MEDICINA GENERALA

31 Ianuarie 2011

Necunoscutele cardului national de sanatate, de la cipul biometric la costurile de implementare. “Medicii de familie ar suporta costurile pentru introducerea cardului si a datelor, ceea ce nu este normal” – presedinte FNPMF

Necunoscutele cardului national de sanatate, de la cipul biometric la costurile de implementare.

Cardul national de sanatate / Foto: Agerpres

Pentru asiguratii din sistem care doresc un card national de sanatate fara cip biometric nu exista deocamdata o alternativa. Nu se stie exact pe mana cui pot ajunge datele cu caracter personal de pe cip, iar problema transplantului de organe este la fel de neclara. La celalalt capat al stetoscopului, medicii de familie se plang ca nu toate cabinetele au conexiune la internet si nu vor sa achite cititoarele de card din buzunarul propriu, cititoare ale caror costuri nu sunt cunoscute inca. Sunt cateva dintre temele abordate in cadrul dezbaterii organizate luni de Ministerul Sanatatii in jurul cardului national de sanatate.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

In cadrul dezbaterii, reprezentantii societatii civile si-au exprimat o serie de nemultumiri cu privire la prevederile Hotararii de Guvern si la modul in care va fi implementat noul sistem.

Ce spun reprezentantii societatii civile:

  • Cardul national de sanatate nu garanteaza siguranta datelor cu caracter personal incluse pe acesta.
  • Actualul proiect nu mentioneaza explicit care sunt autoritatile care vor avea acces la baza de date. Astfel, cetatenii asigurati nu au certitudinea ca datele nu ajung pe mana unor persoane neautorizate.
  • Trebuie nuantata problema transplantului de organe, deoarece nu trebuie sa se tina cont doar de parerea pacientului, ci si de parerea familiei acestuia.
  • Ministerul nu a venit cu o solutie alternativa pentru asiguratii care nu doresc sa foloseasca un card cu cip biometric, asa cum s-au angajat in urma dezbaterii organizate la sfarsitul lunii noiembrie. Promisiunea unor solutii alternative a fost facuta atunci de Cristian Anton Irimie, secretar de stat. La finalul dezbaterii de luni, reprezentantii CNAS si MS au reluat promisiunea.

Ce spun medicii de familie:

  • Contesta faptul ca trebuie sa achite din resurse proprii cititoarele de card, ale caror costuri nu se cunosc inca:

(2) In vederea introducerii si implementarii cardului national, furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate au obligatia de a-si achizitiona din bugetele de venituri si cheltuieli proprii sau, dupa caz, din veniturile proprii dispozitivele de citire a cardului electronic pe baza specificatiilor tehnice aprobate, in conditiile legii de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

  • Nu sunt de acord cu faptul ca activitatea de introducere a datelor pe card revine tot medicilor de familie. Ei sustin ca, in aceasta situatie, medicii nu vor mai avea timp sa consulte pacientul.
  • Sustin ca informatiile de care dispune medicul de familie nu sunt intotdeauna complete. Exista frecvent situatii in care pacientul consulta medicul specialist, fara sa mai informeze medicul de familie. Absenta informatiilor din baza de date, de care s-ar face vinovat medicul de familie, ar putea sa il dezavantajeze pe pacient si sa conduca la o abordare terapeutica gresita.
  • Avertizeaza ca este practic imposibila introducerea in sistem a datelor cu privire la grupa sanguina si RH-ul fiecarui pacient, in conditiile in care aceasta analiza nu beneficiaza de gratuitate decat in cazul femeilor insarcinate.
  • Amintesc ministerului faptul ca nu toate cabinetele medicilor de familie sunt dotate cu tehnologia necesara folosirii cardurilor de sanatate (ex. internet) si contesta faptul ca medicii de familie ar trebui sa suporte si aceste costuri.
Directorul departamentului informatic de la CNAS, Marius Stupu, a afirmat ca este un sistem sigur, care evita fraudele din sistem si asigura servicii medicale rapide. Din sala i s-a raspuns ca ar trebui facuta o evaluare a numarului de fraude informatice care au loc in alte state europene. Stupu a admis, in cele din urma, ca nici un sistem informatic nu poate garanta o securizare perfecta. Secretarul general adjunct al Ministerului Sanatatii, dr. Adela Neagoe, a declarat ca nu trebuie sa se teama nimeni de acest card, 'a carui menire este introducerea disciplinei in sistem, fiind mai sigur decat hartiile completate pana acum'. Pe card nu sunt trecute toate datele pacientului, ci numai "cateva", a adaugat Neagoe. "Ceea ce se face este un experiment pe seama medicilor de familie si a pacientilor", acuza dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie. Medicii de familie, ca furnizori de servicii medicale, trebuie sa suporte costurile pentru introducerea cardului si introducerea datelor, ceea ce nu este normal, considera Dr. Doina Mihaila, presedinta Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie: "CNAS este cel care cunoaste toate informatiile medicale ale pacientului". "Este prevazuta obligativitatea introducerii RH-ului si a grupei sanguine, pentru care pacientii trebuie sa plateasca, acestea nefiind gratuite", a adaugat aceasta. Participantii la dezbatere au declarat ca nu sunt de acord nici cu reteta si fisa electronica, afirmand ca introducerea cardului, asa cum s-a dovedit in alte tari, nu a eliminat fraudele din sistem. In opinia reprezentantilor organizatiilor participante, 'banii care se cheltuiesc cu acest card ar trebui dirijati pentru medicamente'. Ei au propus ca proiectul sa nu fie adoptat prin Hotarare de Guvern, ci prin dezbatere in Parlament.

Citeste aici Hotararea de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul national de asigurari sociale de sanatate

Cardul national de sanatate ar trebui sa elimine birocratia si drumurile intre locul de munca si casa de asigurari pentru dovedirea calitatii de asigurat atunci cand o persoana are nevoie de servicii sau concediu medical. De cealalta parte, autoritatile vor putea cunoaste exact de cate servicii medicale a beneficiat un pacient si care sunt nevoile reale in sistem. Oficialii considera ca acest proiect reprezinta primul pas spre eficientizarea si informatizarea sistemului medical, ceea ce ar trebui sa duca la disciplina financiara si medicala.

Autor: R.M., E.O.Echipa MedLife de Medicina De Familie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Lazar Claudia
Lazar Claudia
Medic Primar
Lazar Claudia
Lazar Claudia
Medic Primar

Ecografie 2d , Ecografie 3d , Ecografie 4d E8 și Ginecologie

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.