Scoala online - provocari, beneficii si solutii

MindCare
15 Aprilie 2021
Autor: Echipa medicală MedLife
scoala online provocari beneficii si solutii

În pandemie, principalul obiectiv al sistemului educațional trebuie să fie binele socio-emoțional al copilului. De asemenea, acesta trebuie să primească și un suport socio-emoțional, fără a se pune accent pe performanțele sale academice. 

Desfășurarea orelor în timpul pandemiei nu trebuie să se rezume la cât învață copiii, ce note primesc sau care sunt temele pe care le au de făcut. Sunt momente dificile în care tuturor oamenilor le este greu, dar este un moment bun pentru a învăța cum să facă față unei crize. În același timp, pentru a învăța cum pot gestiona o criză, oamenii au nevoie de susținerea celor din jur, care contează pentru aceștia. 

Părinții au datoria de a avea grijă și de ei, pentru că sunt oameni înainte de a fi părinți, iar un părinte care se sacrifică pentru binele copilului său îi va transmite și acestuia povara sacrificiului. Copilul resimte povara, lucru care va face greu de gestionat relația dintre părinte și copil, în special în contextul pandemiei.

În cazul copiilor mici, inclusiv al preșcolarilor, părinții trebuie să se axeze pe abilitatea lor de autoreglare emoțională. Dacă cei mici au alături părinți anxioși, stresați din cauza locului de muncă sau a vieții personale, vor simți diferit relația cu aceștia, iar la un moment dat pot ajunge la concluzia că ei sunt de vină pentru atitudinea părinților. Disponibilitatea emoțională redusă a părinților le poate aduce copiilor o mare încărcătură emoțională, tristețe, dificultăți de exteriorizare și o serie de comportamente ce par de neînțeles pentru părinți, care nu conștientizează originea acestora. 

Cornelia Paraipan, medic specialist Psihiatria Copilului și Adolescentului în cadrul Centrului de Psihiatrie și Psihoterapie MindCare, le recomandă părinților să aibă grijă de ei și să își ia cât mai des pauze scurte, chiar și de 5 minute în care pot bea o cafea, dar timp în care să nu se gândească la nimic. Rutinele zilnice de exprimare a recunoștinței legate de ceva ce au, fie că este vorba despre sănătatea lor, despre faptul că au în continuare un loc de muncă, o familie, totul pentru ca binele emoțional și psihic să fie la un nivel cât mai ridicat. 

Există și posibilitatea exprimării nemulțumirilor împreună cu ceilalți, ceea ce înseamnă că nu sunt singuri, indiferent de vârsta pe care o au sau domeniul de activitate. Este mult mai ușor de suportat greul, în condițiile în care văd că și ceilalți se simt la fel, iar Dr. Cornelia Paraipan le recomandă familiilor ca în timpul zilei să se întâlnească cu toții și fiecare să spună care au fost dificultățile și trăirile sale din ziua respectivă. De asemenea, adulții nu trebuie doar să se plângă, ci ar trebui să se gândească și la eventualele soluții, astfel încât cei mici să nu vadă situațiile respective ca fiind fără soluție chiar și pentru părinții lor.       

În ceea ce privește copiii, le recomandă ca în timpul pauzelor de la orele online, care în mod normal erau dedicate socializării, părinții care au posibilitatea ar trebui să îi învețe să facă unele exerciții pentru a-și dezmorți corpul ori să facă mici joculețe în casă. 

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării