Publicat la: 
11/09/2018

tensiune arteriala

Barbatii si femeile cu hipertensiune arteriala au redus considerabil medicamentele antihipertensive in decurs de 16 saptamani dupa ce si-au modificat stilul de viata, potrivit unui studiu prezentat la ”American Heart Association's Joint Hypertension 2018 Scientific Sessions”, o conferinta anuala, axata pe progresele recente in cercetarea hipertensiunii arteriale.

Modificarile stilului de viata reprezinta primul pas in reducerea tensiunii arteriale, conform ghidului de hipertensiune arteriala al Colegiului American de Cardiologie/American Heart Association.

”Aceste modificari ale stilului de viata se refera, mai ales, la adoptarea unei alimentatii sanatoase si la exercitii fizice regulate. Aceste schimbari pot sa scada considerabil numarul pacientilor care au nevoie de medicamente pentru tensiunea arteriala ridicata. Acest lucru este recomandat in special persoanelor care au tensiunea sistolica cuprinsa intre 130 si 160 mmHg si tensiunea diastolica cuprinsa intre 80 si 99 mmHg”, declara Alan Hinderliter, profesor de medicina la ”University of North Carolina in Chapel Hill”.

Cercetatorii au studiat 129 de persoane obeze sau supraponderale, atat femei, cat si barbati, cu varsta cuprinsa intre 40 si 80 de ani, care sufereau de hipertensiune arteriala. Voluntarii nu au luat medicamente pentru scaderea tensiunii pe parcursul studiului, aceasta fiind intre 130-160/80-99 mmHg.

Au existat trei programe de 16 saptamani, fiecare voluntar fiind repartizat aleatoriu. Participantilor din primul grup li s-a modificat dieta si au participat la un program de gestionare a greutatii, care include consiliere comportamentala si exercitii de trei ori pe saptamana, sub supraveghere. Obiceiurile alimentare le-au fost modificate conform planului DASH, o abordare care s-a dovedit eficienta in scaderea tensiunii arteriale. DASH pune accent pe fructe, legume si lactate cu continut scazut de grasimi si reduce consumul de carne rosie, sare si dulciuri. Participantii din al doilea grup si-au schimbat doar dieta, urmand dieta DASH, sub indrumarea unui nutritionist. Participantii din al treilea grup nu au modificat nimic.

Ce au descoperit cercetatorii?

  • Cei care au urmat dieta DASH si care au participat la grupul de gestionare a greutatii au pierdut, in medie, 19 kilograme si, la finalul celor 16 saptamani, au avut tensiunea sistolica redusa cu 16 mmHg si tensiunea diastolica redusa cu 10 mmHg.
  • Cei care au urmat doar dieta DASH au avut tensiunea sistolica redusa cu 11mmHg si tensiunea diastolica redusa cu 8 mmHg.
  • Cei care nu au schimbat nimic au avut tensiunea sistolica redusa cu 3 mmHg si tensiunea diastolica redusa cu 4mmHg.
  • Pana la sfarsitul studiului, doar 15% dintre cei care si-au schimbat dieta si au facut exercitii fizice au avut nevoie de medicamente antihipertensive, comparativ cu 23% din grupul celor care si-au schimbat doar dieta.
  • Hinderliter sugereaza ca modificarea stilului de viata ar fi la fel de utila si pentru persoanele cu un risc mare de boli cardiovasculare.Totusi, sustine ca sunt necesare mai multe studii.

Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-09/aha-lcr083018.php

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie, Ecografie Doppler Vascular

Iancu (Calinescu) Cornelia,Medic Specialist
Medic Specialist
Botezatu Lucia,Medic Primar
Medic Primar
Medic specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 24

Articole similare

Femeile ce sufera de hipertensiune la varsta de 40 de ani au un risc crescut pentru dezvoltarea dementei la batranete, arata un nou studiu desfasurat pe o perioada de 50 de ani ale carui rezultate au fost publicate recent in jurnalul de specialitate "American Academy of Neurology", informeaza nytimes.com. Constatarile nu sunt valabile pentru...
Hipertensiunea arteriala pare sa accelereze declinul cognitiv in randul adultilor de varsta mijlocie si inaintata. Tratarea hipertensiunii poate incetini acest declin, potrivit unui studiu condus de oamenii de stiinta de la Universitatea Columbia. Descoperirile sunt foarte importante deoarece hipertensiunea arteriala si declinul cognitiv sunt doua...
Activitatea in mediul privat mi-a permis interactiunea cu pacienti cu un profil diferit fata de cel intalnit in spitalul de stat si anume tineri cu joburi stresante, cu alimentatie necorespunzatoare, care de cele mai multe ori nu mai au timp sa faca sport, implicit cu cateva kilograme in plus, fumatori, care consuma multe cafele pentru a face...
Copiii conceputi prin feritilizarea in vitro au un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arteriala la inceputul vietii, printre alte complicatii cardiovasculare, potrivit unui nou studiu publicat in ”Journal of the American College of Cardiology”. Tehnologiile de reproducere asistata (ART), dezvoltate in anul 1978, au ajutat milioane de...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca un tratament mai agresiv pentru hipertensiunea arteriala ar putea ajuta la mentinerea functiei cerebrale, precum si la reducerea afectiunilor cardiovasculare. Varstnicii cu hipertensiune arteriala, care au luat medicamente pentru a-si mentine tensiunea arteriala sistolica in jur de 130...