MEDICINA GENERALA

30 Iunie 2020

NEfrica de a munci impreuna - cum ne protejam la locul de munca

NEfrica de a munci impreuna

Ne-am reinceput activitatea și suntem pusi în fața unor reguli noi, comportamente schimbate și gesturi zilnice mici, de care trebuie sa fim constienti. Vlad Mixich, medic și expert în politici de sănătate, dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, și ing. Iosif Răducu, consultant SSM-SU, ne explică cum să avem grijă de sănătatea noastră, a colegilor și a familiei și cum să ne modificăm rutinele zilnice de la serviciu, în webinarul MedLife - NEfrica de a munci împreună.

Intregistrarea integrala o puteti urmari aici.
In cele ce urmeaza, am sumarizat principalele subiecte de discutie.

 

MASCA DE PROTECȚIE

Intrebare: Cum ne bem cafeaua la birou astfel incat sa ne pastram sanatatea?

Dr. Adrian Marinescu - Sunt date noi care ne arata ca transmiterea virusului prin intermediul suprafetelor este destul de mica. Daca sunt intr-un spatiu inchis port masca. (..) Dar fiind in spatiu inchis ar trebui aerisita camera, distanta sa fie de 1,5 m, imi scot masca dar inainte o solutie dezinfentanta este necesara.

Ing. Iosif Raducu - Se recomanda sa nu mai iesim in grup mare, iesim in 2-3 colegi – grupuri cat mai mici cu pastrarea distantei sociale de 1,5 – 2m. Conversatiile de la cafea – trebuie sa renuntam la obiceurile de a salute (dat mana), sa ne dezinfectam pe maini si practicam respectarea intregului set de masuri.

 

Oamenii ingrijorati ca purtarea mastii la birou ar duce si la o oxigenare mai scazuta, ar putea avea efecte negative asupra pers cu prob respiratorii. Merita cost / beneficiu purtarea mastii?

Dr. Adrian Marinescu – Clar merita. Scoatem masca, dar pastram distanta si combinam cu bautul apei sau a unui ceai. Asmaticii, bronsitele, aici va trebui sa aiba o contraindicatie de a purta masca, in cazul lor purtarea mastii trebuie inlocuita cu distantarea de 3m.  Daca nu am afectiuni, nu exista o contraindicatie pentru masca, trebuie sa am aerisire sa fac pauza la 2 ore si sa nu fie cald in interior.

Ing. Iosif Raducu - Anagajatii care se afla singuri in birou nu vor purta masca, asemenea,  si cei care lucreaza in aer liber – cu distantare sociala. Cerintele legale sunt ca acesti masti sa fie oferite de catre angajator, in mod normal minim 4 masti /persoana / zi. Una pentru drumul spre munca, apoi cate 1 la 4 ore si ultima pentru drumul spre casa. De asemenea trebui sa asigure diverse substante dezinfectate pentru suprafete, echipament tehnic si tegumente.

 

Ce fel de măști are obligația angajatorul să ofere?

Ing. Iosif Raducu – Este vorba de măștile chirurgicale albastre din polipropilena. La cadrele medicale sunt și alte tipuri de măști mai performante cu diferite grade de filtrare.

 

PURTAREA MANUSILOR

Dr. Marinescu - Purtarea manusilor ofera un grad in plus de protective, dar foarte important: si manusile trebuie dezinfectate, trebuie sa ne dam cu solutie pe maini in timp ce le purtam. Manusile nu ne protejeaza de virus daca ducem mana la fata.

 

DEZINFECTAREA

Cat de des trebuie sa ne dezinfectam la locul de munca? Exista prea mult sau prea putin? Care e echilibru?

Dr. Adrian Marinescu - Cat de des este nevoie. Trebuie sa se evite sa duca mana la gura sau la nas. Oricat te-ai dezinfecta daca atingi si apoi ai ticul de a duce mana la nas, nu ajuta. Daca stau la birou si nu fac nimic altceva, nu trebuie sa ma dezinfectez din 5 in 5 min. Suprafetele pe care lucram trebuie dezinfectate la un anumit interval, mai ales cand impartim un calculator sau un spatiu. Pe langa dezinfectanti, recomand si varianta de buzunar si e important sa o avem la indemana cand iesim si am atins anumite suprafete.

