O copilarie fericita este cheia spre o viata sanatoasa

Persoanele care au amintiri frumoase din perioada copilariei, in special cu parintii, au tendinta sa aiba o sanatate mai buna in viata de adult, riscul depresiei si al bolilor cronice fiind mult mai mic, conform unui nou studiu condus de specialistii de la ”American Psychological Association”, potrivit sciencedaily.com.
”Stim deja ca memoria joaca un rol important in felul in care intelegem lumea, in modul in care ne organizam experientele anterioare si in modul in care decidem cum trebuie sa actionam in viitor. In consecinta, amintirile pe care le acumulam pe parcursul vietii ne ghideaza. Am descoperit ca amintirile pozitive au un impact benefic asupra sanatatii deoarece ne ajuta sa reducem stresul si sa facem alegeri bune in viata”, spune William J. Chopik, autorul principal al studiului, de la Universitatea Michigan.
Cercetarile anterioare au demonstrat ca exista o legatura intre amintirile frumoase si sanatatea buna a tinerilor adulti, fiind incluse si calitatea superioara a muncii si a relatilor personale, utilizarea redusa a drogurilor, si risc scazut de depresie.
Specialistii au vrut sa descopere daca acest lucru se aplica si in cazul adultilor mai in varsta. De asemenea, cea mai mare parte a studiilor existente s-au axat doar pe mame, nu si pe rolul parintilor in dezvoltarea copilului. Astfel, cercetatorii si-au propus ca prin studiul actual sa analizeze relatiile copilului cu ambii parinti.
Echipa a folosit informatiile dintr-o baza de data care a inclus 22.000 de participanti. Primul studiu a urmarit adultii cu varsta de aproximativ 40 de ani, timp de 18 ani, iar al doilea studiu a urmarit adultii cu varsta de aproximativ 50 de ani, timp de 6 ani. Au fost folosite chestionare care au inclus intrebari despre perceptiile privind afectiunea parinteasca, starea generala de sanatate, afectiunile cronice si simptomele depresive.
Participantii din ambele grupuri care au raportat amintiri placute legate de un nivel ridicat de afectiune din partea ambilor parinti au avut o stare generala a sanatatii mai buna si s-au confruntat cu simptome depresive mai tarziu pe parcursul vietii.
”Initial am crezut ca efectele amintirilor vor disparea de-a lungul timpului deoarece participantii incercau sa isi aminteasca lucruri care s-au intamplat cu mai bine de 50 de ani in urma. Ne asteptam ca amintirile din copilarie sa conteze din ce in ce mai putin pe parcursul timpului, dar, in schimb, am observat ca exista o legatura intre acestea si sanatatea mintala chiar daca oamenii au atins varsta maturitatii”, explica Chopik.
Totusi, a existat o asociere mai puternica in randul persoanelor care au raportat o relatie mai buna cu mamele.
”Aceste rezultate reflecta circumstantele culturale ale timpului in care participantii au fost crescuti, deoarece mamele au jucat rolul principal in ingrijirea lor. Totusi, normele culturale legate de rolul parintilor in ingrijirea copilului s-au schimbat intre timp. Este posibil ca in studiile viitoare, cu participanti care s-au nascuti in ultimii ani, accentul sa fie pus pe relatia cu ambii parinti”, concluzioneaza Chopik.
Echipa de specialisti a descoperit ca participantii cu amintiri pozitive din primul grup au avut mai putine afectiuni cronice, dar regula nu s-a aplicat si in cel de-al doilea grup. Totusil, afectiunile cronice precum diabetul, boala tiroidiana si tensiunea arteriala ridicata au fost rare in ambele grupuri.
Sursa: www.sciencedaily.com
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Cum se modifica sensibilitatea emotionala pe parcursul vietii?
De ce devenim mai pozitivi pe masura ce imbatranim? De ce adolescentii sunt atat de sensibili la lucrurile negative? Acestea sunt intrebarile la care oamenii de stiinta au incercat sa raspunda printr-un nou studiu revolutionar, analizand modul in care oamenii de toate varstele detecteaza semnale...

Copiii supusi abuzurilor au un risc mai mare de a se sinucide la maturitate
Copiii care s-au confruntat cu abuzuri fizice, sexuale, emotionale, sau care au fost neglijati au un risc de doua ori mai mare de a se sinucide cand ajung la maturitate, potrivit unui nou studiu condus de specialisti, conform sciencedaily.com. Oamenii de stiinta au analizat 68 de studii condu...

Pierderea auzului creste riscul depresiei?
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca pierderea auzului in randul varstnicilor este asociata cu multe simptome ale depresiei. De asemenea, sugereaza ca majoritatea nici nu incearca sa se trateze, acesta fiind un mod eficient de a preveni depresia, potrivit sciencedaily.com. Studiu...