diastolica redusa cu 4mmHg.
  • Pana la sfarsitul studiului, doar 15% dintre cei care si-au schimbat dieta si au facut exercitii fizice au avut nevoie de medicamente antihipertensive, comparativ cu 23% din grupul celor care si-au schimbat doar dieta.
  • Hinderliter sugereaza ca modificarea stilului de viata ar fi la fel de utila si pentru persoanele cu un risc mare de boli cardiovasculare.Totusi, sustine ca sunt necesare mai multe studii.

Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-09/aha-lcr083018.php

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist...
Medic Primar
Vaduva Liliana,Medic specialist
Medic specialist
Modavu Irina-Florentina,Medic Primar
Medic Primar,...
  •  
  • 1 of 25

Articole similare

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca un tratament mai agresiv pentru hipertensiunea arteriala ar putea ajuta la mentinerea functiei cerebrale, precum si la reducerea afectiunilor cardiovasculare. Varstnicii cu hipertensiune arteriala, care au luat medicamente pentru a-si mentine tensiunea arteriala sistolica in jur de 130...
Barbatii si femeile cu hipertensiune arteriala au redus considerabil medicamentele antihipertensive in decurs de 16 saptamani dupa ce si-au modificat stilul de viata, potrivit unui studiu prezentat la ”American Heart Association's Joint Hypertension 2018 Scientific Sessions”, o conferinta anuala, axata pe progresele recente in cercetarea...
Cum sa iti protejezi sanatatea / Foto: Reuters Nu ne dam seama cat de importanta este o inima sanatoasa pana cand aceasta nu incepe sa cedeze. Odata ajunsi acolo, singurul lucru care o mai poate ajuta sa functioneze normal este tratamentul luat pe viata. Insa, ca noua, nu va mai fi niciodata. Cand vine vorba de afectiunile cardiace, cea mai buna...
Femeile care au diverse complicatii la prima sarcina, cum ar fi nastere prematura sau preeclampsie, au un risc dublu de a dezvolta hipertensiune arteriala mai tarziu, pe parcursul vietii, comparativ cu femeile care au sarcini fara complicatii. La studiu au participat 4000 de femei, iar problemele privind hipertensiunea arteriala au aparut, cel...
Sex pentru prevenirea hipertensiunii arteriale / Foto: MorgueFile.com Brazilienii sunt indemnati de ministrul sanatatii sa previna bolile cronice prin exercitii fizice si sex. Oamenii trebuie sa fie activi. Un meci de fotbal la sfarsitul saptamanii nu ar trebui sa fie singura activitate fizica a brazilienilor. Adultii au nevoie de miscare:...