Ing. Iosif Raducu - Dezinfectarea suprafetelor la inceputul programului de lucru, la 4 ore de la inceputul programului si apoi la plecare. (…) În planurile de prevenire și protecție noi, cum cere legea, se prevăd bugete și pentru celelalte costuri, 3 categorii de substanțe dezinfectante, pentru alimente, pentru suprafețe și pentru tegumente. Trebuie sa fie substanțe omologate, certificate ca substanțe biocide, care au efect asupra acestui virus. Costurile pentru angajatori sunt mai mici decât dacă o persoană s-ar îmbolnăvi. Dacă spunem "hai lasa ca merge"," hai că nu există COVID", ne putem trezi cu o explozie epidemiologică, repercusiuni financiare și medicale, iar se pot închide activitati economice.

 

SIMPTOMATOLOGIE

Daca vedem un coleg care are simptomatologie cu raceala, trebuie sa il trimitem imediat acasa?

Dr. Marinescu – Orice simptomatologie respiratorie trebuie luata in calcul si persoana trimisa acasa, chiar daca nu este vorba de COVID.

 

E suficient un termometru classic tip pistol?

Ing. Iosif Raducu – Pentru societatile cu personal redus, este sufficienta termorizarea. La cei cu flux mare de angajati se recomanda un serviciu epidemiologic. Medicii de medicina muncii pot face acest triaj.

 

Care e logica din spatele acestei obligativitatii? Nu toti fac febra.

Dr. Marinescu – Persoana simptomatica are risc mai mare de transmitere. Pornim de la idea ca daca are subfebra este bine sa nu intre in mediu, pentru ca simptomatologia are incarcatura virala mai mare si sansele sa ii imbolnaveasca pe ceilalti este mai mare. Este bine sa asteptam cateva minute dupa ce ajungem, apoi sa se ia temperatura. E posibil sa venim de la caldura si sa avem temperature mai sus pentru cateva minute. Dacă temperatura este mai mare de 37.3 se trimite la consult de specialitate.

 

TRIAJUL MEDICAL

Screening epidemiologic poate fi facut si de o persoana fara pregatire medicala?

Dr. Marinescu – Angajatorul trebuie sa puna urmatoarele intrebari: daca exista simptomatologie, daca a avut contact cu persoane care au avut un contact pozitiv si efectiv masurarea temperaturii.

Ing. Iosif Raducu – Legat de triaj, in afara de cel facut dimineata intr-o companie, sefii de echipa au obligatia legala de a observa anagajatii daca au aceste simptome si sa-i indrume catre medic.

 

Ce le recomandati companiilor mici si mijlocii unde e dificil sa aiba acces la un cadru medical? Pot desemna o persoana care sa fie epidemiolog de serviciu?

Ing. Iosif Raducu – Angajatorul trebuie sa desemneze o persoana responsabila pentru acest triaj, care sa masoare temperatura. Dificultățile apar la companiile mici și mijlocii, e dificil să aibă acces la medicina muncii, să desemneze o persoană, epidemiolog de serviciu și atunci de obicei e portarul. Legal, angajatorul trebuie să desemneze o persoană responsabilă pentru triaj și măsurarea temperaturii.
 

STRESUL

Exista o crestere a frecventei a posibilelor tulburi de afectiune mentala?

Dr. Marinescu – Este important sa avem informatiile corecte. Desi este o situatie grava, trebuie sa intelegem ca vom putea trece peste. Trebuie sa gandim cu calm si rabadare, logica ne ajuta sa avem o rutina.  Ceea ce trebuie sa fac este logic, aici vorbim de masurile de siguranta. Partea sihologica este la fel de improtanta ca cea medicala, asta o spun din practica. (…) Să ne gândim și la concedii, la vacante, dar să le facem cu prudență.


***

Sistemul Medical MedLife pornește un nou demers, intitulat NEfrică – Împreună vom lupta cu frica prin cunoaștere, pentru a afla cum putem acționa în acest altfel de normal, cum ne înfrângem temerile și ce avem de făcut.


 

 

 Echipa MedLife de Medicina Generala

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.