Publicat la: 
14/08/2015

Muzica grabeste recuperarea dupa o interventie chirurgicala si reduce durerea pacientilor

Conform cercetatorilor britanici muzica ascultata inainte, in timpul si dupa interventiile chirurgicale poate ajuta in reducerea durerii pacientilor, inalturarea anxietatii si diminuarea consumului de analgezice, scrie reuters.com.

Dupa ce au analizat cazurile a circa 7.000 de pacienti oamenii de stiinta au declarat ca pacientii care sunt programati pentru o interventie chirurgicala ar trebui sa isi poata alege muzica ce doresc sa o asculte pe durata operatiei, pentru a maxima beneficiile pe care muzica le are asupra psihicului uman si a intregului organism. Cu toate acestea, cercetatorii avertizeaza ca muzica nu ar trebui sa interfereze cu echipa medicala si comunicarea din timpul operatiei.

"Muzica trebuie sa aiba o interventie non-invaziva, in conditii de siguranta, si ar trebui sa fie disponibila pentru toti pacientii care necesita interventii chirurgicale", a declarat autoarea studiului, Catherine Meads, de la Universitatea Brunel din Londra.

Echipa de cercetatori a efectuat o analiza a tuturor studiilor publicate pe tema modurilor de tratament alternativ, cum ar fi masajul si alte metode de relaxare, pe durata recuperarii in urma interventiilor chirurgicale la adulti.

Rezultatele studiului, publicate in revista medicala Lancet, arata ca semnele de anxietate au fost reduse semnificativ, iar pacientii s-au declarat cu mult mai relaxati in cazurile in care au avut permisiunea sa asculte muzica in timpul si dupa interventia operatorie. De asemenea, medicii au constatat ca acestia au avut nevoie de mai putine medicamente pentru inalturarea durerii, in comparatie cu restul de pacienti care au avut parte de procedurile operatorii standard.

"Stiam inca de pe vremea lui Florence Nightingale ca muzica are un impact pozitiv asupra pacientilor in timpul interventiei chirurgicale, facandu-i sa fie mai relaxati si contribuind la reducerea durerii. Cu toate acestea, a trebuit sa facem aceasta meta-analiza pentru a dovedi ca acest lucru functioneaza cu adevarat", a declarat unul dintre autorii studiului, Martin Hirsch, de la Universitatea Queen Mary din Londra.

Echipa de cercetatori se ocupa acum de planificarea programului pilot de introducere a muzicii in salile de operatie de la Spitalul Royal London, in special pentru sectia de maternitate si nastere prin cezariana.

Pacientii isi vor aduce listele de melodii pe un dispozitiv electronic care va fi conectat la o perna cu difuzoare incorporate, iar cercetatorii vor analiza eficienta acestei practici pentru a fi ulterior introdusa si in alte sectii si spitale.

Autor: G.T.

Specialitate: 
Comentarii

Ai auzit, Ponta? Dacă te apucai de instrument, reveneai în țară imediat după intervenția chirurgicală de la turci.
Măcar apucă-te de cântat acum. Eventual direct la altă masă.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Chirurgie generala

Ghita Emil Florin,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Cimpeanu Ciprian,Medic specialist
Medic specialist
Morar Liviu, Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 23

Articole similare

Conform cercetatorilor britanici muzica ascultata inainte, in timpul si dupa interventiile chirurgicale poate ajuta in reducerea durerii pacientilor, inalturarea anxietatii si diminuarea consumului de analgezice, scrie reuters.com. Dupa ce au analizat cazurile a circa 7.000 de pacienti oamenii de stiinta au declarat ca pacientii care sunt...
Muzica s-a dovedit a fi un tratament eficient impotriva durerii. Poate reduce senzatia de suferinta si durere cronica, dar si durerea postoperatorie. Ascultarea muzicii poate reduce durerea cronica cu pana la 21% in osteoartrita si artrita reumatoida. Terapia prin muzica este tot mai mult utilizata in spitale pentru a reduce nevoia de...