Publicat la: 
6/04/2016

Aproximativ 422 milioane de adulti din intreaga lume sufera de diabet, de patru ori mai multi decat in 1980, potrivit primului raportat global al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), publicat miercuri, si care sublinieaza "amploarea enorma" a acestei boli cronice al carei avans este legat in special de flagelul in crestere al obezitatii, scrie AFP.

"Diabetul progreseaza. Nu mai e o boala predominant intalnita in tarile bogate, diabetul creste fara incetare peste tot, de maniera mai marcanta in tarile cu venituri intermediare", a declarat sefa OMS, Margaret Chan, in pregata acestui raport.

La scara mondiala, OMS estimeaza ca 422 de milioane de oameni au aveau aceasta boala in 2014, fata de 108 milioane in 1980.

Diabetul afecteaza 8,5% din populatia adulta a lumii, de doua ori mai mult fata de 1980, din cauza cresterii factorilor de risc precum obezitatea.

In 2012, diabetul a ucis 1,5 milioane de oameni, la care se adauga 2,2 milioane de decese cauzate de boli legate de diabet.

Peste jumatate din numarul diabeticilor traiesc in Asia de Sud-Est si in regiunea Pacific, unde obiceiurile alimentare s-au schimbat mult in ultimii ani.

Diabetul este o boala cronica grava care apare atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina (hormonul care reglementeaza concentrarea de zahar in sange)  sau cand organismul nu foloseste corect insulina pe care o produce.

OMS insista pe necesitatea descurajarii fumatului si a alimentelor nocive pentru sanatate, precum zaharul in exces in bauturile carbo-gazoase, si favorizarea exercitiului fizic regulat.

R.M.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Ecografie 3D, Endocrinologie

Bosoanca Steluta,Doctor
Medic Primar
Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Pop Anca Oana
Medic Specialist