Publicat la: 
30/05/2014

Munca la birou: este absolut necesara alternarea pozitiilor sezand si stat in picioare

In urma cu trei secole, Thomas Jefferson, unul dintre "parintii fondatori" ai SUA, lucra la biroul sau stand in picioare. Potrivit France Presse, moda este pe cale sa revina in SUA, unde din ce in ce mai multi experti isi exprima ingrijorarea: sa stai asezat toata ziua in fata biroului afecteaza grav sanatatea, relateaza Agerpres.

"Stand asezat iti apropii moartea", a declarat pentru AFP Rob Danoff, medic si membru-asociat al Asociatiei Osteopatilor Americani (AOA).

Dureri de spate, degenerare musculara, boli cardiace, diabet, cancer de colon si chiar deces prematur - acestea sunt riscurile majore pe care le comporta munca sedentara, dupa cum atentioneaza o serie intreaga de studii aparute in ultimii ani.

"Suntem o societate de mai mic depleostitimai mare de. Cea mai mare parte a timpului stam pleostiti in fata biroului, iar cand ne intoarcem acasa ne pleostim pe canapea in fata televizorului. Combinatia poate fi mortala", este de parere Danoff.

Potrivit Institutului American de Sanatate, un adult american petrece in medie 7,7 ore pe zi in mod sedentar, iar 70% dintre functionari petrec mai mult de 5 ore pe zi stand asezati in fata birourilor lor. "Insa, cu cat mai mult stai asezat, cu atat mai rau circula sangele, fapt ce provoaca riscuri pentru sanatate. Iar mersul la sala dupa orele de munca nu compenseaza (prejudiciile)", subliniaza Danoff.

Potrivit unui studiu publicat in The Archives of Internal Medecine, se inregistreaza o crestere cu 15% a riscului de deces prematur pentru jumatate dintre persoanele sedentare (care stau asezate 8 ore pe zi) si cu 40% pentru cele mai statice (11 ore pe zi), in raport cu persoanele care stau asezate mai putin de 4 ore.

Anul trecut, Asociatia Medicala Americana (AMA) a adoptat chiar o recomandare in care ii indemna pe "angajatori si angajati sa gaseasca alternative la pozitia sezanda, cum ar fi birouri pentru pozitia in picioare si scaune-balon". Mesajul a inceput sa fie auzit, iar indemnurile la "ridicatul in picioare" sunt din ce in ce mai numeroase, mergand pana la utilizarea de "birouri pentru lucrul in pozitie ridicata" (standing desks).

Sa te ridici de pe scaun cate un minut la fiecare jumatate de ora, sa mergi pe culoar, sa urci scarile mai degraba decat sa urci cu liftul, sa te duci in birou la colegul tau in loc sa-i trimiti un mesaj - "exista multe solutii de bun simt, care nu necesita achizitia de echipamente sofisticate", conchide Danoff.

A.C.

Echipa medicala MedLife - BFT Recuperare medicala

Checiches Alexandra Dana
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist...
Medic Specialist...

Articole similare

In urma cu trei secole, Thomas Jefferson, unul dintre "parintii fondatori" ai SUA, lucra la biroul sau stand in picioare. Potrivit France Presse, moda este pe cale sa revina in SUA, unde din ce in ce mai multi experti isi exprima ingrijorarea: sa stai asezat toata ziua in fata biroului afecteaza grav sanatatea, relateaza Agerpres. "Stand...
Faptul ca nu facem suficient de multa miscare a devenit, in zilele noastre, un adevar general. Cu toate acestea, este posibil sa fie si vina timpului indelungat pe care il petrecem stand pe un scaun. Despre ce este vorba pana la urma? Este vorba de lipsa timpului in care suntem activi sau timpul excesiv in care suntem inactivi? Pe care dintre...
Pentru a combate efectele negative ale sedentarismului este suficient sa depunem un minim de efort, spun cercetatorii. Pentru ca agitatia zilnica nu ne permite sa ne luam pauze mari, oamenii de stiinta au studiat problema si au descoperit de cate minute avem nevoie pentru o scurta plimbare, cu efecte benefice asupra sanatatii. O scurta plimbare,...